Ποια νηστεία είναι κατάλληλη για γρήγορη απώλεια βάρους;

Δύο καθημερινές δίαιτες νηστείας, γνωστές ως δίαιτες περιορισμένης χρονικής διάρκειας, είναι αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο Σικάγο.

Η μελέτη ανέφερε αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή που συνέκρινε μια δίαιτα 4 ωρών με χρονικά περιορισμένη σίτιση και μια δίαιτα 6 ωρών με περιορισμένη χρονική σίτιση. Επίσης υπήρχε μια ομάδα ελέγχου.

“Αυτή είναι η πρώτη ανθρώπινη κλινική δοκιμή που συνέκρινε τα αποτελέσματα δύο δημοφιλών μορφών χρονικής περιορισμένης σίτισης στο σωματικό βάρος και τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου”, δήλωσε η Krista Varady, καθηγήτρια διατροφής στο UIC College of Applied Health Sciences.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα σίτισης διάρκειας 4 ωρών κλήθηκαν να τρώνε μόνο μεταξύ των ωρών της 3 μ.μ. και 7 μ.μ. Από τους συμμετέχοντες στην 6ωρη ομάδα σίτισης ζητήθηκε να τρώνε μόνο μεταξύ των ωρών της 1 μ.μ. και 7 μ.μ.

Και στις δύο ομάδες μελέτης, οι συμμετέχοντες -οι οποίοι ήταν παχύσαρκοι- είχαν τη δυνατότητα να τρώνε ό, τι ήθελαν κατά τη διάρκεια της περιόδου κατανάλωσης 4 ωρών ή 6 ωρών. Κατά τη διάρκεια των ωρών νηστείας, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πίνουν μόνο νερό ή ποτά χωρίς θερμίδες. Στην ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διατηρήσουν το βάρος τους και να μην αλλάξουν τα επίπεδα διατροφής ή σωματικής δραστηριότητας.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 10 εβδομάδες και μετρήθηκε το βάρος, η αντίσταση στην ινσουλίνη, το οξειδωτικό στρες, η αρτηριακή πίεση, η LDL χοληστερόλη, η HDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και ορισμένοι φλεγμονώδεις δείκτες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες νηστείας μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων κατά περίπου 550 θερμίδες ημερησίως απλά ακολουθώντας το πρόγραμμα και έχασαν περίπου το 3% του σωματικού τους βάρους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη και του οξειδωτικού στρες μειώθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων στις ομάδες μελέτης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Δεν υπήρχε καμία επίδραση στην αρτηριακή πίεση, την LDL χοληστερόλη, την HDL χοληστερόλη ή τα τριγλυκερίδια.

Δεν υπήρχε επίσης σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους ή στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μεταξύ των ομάδων διατροφής 4 ωρών και 6 ωρών.

“Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα και ενισχύουν αυτό που έχουμε δει σε άλλες μελέτες -οι δίαιτες νηστείας είναι μια βιώσιμη επιλογή για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, ειδικά για άτομα που δεν θέλουν να μετράνε θερμίδες ή να βρουν άλλες δίαιτες”, είπε η Varady.

Δεν υπήρχε πρόσθετο όφελος για την απώλεια βάρους για άτομα που υπέστησαν μακρύτερη νηστεία. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η 6ωρη νηστεία μπορεί να έχει νόημα για τους περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να ακολουθήσουν μια καθημερινή δίαιτα νηστείας.

Πηγή: Effects of 4- and 6-h Time-Restricted Feeding on Weight and Cardiometabolic Health: A Randomized Controlled Trial in Adults with Obesity, Cell Metabolism (2020). DOI: 10.1016/j.cmet.2020.06.018.

Δείτε επίσης