COVID-19: Υπάρχει κίνδυνος από τη Θεία Λειτουργία;

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Ο νέο κορωνοϊός που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τη στενή επαφή, το βήχα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ασθένεια είναι ήπια και  μοιάζει με μια απλή ίωση του αναπνευστικού συστήματος. Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος, δύσπνοια είναι κύρια συμπτώματα.

Σε μελέτη που θεωρείται η μεγαλύτερη σε περιπτώσεις COVID-19 έως σήμερα και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA στις 24/02/2020 περιλαμβάνοντας 72.314 περιπτώσεις ασθενών (Κινεζικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, Zunyou Wu και συν.) σοβαρές επιπλοκές παρουσίασε το 14% των ασθενών ενώ το 2,3% κατέληξε.

Παρά το γεγονός ότι η θνησιμότητα που έχει καταγραφεί για τον νέο κορωνοϊό, δεν υπερβαίνει το 3%, το ποσοστό αυξάνεται θεαματικά (10-15%) σε ανθρώπους άνω των 80 ετών και σε ανθρώπους με χρόνια νοσήματα. Σοβαρές επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονία, η σήψη, η οργανική ανεπάρκεια.

Στα πλαίσια αυτά, πληθώρα μέτρων με απολυμάνσεις, απαγόρευση συναθροίσεων έχουν ληφθεί σε πολλά μέρη του κόσμου με αυξανόμενη διασπορά του ιού. Όσο νωρίτερα μάλιστα λαμβάνονται αυτά τα μέτρα, τόσο πιο αποτελεσματικά ελέγχεται η διασπορά του ιού όπως έχει δείξει το παράδειγμα της Κίνας και άλλων χωρών.

Είναι σημαντικό κατά τις έκτακτες συνθήκες που ζούμε να επικρατήσει μια αγαστή συνεργασία κλήρου ενοριών και πολιτείας ώστε ο ιός να μην διασπαρεί ανεξέλεγκτα με σημαντικές συνέπειες για την δημόσια υγεία. Αντί αυτού, κατά τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει μια στείρα αντιπαράθεση μερίδας  κλήρου-μερίδας πολιτών.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΛΗΡΟ

Ελληνοορθοδοξία: Είναι όρος κενού περιεχομένου ή ισοδυναμεί με συγκεκριμένο σύστημα αξιών;

Η ελληνικός τρόπος του σκέπτεσθαι, πριν την έλευση του χριστιανισμού, χαρακτηρίζονταν από ένα σύστημα αξιών που αφορούσε την προσπέλαση του φυσικού κόσμου και είχε ως βασικό άξονα την επιστημονική-κριτική προσπέλαση των φυσικών φαινομένων με εργαλεία την παρατήρηση το πείραμα και τον ορθολογισμό, μακριά από θρησκευτικές προκαταλήψεις ή δόγματα. Η ορθοδοξία, μετά την έλευση του χριστιανισμού, στη συνέχεια έδωσε στον άνθρωπο μία υπερβατική χριστιανική ερμηνεία του κόσμου που αφορούσε τον μη προσιτό στις αισθήσεις του κόσμο, ο οποίος δεν μπορούσε να μελετηθεί με τα επιστημονικά εργαλεία του ελληνικού τρόπου του σκέπτεσθαι.

Όσοι ιερείς αμφισβητούν και αναιρούν επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τον φυσικό κόσμο ή εμποδίζουν την απρόσκοπτη επιστημονική έρευνα του φυσικού κόσμου ή αμφισβητούν τα δεδομένα της επιστήμης ή δεν συμμορφώνονται με τις επιστημονικές οδηγίες σε αγαστή συμφωνία με την πολιτεία δεν μπορούν να αυτοχαρακτηρίζονται ελληνορθόδοξοι.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Ιατρική: μια επιστήμη του φυσικού κόσμου που έχει χρέος να δρα αμερόληπτα

Η Ιατρική είναι επιστήμη του φυσικού κόσμου που έχει ως αποστολή τη μέγιστη δυνατή παράταση του «φυσικού» σώματος του ανθρώπου και τον εφοδιασμό του με την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Τα εργαλεία της Ιατρικής όπως θεμελιώθηκαν από τον Ιπποκράτη στηρίζονται στον ορθό λόγο και στα επιστημονικά εργαλεία προσπέλασης του φυσικού κόσμου.

Ο ιατρός δεν δικαιούται να αφήνει τα πολιτικά θρησκευτικά ή ιδεολογικά του πιστεύω να τον επηρεάζουν κατά τη μελέτη των φυσικών φαινομένων και κατά την ίαση του ανθρώπινου σώματος, αλλά να δρα αμερόληπτα. Είναι θλιβερό να παρατηρούμε ορισμένους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου να τηρούν αντιεπιστημονική σιγή ιχθύος ή να προβάλλουν αντιεπιστημονικά επιχειρήματα με στόχο να μην ενοχληθούν ορισμένα μέλη της εκκλησίας.

Στο παρόν άρθρο εκτίθενται απαντήσεις σε ορισμένα από τα πιο συνήθη ερωτήματα του ελληνορθόδοξου πολίτη. 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Πόσο κινδυνεύω να νοσήσω κατά την θεία λειτουργία;

Εάν μέλος των παρευρισκόμενων έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, είσαι άνω των 65 ετών, έχεις χρόνια νοσήματα και προσβληθείς από τον ιό έχεις 15% πιθανότητα να πεθάνεις. Το εάν θα είσαι στο 85% που θα γίνει καλά ή στο 15% που θα καλέσει ο Θεός κοντά του, είναι «άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου» και αυτό το ξέρει μόνο ο Θεός. Εάν είσαι νέος και υγιής, πιθανότατα να πάθεις μια απλή ίωση από τις πολλές ιώσεις που κυκλοφορούν ή να μην αρρωστήσεις καθόλου. 

Θέλω να πηγαίνω στην θεία λειτουργία και να μεταλαμβάνω ανεξάρτητα από τους κινδύνους γιατί για εμένα αποτελούν υπέρτατες πνευματικές εμπειρίες. Πώς θα περιορίσω τον κίνδυνο;

Πρώτον, αύξησε τις αποστάσεις σου. Αυξανόμενη μετάδοση έχει ο ιός όταν η απόστασή σου από το προσβεβλημένο άνθρωπο είναι έως δύο μέτρα σε κλειστό χώρο.

Δεύτερον, χρησιμοποίησε προστατευτική μάσκα μιας χρήσης που θα αγοράσεις από φαρμακείο. Τα χέρια πρέπει να πλένονται σωστά και με επιμέλεια πριν την τοποθέτηση της μάσκας, πριν και μετά την αφαίρεσή της τουλάχιστον επί 25 δευτερόλεπτα χωρίς να παραλείπονται οι καρποί, οι περιοχές κάτω από νύχια και οι πτυχές των δακτύλων. Κάλυψε το στόμα και τη μύτη με τη μάσκα και βεβαιώσου ότι δεν υπάρχουν κενά μεταξύ του προσώπου σας και της μάσκας. Εάν η μάσκα φέρει μεταλλικό έλασμα για τη μύτη πρέπει να το τοποθετείς σωστά στην ράχη της μύτης. Απόφυγε να αγγίζεις τη μάσκα κατά τη χρήση της. Εάν το κάνεις, καθάρισε τα χέρια σου με σαπούνι και νερό και σε περίπτωση που δεν έχεις πρόσβαση στο σαπούνι, με αλκοολούχο διάλυμα 70%. Αντικατάστησε τη μάσκα με μια νέα όταν είναι υγρή και μην επαναχρησιμοποιείς μάσκες μίας χρήσης. Πέταξε τη μάσκα όταν επιστρέψεις στο σπίτι. Για να αφαιρέσεις τη μάσκα αφαιρέστε την από πίσω τραβώντας τα κορδόνια χωρίς να αγγίξεις το μπροστινό μέρος της μάσκας. Καθάρισε άμεσα τα χέρια με σαπούνι και νερό  μετά την απόρριψη της μάσκας και σε περίπτωση που δεν έχεις πρόσβαση σε σαπούνι, με αλκοολούχο διάλυμα 70%. Άλλαξε άμεσα ρούχα μετά την επιστροφή σου στο σπίτι και κάνε μπάνιο.

Τέλος, ςάν έχεις πυρετό βήχα ή μπούκωμα μείνε σπίτι σου και παρακολούθησε την λειτουργία από το σπίτι. Ανάβαλλε την θεία μετάληψη κατόπιν συνεννοήσεως με τον πνευματικό σου. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεις τους συνανθρώπους σου.

Κινδυνεύω κατά την θεία μετάληψη;

Με βάση τα δεδομένα από τα φυσικά χαρακτηριστικά του ιού ναι. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η μικρή ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης στην θεία μετάληψη σε συνδυασμό με την χρήση χρυσού στα σκεύη είναι αρκετά για την παροχή αντισηψίας. Δυστυχώς δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό αυτό.

Η επιστήμη τι λέει; Αυτοί που πιστεύουν πραγματικά σώζονται από τον Χριστό; Πάντως εγώ είμαι σίγουρος ότι θα σωθώ γιατί με προστατεύει η Παναγία. 

Από τα μέχρι τώρα παγκόσμια δεδομένα δεν φαίνεται να έχουμε διαφορές στα ποσοστά θνησιμότητας ανάλογα με τις θρησκευτικές αντιλήψεις των πολιτών. Ο βαθμός της πίστης ωστόσο δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος κατά την επιστημονική έρευνα. Για τη μετά θάνατον εν Χριστώ ζωή, η επιστήμη δεν μπορεί να την προσπελάσει  με μελέτες. 

Κινδυνεύω εάν προσβληθώ να μεταφέρω τον ιό στον άθεο γιο μου;

Εάν προσβληθείς μπορείς να μεταφέρεις τον ιό σε άλλα άτομα του οικογενειακού και επαγγελματικού περιβάλλοντος.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΛΗΡΟΥ

Με ανησυχεί γιατί ενώ έχουν ληφθεί επιθετικά μέτρα προστασίας στην ενορία μου για σχολεία γήπεδα και άλλους χώρους συναθροίσεων, σε εκκλησιαστικούς χώρους νομίζω ότι το κράτος κινείται σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Επικοινώνησε με τις κρατικές αρχές και ζήτησέ τους να σου δώσουν επίσημες οδηγίες για θέματα απολύμανσης. Συζήτησε μαζί τους γιατί  δεν λαμβάνουν πιο επιθετικά μέτρα προστασίας για τους λατρευτικούς χώρους. Συζήτησε την κατάσταση και με τους επικεφαλής της Εκκλησίας. 

Τι συμπληρωματικά ατομικά μέτρα πρέπει να λάβω για να προστατεύσω εμένα και το εκκλησίασμα;

Φρόντισε για τον καλό αερισμό των χώρων λατρείας. Ζήτησε οι άρρωστοι από λοιμώξεις να παρακολουθούν την λειτουργία προσωρινά από το σπίτι τους. Τοποθέτησε αντισηπτικά με περιεκτικότητα σε αλκοόλη 70% στις εισόδους και εξόδους της εκκλησίας και παρακίνησε το εκκλησίασμα να τα χρησιμοποιεί. 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά, Τηλ. 2102122198, Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770

Δείτε επίσης