Μια δίαιτα που μιμείται τη νηστεία τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ο καθηγητής Valter Longo, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροβιότητας του University of Southern California, ερευνά το πώς η νηστεία και οι δίαιτες που μιμούνται τα αποτελέσματα της νηστείας μπορούν να βοηθήσουν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι δίαιτες που μιμούνται τη νηστεία φαίνεται ότι “απαλλάσσουν τα κατεστραμμένα ή παραπλανημένα κύτταρα και τα αντικαθιστούν με νεότερα και πιο αποτελεσματικά ανοσοκύτταρα”, λέει ο Longo.

Το εργαστήριο του Longo αποδεικνύει ότι οι κύκλοι της δίαιτας που μοιάζουν με νηστεία, ακολουθούμενοι από μια κανονική διατροφή, προάγουν την αναζωογόνηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό συμβαίνει σε ηλικιωμένους ποντικούς και εξαρτάται από τα βλαστικά κύτταρά τους.

Αυτή τη διαδικασία εκκαθάρισης των παλαιότερων λευκών αιμοσφαιρίων κατά τη διάρκεια σύντομων περιόδων νηστείας, και στη συνέχεια η αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων των κυττάρων όταν σταματά η νηστεία, μπορεί επίσης να συμβαίνει και σε ανθρώπους, παρέχοντας πιθανά οφέλη για την υγεία.

Ο Longo λέει ότι αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τη διενέργεια κλινικών δοκιμών για να προσδιορίσουν εάν υπάρχει αποτέλεσμα στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Οι δοκιμές θα ελέγξουν την επίδραση της δίαιτας που μοιάζει με νηστεία στη γρίπη.

Ένα άλλο θέμα είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους λόγω του ανοσοεκφυλισμού -της σταδιακής μείωσης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος με την ηλικία- και του υψηλότερου κινδύνου σοβαρών επιπλοκών από ιογενή λοίμωξη. Κατά μέσο όρο, το εμβόλιο της εποχικής γρίπης έχει ποσοστό απόκρισης λίγο πάνω από 50%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί από τους ηλικιωμένους αποδέκτες εμβολίων δεν παράγουν αρκετά αντισώματα για να καταπολεμήσουν με επιτυχία τον ιό.

Μερικά πρώιμα ευρήματα δείχνουν ότι η νηστεία θα μπορούσε να παρέχει μεγαλύτερη αντίσταση σε μια ιογενή λοίμωξη. «Θέλουμε να δούμε αν ορισμένες διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να κάνουν έναν ιό λιγότερο μολυσματικό ή να προκαλέσουν λιγότερα αρνητικά αποτελέσματα», λέει ο Longo.

Οι προηγούμενες δοκιμές σε ανθρώπους για τις δίαιτες που μιμούνται τη νηστεία μείωσαν τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονής (μετρούμενες από τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης). Επίσης μείωσαν τη γλυκόζη νηστείας και τα επίπεδα της ορμόνης IGF-1 που επηρεάζει το μεταβολισμό. Ακόμη συρρίκνωσαν την περιφέρεια της μέσης και είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους, τόσο στο συνολικό σωματικό λίπος αλλά όχι στη μυϊκή μάζα. Σε καρκινοπαθείς, η δίαιτα που μοιάζει με νηστεία φαίνεται να κάνει πιο ευαίσθητα τα καρκινικά κύτταρα στη χημειοθεραπεία και να μειώνει τις παρενέργειες της θεραπείας.

Η δίαιτα σχεδιάστηκε για να μιμείται τα αποτελέσματα μιας γρήγορης  νηστεία κατά την οποία καταναλώνεται μόνο νερού. Παρέχει 750 και 1.100 θερμίδες την ημέρα. Τα γεύματα περιέχουν συγκεκριμένες αναλογίες πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων.

Ενώ τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, ο Longo προειδοποιεί ότι κάθε είδους δίαιτα που μιμείται τη νηστεία θα πρέπει να γίνεται μόνο με καθοδήγηση γιατρού. Ο Longo ενθαρρύνει μια ισορροπημένη μεσογειακή δίαιτα έναντι της μακροχρόνιας περιοριστικής δίαιτας με χαμηλές θερμίδες. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να υποστεί καταστολή με μια κακή διατροφή ή μια δίαιτα που είναι πολύ περιοριστική, λέει. “Δεν είναι η ώρα να ωθήσει κανείς τον εαυτό σου στο όριο, όταν υπάρχει ο κορωνοϊός”.

Δείτε επίσης