Αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων με υγιεινή διατροφή και αδυνάτισμα

Η κατανάλωση υγιεινών τροφών και το αδυνάτισμα είτε με δίαιτα είτε με σωματική άσκηση, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης αλλά όχι το άγχος. Αυτό βρήκε μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychosomatic Medicine.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Joseph Firth από το University of Manchester, αξιολόγησαν 15 κλινικές δοκιμές σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην ψυχική υγεία.

Η μετα-ανάλυση, που αφορούσε 45,826 άτομα, επιβεβαίωσε ότι κάθε είδους βελτίωση της διατροφής επιδρά θετικά στα συμπτώματα της κατάθλιψης, ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν τυπικά διαγνωστεί ως καταθλιπτικά.

«Αυτά είναι πράγματι καλά νέα», σχολίασε ο Firth και επεσήμανε ότι δεν χρειάζονται άκρως εξειδικευμένες δίαιτες για να δει βελτίωση των συμπτωμάτων του ένας ασθενής με κατάθλιψη. Αρκεί να τρώει συστηματικά όσο πιο υγιεινά μπορεί, αυξάνοντας την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και φυτικών ινών και μειώνοντας το πρόχειρο φαγητό, τα σνακ και τη ζάχαρη.

Όταν μάλιστα η υγιεινή διατροφή συνδυάζεται με τακτική σωματική άσκηση, τότε υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Αιτία θα μπορούσε να είναι η μείωση της παχυσαρκίας, της φλεγμονής και της κόπωσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υγιεινή διατροφή δεν φάνηκε να έχει εξίσου θετική επίδραση στο άγχος.

Δείτε επίσης