Η κατάθλιψη επιδεινώνεται από τα πολλά σάκχαρα

Οι γιορτές μπορεί να πυροδοτήσουν την κατάθλιψη σε άτομα που είναι επιρρεπή στη νόσο, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ομάδα ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Hypotheses.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση πολλών σακχάρων μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές, φλεγμονώδεις και νευροβιολογικές διεργασίες που συνδέονται την κατάθλιψη. Σε συνδυασμό με το χειμώνα και τιςαλλαγές στον τρόπο ύπνου, η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία.

«Σε πολλούς ανθρώπους, η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως το χειμώνα μπορεί να απορυθμίσει τον κικαρδικό ρυθμό, προκαλώντας διαταραχές στον ύπνο και οδηγώντας το 5 έως 10% του πληθυσμού σε ένα πλήρες επεισόδιο κλινικής κατάθλιψης», ανέφερε ο Stephen Ilardi, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Τα συμπτώματα της χειμερινής κατάθλιψης θα μπορούσαν να οδηγήσουν ορισμένους ανθρώπους στην κατανάλωση περισσότερων γλυκισμάτων, σημειώνουν οι ερευνητές. Όπως εξηγούν, ένα κοινό χαρακτηριστικό της χειμερινής κατάθλιψης είναι η λαχτάρα για σάκχαρα. Μέχρι και το 30% του πληθυσμού που πάσχει από καταθλιπτικά συμπτώματα το οποία ξεκίνησαν το χειμώνα, εμφανίζουν την τάση αυτή.

Η αποφυγή των πρόσθετων σακχάρων αποτελεί πρόκληση καθώς προσφέρουν αρχικά βελτίωση της διάθεσης. «Τα γλυκά δρουν σαν ναρκωτικά», είπε ο Ilardi , επισημαίνοντας ότι μπορεί να έχουν άμεση θετική επίδραση στη διάθεση. Αλλά σε υψηλές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν μια παράδοξη, ολέθρια, μακροπρόθεσμη επίπτωση επιδεινώνοντας τελικά τη διάθεση, αυξάνοντας τη φλεγμονή και προκαλώντας αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα πολλά σάκχαρα μπορεί να είναι το ίδιο βλαβερά για τη σωματική και ψυχική υγεία με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ζάχαρη και μικροβίωμα

Η φλεγμονή είναι το πιο σημαντικό φυσιολογικό αποτέλεσμα της ζάχαρης και σχετίζεται με την ψυχική υγεία και την κατάθλιψη. Πολλά άτομα με κατάθλιψη έχουν υψηλά επίπεδα χρόνιας φλεγμονής

«Όταν μιλάμε για φλεγμονώδεις νόσους, σκεφτόμαστε παθήσεις όπως ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Δεν πιστεύουμε ότι η κατάθλιψη υπάγεται στην κατηγορία αυτή, αλλά αποδεικνύεται το αντίθετο, αφορώντας περίπου τους μισούς ανθρώπους με καταθλιπτική νόσο. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι φλεγμονώδεις ορμόνες μπορούν να ωθήσουν άμεσα τον εγκέφαλο σε κατάσταση σοβαρής κατάθλιψης. Ένας εγκέφαλος με φλεγμονή είναι συνήθως ένας καταθλιπτικός εγκέφαλος. Τα πρόσθετα σάκχαρα έχουν μια προφλεγμονώδη επίδραση στο σώμα και τον εγκέφαλο», δηλώνει ο Ilardi.

Οι ερευνητές εντοπίζουν, επίσης, τις συνέπειες της κατανάλωσης σακχάρων στο μικροβίωμα, κάτι που πιθανόν να συνδέεται με την κατάθλιψη.

Το σώμα μας φιλοξενεί πάνω από 10 τρισεκατομμύρια μικρόβια και πολλά από αυτά έχουν επίδραση στον εγκέφαλο. Τα ευεργετικά μικρόβια βελτιώσουν την υγεία αλλά υπάρχουν κάποια είδη τα οποία ευδοκιμούν από την κατανάλωση πολλών σακχάρων και παράγουν χημικές ουσίες που ωθούν τον εγκέφαλο σε κατάσταση ανησηχίας, άγχους, στρες ή κατάθλιψης.

Οι ερευνητές συνιστούν μια διατροφή με ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές, πλούσια σε φυτικές τροφές και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα πιστεύοντας ότι βελτιώνει τη διάθεση. Όσον αφορά τα σάκχαρα, συνιστούν προσοχή όχι μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Δείτε επίσης