Οι φθοριοκινολόνες αυξάνουν τον κίνδυνο νευρικής βλάβης

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Dundee έδειξε ότι μια συνηθισμένη κατηγορία αντιβιοτικών, οι φθοριοκινολόνες, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ασθενούς να υποστεί σοβαρή και δυνητικά μόνιμη μορφή νευρικής βλάβης κατά σχεδόν 50%. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Neurology.

Η ασφάλεια των φθοριοκινολονών έχει λάβει μεγάλη προσοχή όσον αφορά τη δυνατότητά τους να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους.

Οι φθοριοκινολόνες είναι αποτελεσματικά αντιβιοτικά, αλλά η περιφερική νευροπάθεια μπορεί κάποιες φορές να εμφανιστεί μετά τη θεραπεία με φθοριοκινολόνες. Στην περιφερική νευροπάθεια, τα νεύρα που συνήθως επηρεάζονται είναι αυτά των κάτω άκρων, οδηγώντας σε μούδιασμα, πόνο ή προβλήματα ισορροπίας.

Η περιφερική νευροπάθεια έχει αναγνωριστεί από καιρό ως μια πιθανή παρενέργεια των φθοριοκινολονών αλλά δεν ήταν γνωστό πόσο ισχυρή ήταν αυτή η σχέση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Daniel Morales, εξέτασαν μια βάση δεδομένων 1,3 εκατομμυρίων ενηλίκων που έλαβαν μία ή περισσότερες συνταγές φθοριοκινολόνης ή αντιβιοτικών αμοξυκιλλίνης συν κλαβουλανικού οξέος χωρίς διάγνωση περιφερικής νευροπάθειας στην αρχή της θεραπείας.

Η έρευνα βρήκε ότι η χρήση φθοριοκινολόνης αύξησε τον κίνδυνο περιφερικής νευροπάθειας κατά 47%, προκαλώντας επιπλέον 2,4 περιπτώσεις ανά 10.000 ασθενείς ανά έτος θεραπείας. Ένα άτομο που συνταγογραφήθηκε με αμοξυκιλλίνη και κλαβουλανικό οξύ δεν ήταν σημαντικά πιο πιθανό να εμφανίσει περιφερική νευροπάθεια.

Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τους άνδρες και ήταν μεγαλύτερος ανάλογα με την ηλικία και με το χρονικό διάστημα της θεραπείας με φθοριοκινολόνη. Η διάγνωση της περιφερικής νευροπάθειας ήταν πιο πιθανό να συμβεί έως και έξι μήνες μετά τη συνταγογράφηση της φθοροκινολόνης.

Οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι η ομάδα που είναι πιο πιθανό να βιώσει την παρενέργεια μετά από λήψη φθοριοκινολονών για 28 ημέρες. Η πιθανότητα είναι μια στις 34.000. Ενώ ο απόλυτος κίνδυνος μιας περιφερικής νευροπάθειας παρέμεινε χαμηλός, ο Morales είπε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να θεωρηθούν ως μια από τις πιθανές παρενέργειες.

Οι ερευνητές ανέφεραν: «Παρατηρήσαμε ότι η θεραπεία με φθοριοκινολόνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο περιφερικής νευροπάθειας κατά περίπου 50% και ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες μετά τη θεραπεία. Tα ευρήματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος μπορεί να μην είναι ο ίδιος για όλους».

Δείτε επίσης