Το αλκοόλ έχει αρνητική επίπτωση στο ανοσοποιητικό σύστημα

«Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μια σειρά μεταδοτικών και μη μεταδοτικών ασθενειών και ψυχικών διαταραχών, οι οποίες μπορούν να κάνουν ένα άτομο πιο ευάλωτο στη νόσο COVID-19. Συγκεκριμένα, το αλκοόλ θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και αυξάνει τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία», ανέφερε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Αν και υπάρχουν ακόμη περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και COVID-19, προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα αποτελέσματα από άλλες αναπνευστικές ασθένειες καταστρέφοντας τους πνεύμονες και το έντερο και βλάπτοντας τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ανοσολογική λειτουργία.

Όταν κάποιος εκτίθεται σε έναν ιό, το σώμα προκαλεί ανοσοαπόκριση και τη θανάτωση του ξένου παθογόνου. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο υγιές είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να εκκαθαρίσει έναν ιό και να ανακάμψει από μια ασθένεια όπως η COVID-19.

Το αλκοόλ δυσκολεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να προετοιμάζεται και να υπερασπίζεται το σώμα από τα επιβλαβή μικρόβια.

«Το αλκοόλ έχει ποικίλες παρενέργειες σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων όλων των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων», δήλωσε η Δρ. E. Jennifer Edelman, ειδική στην ιατρική εθισμού στο Yale Medicine.

Στους πνεύμονες, για παράδειγμα, το αλκοόλ βλάπτει τα ανοσοκύτταρα και τα τριχοειδή αγγεία που κάνουν σημαντική δουλειά για την εκκαθάριση των παθογόνων από τους αεραγωγούς μας.

«Εάν τα κύτταρα που επενδύουν τους αεραγωγούς ενός ατόμου έχουν υποστεί βλάβη από το αλκοόλ, τότε ιογενή σωματίδια, όπως στην περίπτωση της νόσου COVID-19, αποκτούν ευκολότερα πρόσβαση, κάνοντας τα ανοσοκύτταρα, τα οποία καταπολεμούν τη μόλυνση, να μην λειτουργούν σωστά, οδηγώντας σε αυξημένους συνολικούς κινδύνους περισσότερων σοβαρών ασθενειών καθώς και επιπλοκές», δήλωσε ο Δρ. Alex Mroszczyk-McDonald, ασκούμενος οικογενειακός γιατρός στη Νότια Καλιφόρνια.

Ομοίως, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο και να καταστρέψει τους υγιείς μικροοργανισμούς. «Η πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να σκοτώσει τα φυσιολογικά υγιή βακτήρια του εντέρου, τα οποία συμβάλλουν στην προώθηση της υγείας και στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης», δήλωσε ο Mroszczyk-McDonald.

Όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να καθαρίσει ένα παθογόνο, η λοίμωξη μπορεί να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε πιο σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε πιο σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων, όπως το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ενηλίκων (ARDS) και άλλες πνευμονικές ασθένειες, όπως πνευμονία, φυματίωση και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός.

Πολλοί ειδικοί υποθέτουν ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τη νόσο COVID-19. «Το αλκοόλ είναι πιθανό να επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να καθαρίσει τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και να κάνει τους ανθρώπους να υποφέρουν περισσότερο, συμπεριλαμβανομένου του ARDS, το οποίο συνήθως οδηγεί σε θάνατο», δήλωσε η Edelman.

Το αλκοόλ καθιστά επίσης πιο δύσκολο για το σώμα σας να κάνει σωστά τις άλλες κρίσιμες λειτουργίες του, όπως η καταπολέμηση μιας ασθένειας. Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, μόλις πάρετε μια γουλιά αλκοόλ, το σώμα σας δίνει προτεραιότητα στη διάσπαση του αλκοόλ από πολλές άλλες σωματικές λειτουργίες. Το σώμα δεν έχει τρόπο να αποθηκεύει αλκοόλ όπως κάνει με τους υδατάνθρακες και τα λίπη, οπότε στέλνει στο ήπαρ, όπου μεταβολίζεται.

Επιπλέον, το αλκοόλ είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Και όσο λιγότερο κοιμάται ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αρρωστήσει. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερο από 7 ώρες είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κρυολόγημα σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν 8 ή περισσότερες ώρες ύπνου. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει πόσο καιρό χρειάζεται για να αναρρώσει ένα άτομο εάν αρρωστήσει, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Κατά τον Mroszczyk-McDonald, δεν είναι σαφές ποια ποσότητα αλκοόλ αρχίζει να βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα. «Η έρευνα έδειξε ότι οι υψηλές δόσεις αλκοόλ (περίπου 14 ποτά την εβδομάδα ή παραπάνω από πέντε έως έξι ποτά κάθε φορά) καταστέλλουν άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα και ότι η κατάχρηση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών». Τούτου λεχθέντος, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμη μικρότερες ποσότητες αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο Mroszczyk-McDonald συνιστά να μην πίνετε περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα και να έχετε μόνο δύο έως τρία ποτά κάθε φορά. Για όσους έχουν παράγοντες κινδύνου για COVID-19, όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, συνιστά να πίνουν ακόμη λιγότερο.

Δείτε επίσης