Τριχόπτωση: Αιτίες και οδηγός αντιμετώπισης

Εκφράζουμε το στυλ μας, μεταξύ άλλων, και μέσω των μαλλιών μας αλλά η τριχόπτωση μπορεί να καταρρακώσει την αυτοπεποίθησή μας και να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία μας. Πρόκειται για μια εμπειρία που δεν αφορά μόνο άντρες αλλά και γυναίκες.

Τα αίτια και ο τρόπος εκδήλωσης της τριχόπτωσης ποικίλλουν, αλλά μπορούμε να διαχωρίσουμε την τριχόπτωση σε χρόνια και εποχική. Μπορεί να κάνει την εμφάνισή της ξαφνικά ή σταδιακά, επηρεάζοντας μόνο το τριχωτό της κεφαλής ή και όλο το σώμα μας.

Τα μαλλιά σας αποτελούνται από περίπου 100,000-150,000 τρίχες, με διάρκεια ζωής περίπου 1,000 μέρες η καθεμιά. Ο κύκλος ζωής μίας τρίχας αποτελείται από τρεις φάσεις: Τις φάσεις αναγενή, καταγενή και τελογενή, κατά τις οποίες τα μαλλιά δημιουργούνται, αναπτύσσονται και πέφτουν αντίστοιχα, για να αναγεννηθούν και να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο μέσος άνθρωπος χάνει από 50 έως 100 τρίχες την ημέρα, ποσοστό απώλειας που σε καμία περίπτωση δε γίνεται αισθητό, αφού η συνεχής ανανέωση των τριχών εμποδίζουν την πρόκληση εμφανούς αραίωσης.

Η εποχική τριχόπτωση, που κάνει την εμφάνισή της κατά κύριο λόγο τους φθινοπωρινούς και τους ανοιξιάτικους μήνες, είναι διάσπαρτη και εκδηλώνεται με απώλεια μαλλιών κατά το λούσιμο ή/και το χτένισμα. Η χρόνια τριχόπτωση εκδηλώνεται με απώλεια μαλλιών στο μαξιλάρι μας και εντοπίζεται σε συγκεκριμένα σημεία του τριχωτού.

Χρόνια τριχόπτωση

Το πρόβλημα της τριχόπτωσης είναι σύνθετο και πολλές φορές δύσκολο να αποφασιστεί η αιτία του ή ο συνδυασμός αιτιών που την προκαλεί. Όταν ο κύκλος ζωής κάθε τρίχας είναι ολοένα μικρότερος από τον προηγούμενο, τότε έχουμε την περίπτωση της χρόνιας τριχόπτωσης και κάνουμε συνήθως λόγο για ανδρογενετική αλωπεκία.

Η πάθηση αυτή, όπως φανερώνει το όνομά της, οφείλεται σε παράγοντες κληρονομικότητας, όμως σε ένα μεγάλο ποσοστό της, προκαλείται από την αλληλεπίδραση των τριχοθυλακίων με τα ανδρογόνα του οργανισμού. Και επειδή, ως γνωστόν, ανδρογόνα παράγονται και στον γυναικείο οργανισμό από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια – και μάλιστα περισσότερα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης – η ανδρογενής αλωπεκία αφορά μερικές φορές και τις γυναίκες.

Αντιδραστική τριχόπτωση: Πού οφείλεται;

Όταν η τριχόπτωση είναι αιφνίδια και έντονη, τότε πρόκειται για περίπτωση αντιδραστικής τριχόπτωσης, με διαφορετικά αίτια και αντιμετώπιση. Παράγοντες που εξετάζονται για την αντιδραστική τριχόπτωση είναι οι εξής:

  • Ορμονικές αλλαγές
  • Ιατρικές συνθήκες και χειρουργικές επεμβάσεις
  • Φάρμακα
  • Εγκυμοσύνη
  • Καθημερινή και έντονη χρήση σεσουάρ
  • Άγχος
  • Ανεπάρκεια σιδήρου, φερριτίνης ή έλλειψη φυλλικού οξέος
  • Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
  • Δραματική απώλεια βάρους

Αντιμετώπιση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης για την ανδρική και γυναικεία τριχόπτωση, αλλά εξαρτώνται από την αιτία που την έχει προκαλέσει. Το πρώτο βήμα είναι μία επίσκεψη στον γιατρό σας, ο οποίος θα σας κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις (τριχοριζόγραμμα και φωτοτριχοριζόγραμμα).

Η Frezyderm, λαμβάνοντας υπόψη τους διαφορετικούς παράγοντες που συντελούν στην γυναικεία και ανδρική τριχόπτωση, δημιούργησε την εξειδικευμένη σειρά προϊόντων Hair Force για τα αδύναμα μαλλιά με μια ολοκληρωμένη θεραπεία που περιλαμβάνει τριχοτονωτικά σαμπουάν για άνδρες και γυναίκεςλοσιόν και μάσκα περιποίησης για ενισχυμένη θρέψη και ενδυνάμωση, καθώς και προϊόντα ειδικής αγωγής όπως μονοδόσεις και κάψουλες που ενδυναμώνουν τον θύλακα της τρίχας, ενισχύουν την τριχοφυΐα, οξυγονώνουν τα κύτταρα της τρίχας, και προστατεύουν την τρίχα από τη φθορά.

Τριχοτονωτικά σαμπουάν για άνδρες και γυναίκες, λοσιόν και μάσκα περιποίησης καθώς και προϊόντα ειδικής αγωγής, ενδυναμώνουν τον θύλακα της τρίχας, ενισχύουν την τριχοφυΐα, οξυγονώνουν τα κύτταρα της τρίχας, και προστατεύουν την τρίχα από τη φθορά.

Τιπς για την εποχική τριχόπτωση

Μην πυροβολείτε τα πυκνά, πλούσια, υγιή μαλλιά σας. Κάθε φορά που ένα σεσουάρ μπαίνει στην πρίζα Μάη μήνα, εκατοντάδες τρίχες πέφτουν ηρωικά στο βωμό του styling. Styling την άνοιξη; «Πρέσα» την εποχή της ανεμελιάς και της χαλαρότητας; Αφήστε καλύτερα τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά και θα δείτε μεγάλη βελτίωση στην τριχόπτωση και… στον λογαριασμό του ρεύματος.

Περιορίστε καλύτερα το λούσιμο στις δύο φορές τη βδομάδα και χρησιμοποιήστε όχι καυτό αλλά χλιαρό νερό για να μην επιβαρύνετε το πρόβλημα της εποχικής τριχόπτωσης. Το ίδιο σημαντικό όμως είναι και το να επιλέγετε τα σωστά προϊόντα. Ένα κοινό σαμπουάν δεν μπορεί να ενδυναμώσει τον θύλακα της τρίχας ούτε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της τριχοφυΐας. Εκτός αν επιλέξετε εξειδικευμένα προϊόντα, ειδικά μελετημένα για το τριχωτό της κεφαλής που σημειώνει απώλειες. Η σειρά Hair Force της FREZYDERM προσφέρει αυτήν ακριβώς τη φροντίδα που χρειάζονται τα μαλλιά για να δυναμώσουν και να παραμείνουν στη θέση τους.

Κάτι που βοηθά στο πρόβλημα της εποχικής τριχόπτωσης είναι η υγιεινή διατροφή, όπως είναι και τα φρούτα, τα λαχανικά και ό,τι περιέχει βιταμίνη B, C, ψευδάργυρο, σίδηρο, πρωτεΐνες, ωμέγα 3 λιπαρά και βέβαια το νερό. Όσο δεν πέφτει η κατανάλωση όλων αυτών καθημερινά, τόσο δεν θα πέφτουν και τα μαλλιά σας γιατί οι τρίχες θα ’ναι έτοιμες να αντισταθούν στην εξασθένιση και την πτώση.

Δείτε επίσης