Τα πους απς δείχνουν την υγεία της καρδιάς

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια απλή, πρακτική άσκηση που προβλέπει την υγεία της καρδιάς στους άνδρες αλλά μπορεί να ισχύει και για τις γυναίκες.

Σε μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι ερευνητές βρήκαν ότι η ικανότητα των ανδρών να κάνουν πάνω από 40 πους απς συνδέεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων τα επόμενα 10 χρόνια – μείωση κινδύνου κατά 96%. Τα ευρήματα αναφέρθηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open.

Είναι η πρώτη μελέτη που αναδεικνύει το πους απς ως «εργαλείο» ιατρικής πρόγνωσης – κάτι που πάντως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από μελλοντικές έρευνες. Φυσικά, η ικανότητα για πους απς συσχετίζεται θετικά με την αερόβια ικανότητα και τη φυσική κατάσταση.

“Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η ικανότητα για αυξημένο αριθμό πους απς μπορεί να είναι μια εύκολη μέθοδος χωρίς κόστος για την αξιολόγηση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχεδόν οποιοδήποτε περιβάλλον”, είπε ο Justin Yang, από το Harvard T.H. Chan School of Public Health. Και συμπλήρωσε: “H ικανότητα για πους απς συνδέθηκε πιο στενά με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση σε σχέση με το τεστ κόπωσης.”

Φυσικά, η ικανότητα να κάνει κάποιος 40 πους απς είναι ενδεικτική ενός υψηλού επιπέδου σωματικής ικανότητας – ειδικά μεταξύ των μεσήλικων ανδρών. Επομένως, δεν είναι κάτι καινούργιο ​​ότι η καλή φυσική κατάσταση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αλλά αυτό που είναι καινούργιο και χρήσιμο είναι η δυνατότητα να προβλέψουμε αυτά τα είδη προβλημάτων υγείας με μια τόσο απλή άσκηση και ότι αυτό φαίνεται να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια από το χαλαρό τρέξιμο στο διάδρομο – το τεστ κόπωσης.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για 1.104 άνδρες πυροσβέστες των ΗΠΑ, με μέση ηλικία 39,6 ετών στην αρχή της μελέτης, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε διάφορες ιατρικές εξετάσεις και παράλληλα είχαν κάνει πους απς στο γραφείο του γιατρού.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαετίας και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν 37 καρδιαγγειακά περιστατικά (εμφράγματα, εγκεφαλικά κ.α.). Διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των πους απς ήταν ένας πολύ καλός προγνωστικός δείκτης για τα μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα -καλύτερος και από το τυπικό τεστ κόπωσης.

Αριθμός πους απς και καρδιά

Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού περιστατικού μέσα στην επόμενη δεκαετία ήταν κατά μέσο όρο 96% μικρότερος μεταξύ των ανδρών που μπορούσαν να κάνουν πάνω από 40 πους απς, σε σχέση με όσους δεν μπορούσαν να κάνουν πάνω από 10 – (το μέγιστο ήταν 80).

Για όσους έκαναν 11 ως 20 πους απς, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ήταν μικρότερος κατά 64%.

Όσοι μπορούσαν να κάνουν 21 έως 30 πους απς, είχαν περίπου το ένα τέταρτο του κινδύνου για στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια, σε σχέση με όσους έκαναν λιγότερα από δέκα.

Πάντως τα αποτελέσματα δεν ισχύουν αναγκαστικά για όλους. Να σημειωθεί ότι οι άνδρες πυροσβέστες δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο της κοινωνίας, επομένως τα αποτελέσματα δεν αναπαράγονται απαραιτήτως σε άλλους ανθρώπους.

Δείτε επίσης