Στάση σώματος: Οι πόζες ισχύος έχουν μικρή επίδραση στα συναισθήματα

Κρατώντας μεγάλες, εκτεταμένες στάσεις σώματος -γνωστές ως πόζες ισχύος- είχε θεωρηθεί κάποτε ότι ενισχύουν την αυτοπεποίθηση παράγοντας ορμονικές αλλαγές και κάνοντάς μας να αισθανόμαστε ψυχολογικά πιο ισχυροί.

Οι προσπάθειες αναπαραγωγής των ορμονικών ευρημάτων έχουν αποδειχθεί δύσκολες, αν και η ψυχολογική επίδραση έχει προκύψει σε μεγάλο βαθμό χωρίς αμφισβήτηση.

Ωστόσο, μια τελευταία μελέτη δείχνει ότι ακόμη και οι ψυχολογικές επιπτώσεις των ποζών ισχύος είναι πολύ μικρές. Αυτό που μπορεί να είναι πιο σημαντικό για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης είναι να αποφύγετε μια στάση που είναι μικρή και συσταλτική, όπως το να σφίγγετε τους ώμους σας ή να σταυρώνετε τα χέρια σας.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν οι πόζες ισχύος αυξάνουν τα συναισθήματα δύναμης και μειώσουν τα συναισθήματα ευπάθειας, τρωτότητας και κατωτερότητας. Αυτά τα συναισθήματα βασίζoνται σε αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό, όπως το αίσθημα αδυναμίας σε σχέση με τους άλλους. Έτσι, εάν οι πόζες ισχύος μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο δυνατοί, μπορεί επίσης να μειώνουν το αίσθημα κατωτερότητας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 100 άτομα που ανέφεραν υψηλά επίπεδα κατωτερότητας. Οι συμμετέχοντες πήραν πόζες ισχύος ή ουδέτερες πόζες για δύο λεπτά πριν εισέλθουν σε κοινωνικές καταστάσεις στην εικονική πραγματικότητα. Τότε τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολόγησε τα συναισθήματα και τις σκέψεις που είχαν.

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν διαφορές στα συναισθήματα μεταξύ εκείνων που πήραν πόζες ισχύος σε σχέση με εκείνους που πήραν ουδέτερες πόζες. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πόζες ισχύος έχουν μάλλον μικρό όφελος.

Συγκρίνοντας προηγούμενες μελέτες

Τι θα μπορούσε να εξηγήσει το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία ψυχολογική επίπτωση σε αυτή τη μελέτη, σε αντίθεση με προηγούμενα ευρήματα;

Μια πιθανότητα είναι ότι οι πόζες ισχύος απλά δεν λειτουργούν για τα άτομα που αισθάνονται μειονεκτικά. Για παράδειγμα, μπορεί όταν κάποιος αισθάνεται μειονεκτικά, μια διασταλτική τάση να τον κάνει να νιώθει πιο εκτεθειμένος και ευάλωτος, παρά πιο ισχυρός.

Για να δοκιμάσουν αυτό το ενδεχόμενο, οι ερευνητές επανέλαβαν τη μελέτη σε άτομα που δεν ανέφεραν τρέχουσες ευάλωτες σκέψεις. Αυτή τη φορά είδαν μια αύξηση στα συναισθήματα δύναμης σε εκείνους που πήραν πόζες ισχύος σε σύγκριση με εκείνους που πήραν ουδέτερες πόζες, αν και η διαφορά ήταν μικρή.

Ωστόσο, όταν οι επιστήμονες συνέκριναν τα δεδομένα των συμμετεχόντων με και χωρίς αίσθημα κατωτερότητας, βρήκαν ότι η διαφορά στα συναισθήματα δύναμης δεν συνδέεται με την παρουσία ή την απουσία σκέψεων κατωτερότητας.

Μια πιο πιθανή εξήγηση για τη διαφορά μεταξύ των ευρημάτων αυτής της μελέτης και της προηγούμενης έρευνας είναι ότι τα ευρήματα προηγούμενων μελετών έχουν ερμηνευθεί λανθασμένα.

Στην προηγούμενη έρευνα, οι πόζες ισχύος συγκρίνονταν πάντοτε με τις συσταλτικές πόζες και όχι με τις ουδέτερες πόζες. Η προηγουμένως αναφερθείσα διαφορά στα συναισθήματα θα μπορούσε απλώς να είναι το αποτέλεσμα των συσταλτικών στάσεων που αυξάνουν τα αρνητικά συναισθήματα και όχι των διασταλτικών στάσεων που τα μειώνουν. Με άλλα λόγια, το να κρατάμε ευρεία και εκτεταμένη στάση σώματος μπορεί να μην ενισχύει τα συναισθήματά μας αλλά το να κρατάμε μικρές και συσταλτικές στάσεις μπορεί να τα μειώνει. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι κάτι τέτοιο ισχύει.

Η μικρή διαφορά στα αναφερόμενα θετικά συναισθήματα δεν προήλθε από μια σημαντική αύξηση λόγω στάσεων ισχύος, αλλά από μια μικρή μείωση στην ομάδα των ανθρώπων που πόζαρε ουδέτερα.

Για την ουδέτερη στάση, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να σταθούν με τα πόδια τους ενωμένα, τα χέρια να ακουμπούν μπροστά από το σώμα τους, και το ένα χέρι να κρατά τον άλλο καρπό. Για μερικούς συμμετέχοντες που κρατούν αυτή τη στάση, το να έχουν τα χέρια τους μπροστά από το σώμα τους μπορεί να οδηγήσει σε μια ελαφρώς χαλαρή και συσταλτική στάση, και ως εκ τούτου σε ελαφρώς μειωμένα συναισθήματα ισχύος.

Το κλειδί για να διασφαλίσουμε ότι η στάση του σώματός μας δεν μας απογοητεύει σε δύσκολες καταστάσεις μπορεί να μην έγκειται στο να κάνουμε τον εαυτό μας όσο πιο επεκτατικό γίνεται, αλλά απλώς στο να βεβαιωθούμε ότι δεν συστέλλουμε το σώμα μας.

Δείτε επίσης