Ψάρια και ιχθυέλαια πριν τους 12 μήνες μειώνουν το έκζεμα στα παιδιά

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients έδειξε ότι η κατανάλωση ψαριών ή ιχθυελαίου από την ηλικία των 12 μηνών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εκζέματος, άσθματος και συριγμού σε ηλικία 6 ετών. Η μείωση κυμαινόταν από 28% έως 40%.

«Συγκρίναμε παιδιά που έτρωγαν ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μέχρι την ηλικία των 2 ετών, με παιδιά που έτρωγαν σπανίως ψάρια», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Torbjørn Øien από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Νοσηλευτικής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Ως βάση για την διενέργεια της μελέτης αποτέλεσαν δεδομένα από μια μελέτη πρόληψης παιδιατρικών αλλεργιών στο Trondheim, που είχε ξεκινήσει το 2000.

Η μελέτη περιέλαβε στοιχεία για πάνω από 4.000 οικογένειες και εξέτασε την μητρική και την παιδική κατανάλωση ψαριών καθώς και την εκδήλωση άσθματος, εκζέματος και αλλεργίας από γύρη στα παιδιά.

Αυτές οι παθήσεις έχουν παρουσιάσει αύξηση στη Νορβηγία από το 1950 και έπειτα. Οι επιστήμονες έχουν αποδώσει την αύξηση σε διάφορες αλλαγές που έχουν συμβεί διαχρονικά στον τρόπο ζωής των Νορβηγών, περιλαμβανομένης της χαμηλότερης κατανάλωσης ψαριών.

Οι ερευνητές εστίασαν και σε άλλους παράγοντες, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των οικογενειών. Τα παιδιά των γονιών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο ή εισόδημα, γενικά πλεονεκτούν. Άρα ο κίνδυνος των αλλεργικών αντιδράσεων δεν οφείλεται μόνο στα ψάρια. Και άλλοι παράγοντες φαίνεται να παίζουν ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση «και σε συνάρτηση με άλλες μετα-αναλύσεις, διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση ψαριών ήδη από την ηλικία των 12 μηνών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εκζέματος, άσθματος και συριγμού σε ηλικία 6 ετών. Κι αυτό είναι σημαντικότερο από την μητρική πρόσληψη ψαριών και ιχθυελαίου κατά την διάρκεια της κύησης και του θηλασμού ή από την κατανάλωση ψαριών όταν το παιδί είναι πια δύο ετών, καθώς φαίνεται να έχουν μικρό προστατευτικό όφελος», σημειώνει ο Øien.

Ο Øien τόνισε ότι το μήνυμα της μελέτης είναι πως «θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση ψαριών τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού καθώς έχει προστατευτική επίδραση έναντι του εκζέματος και του άσθματος».

Δείτε επίσης