Διακοπές και covid-19: Μέτρα ασφαλείας κατά τις επισκέψεις στους ηλικιωμένους 

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Ο κορωνοϊός SARS-COV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID 2019 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων, μέσω αναπνοής και μολυσμένων αντικειμένων. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί ήπια ασθένεια. Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος, δύσπνοια είναι κύρια συμπτώματα.

Ορισμένοι όμως ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν σε μοιραία έκβαση, ευτυχώς σπάνια αυτή την περίοδο στην χώρα μας, όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά δεδομένα που ο ΕΟΔΥ μας παρουσιάζει με καθημερινές εκθέσεις.

Οι ηλικιωμένοι αποτελούν κατεξοχήν ομάδα υψηλού κινδύνου με θανατηφόρες επιπλοκές ιδιαίτερα όταν έχουν νοσήματα όπως διαβήτη καρδιοαναπνευστικά προβλήματα καρκινώματα που επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία τους.

Παραδοσιακά οι καλοκαιρινές διακοπές περιλαμβάνουν επισκέψεις σε ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς. Αρκετοί ηλικιωμένοι μάλιστα αποδίδουν το γεγονός ότι είναι ζωντανοί σε αυτή ακριβώς την ψυχοσωματική αλληλεπίδραση με παιδιά και εγγόνια, που συχνά λαμβάνει την κορύφωσή της κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Στην κλινική ιατρική πράξη ηλικιωμένοι ρωτούν: Με δεδομένο ότι δεν θα φορώ μάσκα κατά τις οικογενειακές επισκέψεις, με δεδομένο ότι ι θα φιλοξενώ και θα υποδέχομαι τα παιδιά μου πρόσωπο με πρόσωπο, υπό αυτές τις συνθήκες που αρνούμαι απόλυτα να αλλάξω για να μην πάθω κατάθλιψη, πώς μπορώ να  μειώσω την πιθανότητα να νοσήσω από covid 19 κατά τις οικογενειακές επισκέψεις;

Στο άρθρο αυτό εκτίθενται μέτρα που μειώνουν την έκθεση covid 19 για αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας.

  1. Βάζετε θερμόμετρο και ρωτάτε για συμπτώματα τους οικείους σας. Αναβάλλετε τις οικογενειακές επισκέψεις όταν υπάρχουν δέκατα ή αδιαθεσίες. Παρά το γεγονός ότι ο  covid 19 μεταδίδεται και από φορείς χωρίς συμπτώματα, η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι μέσω βήχα ή αναπνοής από ασθενείς με υψηλό βαθμό πολλαπλασιασμού του ιού στο σώμα, δείκτης του οποίου είναι τα σε εμφανή συμπτώματα. 
  2. Να αερίζετε με επάρκεια κοινόχρηστους χώρους.
  3. Στα οικογενειακά σας γεύματα να μην τρώτε από κοινό πιάτο. Σερβίρετε τη σαλάτα χωριστά στον καθένα στο πιάτο του ή σερβίρετε σαλάτα γενεών, δηλαδή σαλάτα για τον παππού και την γιαγιά και σαλάτα για τα παιδιά. 
  4. Κλειδώνετε τα υπνοδωμάτιά σας όταν υποδέχεστε παιδιά και εγγόνια. Με την κίνηση αυτή κρατάτε τα υπνοδωμάτιά σας όπου διαμένετε κατά τη μισή σχεδόν ζωή σας ελεύθερα ιών και μικροβίων.
  5. Να επιμένετε στη σωστή και συχνή πλύση των χεριών για εσάς και τους επισκέπτες σας πριν τα γεύματα δίνοντας το καλό παράδειγμα.
  6. Να έχετε υπόψιν σας ότι ο ιός covid 19 δεν μπορεί να ζήσει πολύ ώρα έξω από το ανθρώπινο σώμα. Η βιωσιμότητά του είναι χαμηλή στον αέρα αλλά σε ορισμένες επιφάνειες ενδέχεται περιστασιακά να παραμείνει επί εβδομάδα. Μην συγυρίζετε τα δωμάτια παιδιών και εγγονιών, αφήστε να εξυπηρετηθούν μόνα τους. Ζητήστε τους να έχουν την οδοντόβουρτσα και τα είδη της προσωπικής τους υγιεινής στο ατομικό τους δωμάτιο και όχι στο κοινόχρηστο μπάνιο. Όταν αποχωρήσουν μετά από ολιγοήμερες διακοπές ή επισκέψεις καθαρίστε τα δωμάτιά τους και πλύντε σεντόνια και ρουχισμό, όχι άμεσα, οπωσδήποτε μετά την πάροδο πέντε  και ιδανικά μετά την πάροδο επτά ημερών, οπότε το φορτίο του ιού θα έχει πρακτικά μηδενιστεί με φυσικό τρόπο λόγω της έκθεσης του ιού στις αντίξοες για αυτόν συνθήκες της ατμόσφαιρας.
  7. Φροντίστε για την καλή φυσική σας κατάσταση με συστηματική άσκηση αποχή από κάπνισμα και σωστό πρόγραμμα διατροφής που να συνάδει με τα χρόνια νοσήματα από τα οποία πάσχετε. 

Δείτε επίσης