Αιμορραγικό εγκεφαλικό: Υψηλότερος ο κίνδυνος με χαμηλή LDL χοληστερόλη

Είναι γνωστό ότι η υψηλή χοληστερόλη  -και συγκεκριμένα η LDL χοληστερόλη- σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών εμφραγμάτων και ισχαιμικών εγκεφαλικών (αν και ορισμένες μελέτες δεν έχουν δείξει στενή σχέση μεταξύ της LDL χοληστερόλης και των ισχαιμικών εγκεφαλικών).

Από την άλλη μεριά, η υψηλή χοληστερόλη φαίνεται να προστατεύει από τα αιμορραγικά εγκεφαλικά ενώ η χαμηλή χοληστερόλη να τα αυξάνει.

Τώρα μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology έδειξε ότι υπάρχει υψηλότερος ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού για τις γυναίκες με χαμηλή “κακή” χοληστερόλη. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα χαμηλά τριγλυκερίδια.

Ιδανικά, η LDL (η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) που θεωρείται «κακή» επειδή προκαλεί την αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες, πρέπει να είναι κάτω από 100 mg/dL. Όμως, σε επίπεδα κάτω από 70 mg/dL -που θεωρούνται άριστα- ο κίνδυνος για αιμορραγικό εγκεφαλικό αυξάνεται και είναι υπερδιπλάσιος στις γυναίκες, σε σχέση με αυτές που έχουν «κακή» χοληστερόλη  μεταξύ 100 και 130 mg/dL.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Pamela Rist από το Brigham and Women’s Hospital, στη Βοστώνη, ανέλυσαν δεδομένα για 27.937 γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών σε βάθος 19 ετών. Να σημειωθεί ότι τα αιμορραγικά εγκεφαλικά είναι πιο συχνά στις γυναίκες.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν LDL χοληστερόλη κάτω από τα 70 mg/dL είχαν κατά μέσο όρο 2,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για αιμορραγικό εγκεφαλικό, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν LDL μεταξύ 100 και 130 mg/dL. Πιο συγκεκριμένα, 9 από τις 1.069 γυναίκες με χοληστερόλη κάτω από 70 mg/dL ή το 0,8% εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με 40 από τις 10.067 γυναίκες με χοληστερόλη 100-130 mg/dL ή 0,4%.

Επίσης, οι γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων (κάτω των 74 mg/dL σε φάση νηστείας) είχαν διπλάσια πιθανότητα εγκεφαλικού σε σχέση με εκείνες που είχαν τριγλυκερίδια πάνω από 156 mg/dL. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 34 γυναίκες από τις 5.714 με τα χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων ή το 0,6% εμφάνισαν αιμορραγικό εγκεφαλικό, σε σύγκριση με 29 γυναίκες από τις 7.989 με τα υψηλότερα τριγλυκερίδια ή 0,4%.

Δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού για τις γυναίκες με χαμηλή ολική ή HDL χοληστερόλη.

Οι γυναίκες με χαμηλή χοληστερόλη LDL ή χαμηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων θα πρέπει να παρακολουθούνται από τους γιατρούς για άλλους παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού που μπορούν να τροποποιηθούν, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, είπαν οι ερευνητές. Επίσης, απαιτείται πρόσθετη έρευνα για τον προσδιορισμό του τρόπου μείωσης του κινδύνου αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες με χαμηλή LDL και χαμηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων μετρήθηκαν μόνο μια φορά στην αρχή της μελέτης. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός γυναικών είχε ήδη φτάσει στην εμμηνόπαυση όταν μετρήθηκαν αυτά τα επίπεδα, γεγονός που εμπόδισε τους ερευνητές να εξετάσουν εάν η κατάσταση της εμμηνόπαυσης μπορεί να επηρεάσει τη σχέση μεταξύ επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων με το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγή: Lipid levels and the risk of hemorrhagic stroke among women.

Δείτε επίσης