Τα πολλά φάρμακα βλάπτουν το συκώτι

Γράφει ο Μιχάλης Ρηνιώτης, Φαρμακοποιός

Το ήπαρ (συκώτι) το οποίο ονομάζεται ορισμένες φορές και «εργοστάσιο του ανθρώπινου οργανισμού» αποτελεί το κυριότερο όργανο για την αδρανοποίηση και εξουδετέρωση φαρμάκων, καθώς και χημικών ή φυτικών ουσιών και ορμονών. Είναι δε ο πρωταρχικός τόπος μεταβολισμού πολλών φαρμάκων.

Κάθε φάρμακο που μεταβολίζεται στο ήπαρ μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη η οποία να εντοπίζεται ακόμη και έξι μήνες μετά τη διακοπή του.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 900 φάρμακα, βότανα και τοξίνες προκαλούν ηπατική βλάβη. Στις ΗΠΑ, οι μισές από τις 2.000 περιπτώσεις οξείας ηπατικής ανεπάρκειας (που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο), οφείλονται σε φάρμακα.

Η ευαισθησία στα φάρμακα επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως: φυλή, φύλο, ηλικία, κατανάλωση αλκοόλ, άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις, γενετική προδιάθεση, φαρμακοτεχνική μορφή του ληφθέντος φαρμάκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνταγογραφούνται ή συστήνονται φάρμακα που δεν είναι αναγκαία -όταν παρενέργειες έχουν παρερμηνευθεί ως ιατρική πάθηση.

Αιτίες και αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας

Ένας ασθενής μπορεί να παίρνει πολλά φάρμακα όταν αντιμετωπίζει πολλαπλές ασθένειες και επικοινωνεί με διάφορους γιατρούς για τα προβλήματά του. Επίσης όταν υπάρχει κακή επικοινωνία μεταξύ ασθενούς και ιατρού ή όταν γίνεται χρήση επαναλαμβανόμενων συνταγών

H χρόνια υπερκατανάλωση ορισμένων αντιβιοτικών (π.χ. τετρακυκλίνες, ερυθρομυκίνες), ορισμένων αναλγητικών (π.χ. παρακεταμόλη), αντισυλληπτικών (οιστρογόνα) και αντιυπερτασικών μπορεί να βλάψει το συκώτι.

Δεδομένου ότι πολλά φάρμακα είναι τοξικά για το συκώτι, καλό είναι να προσέχετε:

  • Nα μην παίρνετε μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.
  • Nα μην παίρνετε φάρμακα που δεν σας έχει χορηγήσει γιατρός.
    Aν είστε μεγάλοι σε ηλικία και παίρνετε φάρμακα για διάφορες παθήσεις, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί η ηπατική λειτουργία, που είναι ήδη επηρεασμένη από το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να επιβαρυνθεί καθοριστικά ακόμα και με ένα και μόνο φάρμακο.
  • Σε περιπτώσεις χρόνιας χορήγησης φαρμάκων, πρέπει να υποβάλλεστε συχνά σε βιοχημικό έλεγχο της ηπατικής λειτουργίας, για να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει τοξική δράση των φαρμάκων στο ήπαρ.

Ένα συμπλήρωμα διατροφής, το NAFLiver προτείνεται για την προστασία του ήπατος. Πρόσφατες κλινικές μελέτες έδειξαν την ευεργετική δράση του σκευάσματος στο λιπώδες ήπαρ, στο φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπιδίων και στην υποστήριξη της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας αφού περιέχει το πατενταρισμένο εκχύλισμα Prunus mume, με Ουρσολικό και Ολεανολικό οξύ, σε συνδυασμό με Χολίνη.

Σύμφωνα με μελέτες το NAFLiver αποτελεί αποτελεσματική λύση για γενική αποτοξίνωση, αντιμετώπιση της λιπώδους νόσου και την προστασία του ήπατος από την τοξική επίδραση που αναπόφευκτα έχουν πάνω σε αυτό τα περισσότερα φάρμακα. Το NAFLiver, επίσης, βοηθά σημαντικά στη μείωση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων και στο μεταβολικό σύνδρομο.

Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις (παρενέργειες) που σχετίζονται με τα φάρμακα μπορούν να ελεγχθούν ενώ οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και οι νοσηλευτές μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση της πολυφαρμακίας.

Δείτε επίσης