SARS-COV-2: Πόσο χρόνο παραμένει ο ιός στον οργανισμό

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ο ιός SARS-COV-2 μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στον οργανισμό. “Μερικοί λένε μέχρι 17 μέρες στις εκκρίσεις του αναπνευστικού και κάποιοι λένε ότι μπορεί να φτάσει και τις 25-27 μέρες στο γαστρεντερικό, στα κόπρανα, να απεκκρίνεται”, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Και πρόσθεσε:

“Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι άνθρωποι που παίρνουν εξιτήριο να τηρούν τους κανόνες υγιεινής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, έχουν υιοθετηθεί κριτήρια για το πότε κάποιος παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο, τα οποία έχουν και τον μοριακό διαγνωστικό έλεγχο. Δηλαδή να έχει κάποιος δυο φορές αρνητική μοριακή εξέταση.

Φαίνεται ότι με τα δεδομένα των διεθνών οργανισμών, μετά την 10η μέρα ακόμα και αν είσαι θετικός για τον ιό, μικραίνει πολύ η πιθανότητα να τοn μεταδώσεις. Αυτό δεν ακυρώνει τα μέτρα προστασίας, τα μέτρα υγιεινής, καθαριότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την τουαλέτα, γιατί είδατε απεκκρίνεται πολύ καιρό στα κόπρανα.

Και πλέον δίνεται σαν οδηγία από διεθνείς οργανισμούς και για να μην υπερκεραστεί το σύστημα υγείας. Είναι ένας ιός ο οποίος βλέπετε στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, Ιταλία, Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο ακούω το τελευταίο 48ωρο, υπερκερνά γρήγορα τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, να φεύγουν οι ασθενείς από το νοσοκομείο με απλά κλινικά κριτήρια και να φεύγουν ήδη και από τις 7 ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σούπερ μεταδοτικοί ή θα κολλήσουν όλο το περιβάλλον γύρω τους και χρειάζεται προσοχή στους κανόνες υγιεινής.

Και νομίζω σταδιακά θα δούμε μια τέτοια στρατηγική να υιοθετείται από περισσότερες χώρες. Οι 10 μέρες είναι ένα ασφαλές χρονικό διάστημα, αλλά βλέπετε ότι όπου το σύστημα πολεμάται μπορεί να γίνει και πιο νωρίς αυτή η έξοδος από το νοσοκομείο. Πάντα με κριτήρια ότι ο ασθενής θα είναι άνθρωπος ο οποίος θα τηρήσει τα μέτρα υγιεινής και θα προφυλάξει βέβαια από τη διασπορά στο περιβάλλον”.

Δείτε επίσης