To 11% των ανθρώπων βιώνει κοιλιακό πόνο λόγω φαγητού

Περίπου το 11 τοις εκατό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζει κοιλιακό άλγος μετά το φαγητό. Η σχετικά μελέτη παρουσιάστηκε στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γαστρεντερολογίας και διαπίστωσε σε έρευνα 50.000 ατόμων παγκοσμίως ότι το 13% των γυναικών και το 9% των ανδρών ανέφεραν συχνό κοιλιακό πόνο ενώ τρώνε γεύματα.

«Τα άτομα που εμφανίζουν κοιλιακό άλγος που σχετίζεται με το γεύμα βιώνουν συχνότερα άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα και πληρούν τακτικά κριτήρια για διαταραχές των αλληλεπιδράσεων του εντέρου και του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων κοινών καταστάσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το φούσκωμα και η κοιλιακή διάταση», ανέφερε σε δελτίο τύπου η Esther Colomier, συγγραφέας της μελέτης και κοινή διδάκτορας στο KU Leuven στο Βέλγιο και στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg στη Σουηδία.

Η μελέτη βασίστηκε δεδομένα από 54.127 άτομα που ζούσαν σε 26 χώρες. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν εμφάνισαν κοιλιακό πόνο και αν η ενόχληση σχετίζεται με τα γεύματα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 30% που είπαν ότι είχαν πόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων παρουσίασαν επίσης συμπτώματα του χαμηλότερου γαστρεντερικού όπως διάρροια και δυσκοιλιότητα. Πιο συγκεκριμένα, όσοι νιώθουν συχνά κοιλιακούς πόνους σχετικούς με το φαγητό είναι, επίσης, πιθανότερο να αισθάνονται φούσκωμα ή πρήξιμο στην κοιλιά τους, αίσθηση υπερβολικού ή πολύ πρόωρου κορεσμού μετά το φαγητό, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα ή διάρροια (τα δύο τελευταία συμπτώματα σε ποσοστό 30%, έναντι 10% μεταξύ όσων δεν έχουν συχνούς πόνους στην κοιλιά). Ακόμη, έχουν συχνότερα ψυχολογικό στρες και μη γαστρεντερολογικά ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως πόνους στη μέση, δύσπνοια κ.ά. Το 36% νιώθουν άγχος (έναντι 18% όσων δεν έχουν πόνους στην κοιλιά λόγω φαγητού) και το 35% συμπτώματα κατάθλιψης (έναντι 17% όσων δεν νιώθουν κοιλιακούς πόνους).

Φούσκωμα και διάταση της κοιλιάς παρατηρήθηκε τόσο συχνά όσο μία φορά την εβδομάδα σε άτομα που είχαν συχνό πόνο όταν έτρωγαν. Αυτό συγκρίνεται με 2 έως 3 ημέρες το μήνα φούσκωμα και διάταση σε άτομα που ανέφεραν μόνο περιστασιακό πόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Τα άτομα που δεν ανέφεραν πόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων αντιμετώπιζαν, κατά μέσο όρο, μια μέρα το μήνα δυσφορία.

Ο Δρ Γουόλτερ Παρκ, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στη γαστρεντερολογία στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, είπε ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν εκπλήσσουν. «Ως γαστρεντερολόγος, το πιο συνηθισμένο παράπονο που βλέπουμε στην ειδικότητά μας είναι αυτό που περιλαμβάνει κοιλιακό πόνο και μια κοινή ερώτηση που κάνουμε στον ασθενή καθώς προσπαθούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση του πόνου είναι η σχέση του με τα γεύματα, επειδή αυτό μπορεί να δώσει ορισμένες διαγνωστικές ενδείξεις».

Ο πόνος κατά τη διάρκεια των γευμάτων μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. «Το υπερβολικό αέριο και το φούσκωμα λόγω υπερανάπτυξης βακτηρίων του λεπτού εντέρου και η δυσανεξία στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν πόνο», δήλωσε η Δρ. Florence M. Hosseini-Aslinia, γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας. «Η υπερευαισθησία στη φυσιολογική διάταση που σχετίζεται με τα αέρια του γαστρεντερικού σωλήνα, που παρατηρείται συχνά σε ασθενείς με λειτουργική δυσπεψία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο κατά το φαγητό. Οι παθήσεις που αξίζουν ιατρικές παρεμβάσεις πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη. Αυτά περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται στη γαστροπάρεση [αργό στομάχι], φλεγμονή στο έντερο ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου [νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα], ουλές που σχετίζονται με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και γαστρεντερικό καρκίνο, προκαλώντας απόφραξη».

Είναι σημαντικό τα άτομα που αντιμετωπίζουν κοιλιακό άλγος όταν τρώνε να συμβουλεύονται έναν γιατρό για να αποκλείσουν πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως φλεγμονή του εντέρου, στριμμένο έντερο, στένωση του γαστρεντερικού σωλήνα λόγω ουλών ή όγκους.

«Η εμπειρία του πόνου κατά τη διάρκεια του φαγητού ή αμέσως μετά το φαγητό είναι σίγουρα ανώμαλη και αξίζει ιατρική αξιολόγηση», δήλωσε η Hosseini-Aslinia. «Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα νεαρά άτομα με πόνο μετά το φαγητό διαγιγνώσκονται με καλοήθεις παθήσεις όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, λειτουργική δυσπεψία ή τροφική δυσανεξία, όλα αυτά μπορεί να ανταποκρίνονται καλά σε διατροφικές τροποποιήσεις και χωρίς ιατρική συνταγή και φάρμακα όπως είναι η μέντα και η σιμεθικόνη».

Οι επιπτώσεις του πόνου

Μια πρόσφατη έρευνα σε 6.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μεξικό διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με τα γαστρικά αέρια προκαλούν υψηλότερα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και φτωχότερη ποιότητα ζωής.

Στη μελέτη σχετικά με τον πόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων που ανέφεραν συχνό πόνο με τα γεύματα είχαν υψηλότερα ποσοστά στρες και κατάθλιψης από τα άτομα που ανέφεραν ότι βίωναν μόνο περιστασιακό πόνο ή καθόλου πόνο. Μαζί με την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών προβλημάτων, οι ειδικοί λένε ότι η αντιμετώπιση καταστάσεων ψυχικής υγείας που θα μπορούσε να συμβάλει στα συμπτώματα είναι επίσης σημαντική.

«Μόλις αποκλειστεί μια σοβαρή πάθηση, φάτε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά, αντιμετωπίστε τυχόν υποκείμενες [γαστρεντερικές] ή ψυχολογικές καταστάσεις που μπορεί να υπάρχουν. Εάν έχει αποκλειστεί μια σοβαρή πάθηση, η άσκηση και η μείωση του άγχους είναι σημαντικά εάν υπάρχει υποψία για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», δήλωσε ο Δρ. Craig Gluckman, γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες.

Η τήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων μπορεί να είναι ευεργετική για τον προσδιορισμό των τροφών που μπορεί να προκαλούν πόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Η προσοχή στο μέγεθος των μερίδων είναι επίσης σημαντική.

Η Hosseini-Aslinia είπε ότι ο αντίκτυπος του πόνου κατά τη διάρκεια των γευμάτων δεν πρέπει να απορριφθεί καθώς η ποιότητα ζωής μπορεί να μειωθεί σημαντικά λόγω αυτών των συμπτωμάτων. «Το φαγητό δεν είναι μόνο ο κύριος και ο καλύτερος τρόπος λήψης θρεπτικών συστατικών, είναι επίσης μια απόλαυση της ζωής και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης με φίλους, οικογένειες και συναδέλφους», εξήγησε. «Αυτό το ζήτημα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις καθημερινές δραστηριότητες που μερικές φορές η ζωή των ατόμων που βιώνουν κοιλιακό πόνο με το φαγητό περιστρέφεται κυρίως γύρω από το να μπορούν να εξασφαλίσουν τροφή που δεν προκαλεί πόνο. Αυτό το πρόβλημα κάνει τα ταξίδια και την απόλαυση του φαγητού στο εστιατόριο αρκετά δύσκολη. Μερικές φορές, οι άνθρωποι που βιώνουν πόνο μετά το φαγητό επιλέγουν να μην φάνε έξω από το σπίτι και να νηστεύουν μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση».

Πηγή: Healthline.com

Δείτε επίσης