Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις προσβάλλουν το 9,6% των ασθενών στην Ελλάδα

Χιλιάδες ζωές ανθρώπων στερούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις στη χώρα μας, κάθε χρόνο.

Πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα, που περιελάμβανε και την Ελλάδα, έδειξε ότι ένας στους 10 Έλληνες (9,6%) που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο εμφάνισε κάποια λοίμωξη από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Το απογοητευτικό αυτό στοιχείο ενισχύεται ακόμη περισσότερο και από δημοσίευμα του περιοδικού Lancet, το οποίο αναφέρει ότι ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα από πολυανθεκτικά μικρόβια έφτασε τους 1.626 για το 2018.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και η χώρα μας μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Συνολικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι κάθε μέρα περίπου 100.000 νοσηλευόμενοι αναπτύσσουν κάποια νοσοκομειακή λοίμωξη, με τον ακριβή αριθμό των θανάτων να είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ενωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Υγείας κάνει λόγο για περισσότερους από 50.000 θανάτους, ενώ τα επίσημα στοιχεία του NHS «μιλούν» για το ¼ αυτών (13.455).

Δείτε επίσης