H κοιλιοκάκη μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο

Τα άτομα με κοιλιοκάκη εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο νευρολογικής βλάβης, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.

Υπήρχε εδώ και καιρό μια συζήτηση μεταξύ νευρολόγων και γαστρεντερολόγων σχετικά με το εάν η κοιλιοκάκη προκαλεί νευρολογική βλάβη, με τις προηγούμενες μελέτες να βρίσκουν αντικρουόμενα στοιχεία.

Επιδιώκοντας να τερματίσουν αυτήν τη συζήτηση, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ διεξήγαγαν μια μελέτη χρησιμοποιώντας δείγματα τρίτων από άτομα χωρίς προϋπάρχουσα νευρολογική ασθένεια από την εθνική Βρετανική Βρετανική Τράπεζα. Αυτά τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών βαθμολογιών δοκιμών και των δεδομένων απεικόνισης εγκεφάλου χρησιμοποιήθηκαν για την εξάλειψη τυχόν λεγόμενης «προκατάληψης βεβαιότητας» στη μελέτη τους.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο είχαν ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης και γνωστικού ελλείμματος με τη μορφή επιβραδυνόμενων χρόνων αντίδρασης. Παράλληλα με τη νευρολογική βλάβη, οι ασθενείς είχαν επίσης ενδείξεις επιδείνωσης της ψυχικής υγείας σε σύγκριση με τα υγιή άτομα της ομάδας ελέγχου.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να προσαρμόσουν τη φροντίδα τους σε ασθενείς με κοιλιοκάνη που μπορεί να παρουσιάσουν ακόμη και ήπιες γνωστικές αλλαγές, παρέχοντας κίνητρα για τη διατήρηση μιας αυστηρής διατροφής χωρίς γλουτένη.

Τα άτομα που ζουν με τη νόσο έχουν αυξημένη ευαισθησία στη γλουτένη και συνιστάται να ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα. Αυτή είναι η μόνη τρέχουσα μέθοδος ελαχιστοποίησης της βλάβης στο πεπτικό τους σύστημα.

Ως αποτέλεσμα της επανειλημμένης ή ανεξέλεγκτης έκθεσης, αυτή η αυτοάνοση απόκριση στη γλουτένη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας για άτομα που ζουν με την πάθηση. Αυτά περιλαμβάνουν υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρκίνου του λεπτού εντέρου, επιδείνωση της υγείας των οστών και βλάβες στο νευρικό σύστημα.

Ο Δρ. Iain Croall, ερευνητής από το Τμήμα Μόλυνσης, Ανοσίας και Καρδιαγγειακών Νόσων του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, η μελέτη προσφέρει κάποια σαφήνεια στο γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος νευρολογικής βλάβης για άτομα που ζουν με κοιλιοκάκη, λόγω της αυτοάνοσης απόκρισής τους στη γλουτένη.

Τα δεδομένα από την ομάδα των συμμετεχόντων με κοιλιοκάκη έδειξαν σημαντικό έλλειμμα του χρόνου αντίδρασης, σε σύγκριση με τους μάρτυρες. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν σημάδια άγχους, δυσφορίας και κατάθλιψης. Ο χρόνος αντίδρασης είναι ένας δείκτης της ταχύτητας γνωστικής επεξεργασίας.

Προηγούμενη έρευνα έχει επισημάνει ότι το 50% των νεοδιαγνωσμένων ασθενών με κοιλιοκάκη παρουσιάζουν κλινικά νευρολογικά συμπτώματα, ενώ μελέτες πληθυσμού έχουν δείξει ότι η νόσος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παθήσεων όπως η αγγειακή άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τα άτομα που έχουν κοιλιοκάκη πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Η μείωση οποιασδήποτε τυχαίας έκθεσης στη γλουτένη ενδεχομένως να ελέγχει περαιτέρω την εγκεφαλική βλάβη και να προωθεί την επούλωση εντός του πεπτικού συστήματος διασφαλίζοντας ένα καλύτερο επίπεδο συνολικής υγείας, σύμφωνα με τον Croall.

Πηγή: I.D. Croall et al. Cognitive Deficit and White Matter Changes in Persons with Celiac Disease: a Population-Based Study, Gastroenterology (2020). DOI: 10.1053/j.gastro.2020.02.028

Δείτε επίσης