Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν μια σχέση μεταξύ αρνητικών συναισθημάτων και ορισμένων χρόνιων παθήσεων με δυσμενείς εκβάσεις.
Λιγότερο καλά είναι μελετημένη η πιθανή συσχέτιση μεταξύ θετικών και αρνητικών νοοτροπιών και καρδιακού κινδύνου. Αυτές οι έρευνες είναι σημαντικές διότι η νοοτροπία είναι κάτι μπορεί να τροποποιηθεί. Μια νοοτροπία που φαίνεται να έχει σημασία είναι αισιοδοξία, δηλαδή η τάση ενός ανθρώπου να πιστεύει ότι καλά πράγματα θα συμβούν στο μέλλον.
Μελέτες έχουν εδώ και καιρό υποδείξει ότι τα πιο αισιόδοξα άτομα είναι πιο πιθανό να επιτύχουν στην εργασία τους, στο σχολείο, στον αθλητισμό, στην πολιτική και σε άλλες σχέσεις τους στη ζωή.
Τώρα, μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Οpen βρήκε ότι όσοι βλέπουν με αισιόδοξο και θετικό τρόπο τη ζωή και έχουν θετικά συναισθήματα, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο -όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου- και να πεθάνουν πρόωρα.
Η μετα-ανάλυση, με επικεφαλής τον καθηγητή Alan Rozanski της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, αξιολόγησε τα ευρήματα 15 μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2001-2017 και αφορούσε 229.391 άτομα, για μια περίοδο από 2 έως 40 χρόνια (η μέση περίοδος παρακολούθησης ήταν τα 13,8 έτη).
Το συμπέρασμα ήταν ότι η ψυχική διάθεση ενός ανθρώπου παίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική υγεία του. Οι ερευνητές βρήκαν ότι, σε σχέση με τους απαισιόδοξους ανθρώπους, οι αισιόδοξοι είχαν κατά μέσο όρο 35% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου και 14% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Μάλιστα, όσο πιο αισιόδοξος είναι κανείς, τόσο μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.
Οι πιο αισιόδοξοι τείνουν να ζουν πιο υγιείς ζωές, με καλύτερη διατροφή, σωματική άσκηση και φροντίδα για την πρόληψη των προβλημάτων υγείας τους, εμφανίζοντας συνήθως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερη φλεγμονή στο σώμα τους. Είναι επίσης καλύτεροι στο να λύνουν τα προβλήματά τους και να αντεπεξέρχονται στις αναποδιές της ζωής. Συχνά έχουν ένα σκοπό στη ζωή τους.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η αισιοδοξία επηρεάζεται κυρίως από μη γενετικούς παράγοντες, συνεπώς είναι κάτι που μπορεί να εμφυσηθεί στους ανθρώπους και έτσι να βελτιώσουν την υγεία τους.