Covid-19: Μπορεί η κολχικίνη να προστατεύει από τις καρδιακές βλάβες;

Σε περίπου ένα μήνα, οι επιστήμονες στην χώρα μας θα γνωρίζουν αν ένα φτηνό χάπι με τη δραστική ουσία κολχικίνη, το οποίο χορηγείται εδώ και χρόνια για την περικαρδίτιδα και για να περιορίσει την έκταση του εμφράγματος, μπορεί να προλάβει τις σοβαρές βλάβες στην καρδιά και ενδεχομένως στους πνεύμονες, ασθενών που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό. Η κολχικίνη είναι ένα παλιό φάρμακο εκλογής για τον Μεσογειακό Πυρετό και την ουρική αρθρίτιδα.

Το φάρμακο έχει ήδη αρχίσει να χορηγείται σε ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα στο πλαίσιο μελέτης που θα συμπεριλάβει 300 ασθενείς με Covid-19 όπως αποκαλύπτει ένας από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής καρδιολογία Σπύρος Δευτεραίος μιλώντας στο ΑΠΕ.

«Χορηγούμε το φάρμακο αυτό στην αρχική φάση της νόσου, σε ασθενείς που έχουν συμπτώματα κορωνοιού, με το σκεπτικό ότι το φάρμακο θα συμβάλει ώστε να προληφθούν οι σοβαρές επιπλοκές. Δεν θα θεραπεύσει τον κορωνοϊό αλλά θα δούμε αν θα βοηθήσει στον περιορισμό των επιπλοκών στην καρδιά και ίσως στους πνεύμονες», ανέφερε ο κ. Δευτεραίος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η μελέτη έχει ξεκινήσει μετά την ομόφωνη απόφαση του ΕΟΔΥ για συγχορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς με κορωνοϊό.

«Κάποιοι από τους ασθενείς θα λαμβάνουν τις θεραπείες που είναι διαθέσιμες για τον κορωνοϊό και κάποιοι άλλοι εκτός από αυτές τις θεραπείες θα παίρνουν συμπληρωματικά και κολχικίνη. Θα συγκρίνουμε αυτούς τους δύο πληθυσμούς ασθενών και σε περίπου ένα μήνα υπολογίζουμε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία, τα οποία ελπίζουμε ότι θα αποδείξουν ότι η φαρμακευτική ουσία αυτή είναι ωφέλιμη».

Ο κ. Δευτεραίος τονίζει ότι αν αποδειχθεί η θετική επίδραση του φαρμάκου, όπως έχει συμβεί για την περικαρδιτιδα (φλεγμονή της καρδιάς) και το έμφραγμα, από προηγούμενες ελληνικές και διεθνείς μελέτες, το φάρμακο αυτό, που έχει ελάχιστες παρενέργειες, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μάχη για να προλάβει τις επιπλοκές του κορωνοϊού στην καρδιά. «Πιθανή αποτελεσματικότητα της κολχικίνης, θα δώσει χρόνο στους υπόλοιπους ερευνητές να βρουν το φάρμακο ή το εμβόλιο για τον κορωνοϊό».

Το εγχείρημα των Ελλήνων επιστημών που συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ και δύο ερευνητικά κέντρα σε Ιταλία και Ισπανία στηρίχθηκε σε μια απλή σκέψη που έχει να κάνει με τη δράση της κολχικίνης, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και 100 χρόνια.

Ο κ. Δευτεραίος ανέφερε: «Το φάρμακο έχει αντιφλεγμονώδη δράση -όχι την ίδια με τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη- που δεν είναι απαγορευτική για τη χρήση του στον κορωνοϊό. Έχοντας μελετήσει και παλιότερα τη ευεργετική δράση του φαρμάκου για την καρδιά και τους μηχανισμούς που δρα, καταθέσαμε αρχικά τον προβληματισμό μας στην ελληνική επιστημονική κοινότητα και φτάσαμε σήμερα να χορηγείται σε ασθενείς με κορωνοϊό και να μελετούμε τη δράση του αυτή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι Καναδοί επιστήμονες ξεκινούν παράλληλα με τους Έλληνες συναδέλφους τους ερευνητές, μεγάλη δική τους μελέτη με 6,000 ασθενείς για να δουν αν η κολχικίνη μπορεί να βοηθήσει και τους ασθενείς με κορωνοϊό.

Δείτε επίσης