Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση στις ηλικίες 35-44 έχουν μικρότερο μέγεθος εγκεφάλου και είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension, American Heart Association.
Τα αποτελέσματα αυξάνουν την πιθανότητα λήψης μέτρων στη νεαρή ενήλικη ζωή για τον έλεγχο ή την καθυστέρηση της εμφάνισης της υψηλής αρτηριακής πίεσης ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.
“Η υπέρταση είναι πολύ συχνή σε άτομα μέσης ηλικίας (45-64 ετών) και η υψηλή αρτηριακή πίεση αρχίζει να γίνεται πιο συχνή. Αν και η σχέση μεταξύ υπέρτασης, υγείας του εγκεφάλου και άνοιας αργότερα στη ζωή έχει καθιερωθεί, ήταν άγνωστο εάν η ηλικία έναρξης της υπέρτασης μπορεί να επηρεάσει αυτήν τη συσχέτιση. Εάν αυτό αποδειχθεί, θα παρέχει κάποια σημαντικά στοιχεία που θα προτείνουν έγκαιρη παρέμβαση για την καθυστέρηση της εμφάνισης της υπέρτασης, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να είναι ευεργετική στην πρόληψη της άνοιας”, δήλωσε ο Mingguang He, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής οφθαλμικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, στην Αυστραλία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από συμμετέχοντες στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια μεγάλη βάση στοιχείων που περιέχει λεπτομερείς ανώνυμες πληροφορίες υγείας περίπου μισού εκατομμυρίου ατόμων.
Για τον προσδιορισμό των αλλαγών στον εγκέφαλο, συνέκριναν τις μετρήσεις του όγκου του εγκεφάλου με μαγνητική τομογραφία (MRI) μεταξύ δύο μεγάλων ομάδων ενηλίκων: 11.399 άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που διαγνώστηκαν σε διαφορετικές ηλικίες (κάτω των 35 ετών, 35-44 ετών και 45-54 ετών), και 11.399 άτομα που δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι συμμετέχοντες μπήκαν στη τράπεζα δεδομένων μεταξύ 2006 και 2010 και είχαν μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου μεταξύ 2014 και 2019.
Από τις μαγνητικές τομογραφίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν:
- Σε κάθε διαγνωστική ηλικιακή κατηγορία από 35 έως 54 ετών, ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου ήταν μικρότερος σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και ο όγκος πολλών εγκεφαλικών περιοχών ήταν επίσης μικρότερος σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση.
- Η υπέρταση που διαγνώστηκε πριν από την ηλικία των 35 ετών συνδέθηκε με μεγαλύτερη μείωση όγκου εγκεφάλου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
- Μεταξύ των ατόμων με κανονικές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας, εκείνοι που είχαν διαγνωστεί προηγουμένως με υπέρταση και ήταν κάτω των 35 ετών είχαν μικρότερο όγκο εγκεφάλου σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
“Τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με υπέρταση σε μικρότερες ηλικίες είχαν μικρότερο όγκο εγκεφάλου σε αυτές τις εφάπαξ μετρήσεις. Μελλοντική έρευνα σε πολλαπλά χρονικά σημεία θα μπορούσε να επιβεβαιώσει εάν η υπέρταση που διαγνώστηκε σε νεότερη ηλικία σχετίζεται με μεγαλύτερη μείωση του όγκου του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου”, δήλωσε ο Xianwen Shang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Επαρχιακό Λαϊκό Νοσοκομείο Guangdong, στο Guangzhou της Κίνας.
Για να αξιολογήσουν την άνοια, οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια από οποιαδήποτε αιτία σε μια περίοδο παρακολούθησης 11,9 ετών, συγκρίνοντας 124.053 άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και 124.053 ενήλικες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης (έως 14 ετών, διάμεσος 11,9 ετών), 4.626 άτομα εμφάνισαν κάποια μορφή άνοιας. Αναλύοντας τα στοιχεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν:
- Ο κίνδυνος άνοιας από οποιαδήποτε αιτία ήταν σημαντικά υψηλότερος (61%) σε άτομα που διαγνώστηκαν με υψηλή αρτηριακή πίεση μεταξύ 35 και 44 ετών.
- Ο κίνδυνος αγγειακής άνοιας (μια κοινή μορφή άνοιας που οφείλεται σε διαταραχή της ροής του αίματος σε μέρη του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να συμβεί μετά από ένα ή περισσότερα μικρά εγκεφαλικά επεισόδια) ήταν 45% υψηλότερος στους ενήλικες που διαγνώστηκαν με υπέρταση μεταξύ 45-54 ετών και 69% υψηλότερος σε όσους διαγνώστηκαν μεταξύ 35-44 ετών.
- Αν και ο κίνδυνος αγγειακής άνοιας ήταν 80% υψηλότερος για όσους είχαν διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση πριν από την ηλικία των 35 ετών, υπήρχαν λιγότερα περιστατικά άνοιας μεταξύ των νεότερων συμμετεχόντων και η συσχέτιση με την υψηλή αρτηριακή πίεση δεν ήταν στατιστικά σημαντική, ενώ ήταν για άτομα. ηλικίας 45-54 ετών με υψηλή αρτηριακή πίεση.
- Σε αντίθεση με την αγγειακή άνοια, δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ της ηλικίας της διάγνωσης της υπέρτασης και του κινδύνου Αλτσχάιμερ, ενός τύπου άνοιας που συνδέεται με πρωτεΐνες που διαταράσσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
“Τα αποτελέσματα της μελέτης μας παρέχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μικρή ηλικία κατά την έναρξη της υπέρτασης σχετίζεται με εμφάνιση άνοιας και, το πιο σημαντικό, ότι αυτή η συσχέτιση υποστηρίζεται από δομικές αλλαγές στον όγκο του εγκεφάλου”, δήλωσε ο Shang.
Τα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα ότι η καλύτερη πρόληψη και ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης στην πρώιμη ενήλικη ζωή θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας.
Σε μελλοντική έρευνα, οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξετάσουν ιατρικά αρχεία για να διαπιστώσουν εάν πριν από την έναρξη της άνοιας είχαν προηγηθεί άλλες ιατρικές καταστάσεις που συνδέονται με κίνδυνο άνοιας, όπως ο διαβήτης ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, σε άτομα που εμφάνισαν υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη νεαρή ή μέση ηλικία. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ήταν για έναν κυρίως λευκό πληθυσμό λαο δεν είναι απαραίτητα γενικεύσιμα σε άτομα από άλλες φυλετικές ή εθνοτικές ομάδες.