Καλύτερη μνήμη με αισιόδοξο σύντροφο

Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από το Michigan State University, το μυστικό για κοφτερό μυαλό καθώς γερνάτε είναι να έχετε έναν σύντροφο που είναι αισιόδοξος.

Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την αισιοδοξία με καλύτερη γνωστική λειτουργία. Η ερευνητική ομάδα για αυτήν τη μελέτη ήθελε να εξετάσει εάν η ύπαρξη συντρόφου με αισιόδοξη στάση θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας ενός ατόμου καθώς μεγαλώνει.

Οι ερευνητές περιέλαβαν 4.457 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια από τη Health and Retirement Study. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν ήταν Αμερικανοί ηλικίας 50 ετών και άνω.

Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν για την αισιοδοξία μέσω ενός ερωτηματολογίου. Η αισιοδοξία εκτιμήθηκε κάθε 2 χρόνια κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης των 8 ετών. Η αξιολόγηση περιελάμβανε δοκιμές βραχυπρόθεσμης μνήμης και υπολογιστικής μνήμης. Ζητήθηκε επίσης από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν την ποιότητα της μνήμης τους στην καθημερινή τους ζωή.

Όταν η ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα, διαπίστωσε ότι περισσότεροι αισιόδοξοι άνθρωποι είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Ο επικεφαλής της μελέτης William J. Chopik, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας, εξήγησε ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου για τη γνωστική μείωση. Αυτές περιλαμβάνουν γενετική προδιάθεση, βιολογικούς δείκτες και παράγοντες του τρόπου ζωής (σωματική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή και υγιές βάρος).

Οι αισιόδοξοι τείνουν να έχουν πιο υγιεινές συμπεριφορές, όπως το να τρώτε καλύτερα και να είναι πιο δραστήριοι. Επίσης είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με την προληπτική υγειονομική περίθαλψη. Ίσως είναι αυτοί οι λόγοι για τους οποίους η αισιοδοξία συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής πτώσης. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ένας αισιόδοξος σύντροφος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα υγιούς συμπεριφοράς. Μπορεί επίσης οι «κοινές αναμνήσεις» να επιτρέπουν στο ζευγάρι να θυμάται τις εμπειρίες της ζωής του με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Ο Patrick L. Hill, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο St. Louis, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι οι συγγραφείς βρήκαν μόνο ένα μέτριο αποτέλεσμα από την αισιοδοξία του συντρόφου. «Η αισιοδοξία σίγουρα μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο», δήλωσε ο Hill, «αλλά απαιτείται ακόμη δουλειά τόσο για να εξηγήσουμε το γιατί.

Ο Chopik είπε ότι το 25% της αισιοδοξίας είναι κληρονομικό. Σημείωσε επίσης ότι μεγάλο μέρος της εργασίας που σχετίζεται με τη δημιουργία αλλαγής προσωπικότητας περιστρέφεται γύρω από το αν οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά την αλλαγή, καθώς και ποια βήματα μπορούν να κάνουν στη ζωή τους για να δημιουργήσουν αυτήν την αλλαγή. Με την αισιοδοξία, μπορείτε όχι μόνο να αλλάξετε τη σκέψη σας σε μια πιο θετική νοοτροπία αλλά και να αποκτήσετε την αίσθηση ότι τα έχετε κάνει καλά και ότι θα μπορείτε να τα κάνετε καλά και στο μέλλον. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την επιτυχία και την αποτυχία.

Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι οι επιτυχίες τους προέρχονται από μέσα τους ενώ οι αποτυχίες τους προκαλούνται από εξωτερικά πράγματα εκτός ελέγχου τους. Είναι μια μεροληψία που έχουν αλλά συχνά αυτό τους οδηγεί να είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο επιτυχημένοι με την πάροδο του χρόνου.

Ποια άλλα μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να κρατήσουμε το μυαλό μας αιχμηρό; Η μεγαλύτερη συμμετοχή σε φυσικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Δείτε επίσης