Γιατί κάποιοι οπαδοί έχουν τόσο έντονα συναισθήματα όταν παρακολουθούν live αγώνες της ποδοσφαιρικής τους ομάδας;
Μια μελέτη βρήκε ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ του αποτελέσματος ενός αγώνα και της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Η παρακολούθηση ενός χαμένου παιχνιδιού και η δυσφορία που προκαλείται, συνδέεται με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις της κορτιζόλης.
Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα συσφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνουν την πίεση του αίματος και πλήττουν περαιτέρω μία ήδη αποδυναμωμένη καρδιά. Ακόμη, βιώνοντας αύξηση της συγκεκριμένης ορμόνης, σε ψυχολογικό επίπεδο, το άτομο μπορεί να νιώσει μία αίσθηση επικείμενης καταστροφής και άμεσης απειλής για τη ζωή του.
«Η υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα (περισσότερο βήχα και κρυολογήματα, ακόμη και αλλεργίες), αύξηση βάρους και αυξημένη αρτηριακή πίεση με σημαντικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», σημειώνει η μελέτη.
Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασαν δείγματα σάλιου Βραζιλιάνων φιλάθλων κατά τη διάρκεια της βαριάς ήττας της Σελεσάο από τη Γερμανία με 7-1, στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. Τα επίπεδα της κορτιζόλης ήταν εξαιρετικά αυξημένα κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου αγώνα, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αυξάνοντας την πίεση του αίματος.
Οι φανατικοί οπαδοί βιώνουν τόσο έντονα επίπεδα στρες ενώ παρακολουθούν την αγαπημένη τους ομάδα, που θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο ακόμη και καρδιακής προσβολής, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stress and Health.
Οι γυναίκες έχουν περισσότερο στρες
Εξετάζοντας τα επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο 41 φιλάθλων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τρεις αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο ημιτελικός ήταν μακράν ο πιο στρεσογόνος αγώνας.
«Οι οπαδοί που είναι πολύ δεμένοι με την ομάδα τους, δηλαδή έχουν την αίσθηση ότι είναι “ένα” με αυτή, βιώνουν τεράστια επίπεδα στρες όταν παρακολουθούν έναν αγώνα», είπε η Δρ. Martha Newson, ερευνήτρια στο Κέντρο για τη Μελέτη της Κοινωνικής Συνοχής του Πανεπιστημίου τη Οξφόρδης. «Οι οπαδοί που είναι πιο χαλαροί υποστηρικτές της ομάδας τους βιώνουν επίσης στρες αλλά όχι σε τέτοια υψηλά επίπεδα».
Ενδιαφέρον είναι ότι οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια διαφορά στα επίπεδα στρες μεταξύ των αντρών και των γυναικών φιλάθλων, παρότι είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι άντρες είναι περισσότερο δεμένοι με τις ποδοσφαιρικές ομάδες τους.
«Οι γυναίκες στην πραγματικότητα διαπιστώθηκε ότι είναι λίγο περισσότερο συνδεδεμένες με την εθνική τους ομάδα από τους άνδρες», είπε η Newson.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει αύξηση στις καρδιακές προσβολές μεταξύ των οπαδών σε ημέρες σημαντικών αγώνων, είτε σε εθνικό είτε σε συλλογικό επίπεδο.