Δεν είναι μυστικό ότι οι γυναίκες τείνουν να αισθάνονται το κρύο περισσότερο από τους άνδρες και οι επιστήμονες το βασίζουν αυτός σε μεταβολικές και ορμονικές διαφορές. Αλλά μια ισραηλινή έρευνα που αξιολογήθηκε από ομοτίμους υποδηλώνει ότι τα αρσενικά και τα θηλυκά είναι προγραμματισμένα να προτιμούν διαφορετικές θερμοκρασίες. H διαφορά αυτή περιορίζει την επιθετικότητα μεταξύ των δύο φύλων, και βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όπως οι γυναίκες τείνουν να αισθάνονται πιο κρύες από τους άνδρες, έτσι και σε πολλά πτηνά υπάρχει αυτή η διαφορά με τη θερμοκρασία. Παρακολούθησαν αρχεία 40 ετών για τη συμπεριφορά των πτηνών στο Ισραήλ. «Το φαινόμενο δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους. Υπάρχει μεταξύ πολλών πτηνών και θηλαστικών. Τα θηλυκά προτιμούν ένα θερμότερο περιβάλλον από τα αρσενικά και ορισμένες φορές αυτή η προτίμηση προκαλεί ένα διαχωρισμό μεταξύ των δύο ειδών».
Το αποτέλεσμα είναι μια θεωρία, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Global Ecology and Biogeography, και υποδηλώνει ότι τα διάφορα είδη έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης όταν τα αρσενικά και τα θηλυκά κρατούν κάπια απόσταση μεταξύ τους.
«Προτείνουμε ότι οι διαφορετικές προτιμήσεις θερμοκρασίας αντικατοπτρίζουν τις διαφορές στο νευρικό σύστημα και ότι όπως τα αρσενικά και τα θηλυκά αισθάνονται τον πόνο διαφορετικά, έτσι βιώνουν το ζεστό και το κρύο διαφορετικά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Eran Levin από τη Σχολή Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
Και πρόσθεσε: «Ως αποτέλεσμα αυτού, συχνά μένουν μακριά ο ένας από τον άλλον, αναζητώντας διαφορετικές θερμοκρασίες. Είναι πιο συνηθισμένο στα πτηνά, για παράδειγμα βλέπετε τις αρσενικές νυχτερίδες να πηγαίνουν σε υψηλότερα υψόμετρα στην κορυφή του βουνού, ενώ τα θηλυκά στις κοιλάδες όπου η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη. Έχουν γραφτεί πολλά για τα αρσενικά και τα θηλυκά σε διάφορα είδη που ζουν χωριστά, αλλά οι εξηγήσεις ποικίλλουν από είδος σε είδος. Παρατηρήσαμε ένα σαφές μοτίβο μεταξύ πτηνών, εξηγώντας το αυτό από τις θερμοκρασίες. Kαι μεταξύ των ποντικών, τα αρσενικά ζουν σε ψυχρότερα μέρη από τα θηλυκά. Η θεωρία μας προτείνει ότι αυτά και άλλα είδη αντιλαμβάνονται τη θερμοκρασία διαφορετικά καθοδηγούμενα από τη φυσική επιλογή».
Ο Levin, ο οποίος συνεργάστηκε με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χάιφα και του Ιατρικού Κέντρου Sourasky Tel Aviv, είπε ότι αυτό έχει αποδειχθεί «πολύ ωφέλιμο» όσον αφορά την εξέλιξη, διευκρινίζοντας: «Αυτό συμβαίνει επειδή, με τα πουλιά και τις νυχτερίδες, προκαλείται διαχωρισμός των φύλων εκτός της περιόδου αναπαραγωγής, η οποία μειώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ αρσενικών και θηλυκών. Μειώνει την επιθετικότητα που προκαλείται από τον ανταγωνισμό για τις θηλυκά μεταξύ των αρσενικών και μειώνει την επιθετικότητα προς τα μωρά τους».
Υπάρχει ένα άλλο πλεονέκτημα για τα θηλυκά να νιώθουν περισσότερο το κρύο. Τείνουν να φροντίζουν τους απογόνους τους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται ρύθμιση της θερμοκρασίας. Όταν τα θηλυκά είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο, προτρέπονται περισσότερο να ζεσταίνουν τα μικρά τους, είπε ο Levin.
Ο Tali Magory Cohen, ένα άλλος ερευνητής είπε ότι η εξελικτική ώθηση ήταν η ίδια στους ανθρώπους -για να δοθεί χώρος στους άνδρες και στις γυναίκες και να διατηρούνται κάπως μακριά ο ένας από τον άλλον. «Αλλά αυτή η διαφορά στη θερμική αίσθηση δεν προέκυψε για να τσακωνόμαστε με τους συντρόφους μας για τον κλιματισμό, μάλλον το αντίθετο», είπε. «Ο μηχανισμός σκοπεύει να κάνει το ζευγάρι να έχει κάποια απόσταση το ένα από το άλλο, ώστε κάθε άτομο να μπορεί να απολαμβάνει λίγη ηρεμία και ησυχία. Η διαφορά στην θερμοκρασία που ένα αρσενικό ή θηλυκό σώμα νιώθει άνετα μπορεί επίσης να συνδεθεί με κοινωνιολογικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε πολλά ζώα και σε ανθρώπους, σε μικτό περιβάλλον θηλυκών και αρσενικών: τα θηλυκά τείνουν να έχουν πολύ μεγαλύτερη φυσική επαφή μεταξύ τους, ενώ τα αρσενικά διατηρούν μεγαλύτερη απόσταση και απέχουν από την επαφή ο ένας με τον άλλον».
Οι βιολογικές αιτίες
Κι ενώ αυτή είναι μια εξελικτική θεωρία, υπάρχουν και οι πρακτικοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες αισθάνονται πιο κρύες από τους άνδρες καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες. Ο γιατρός και συγγραφέας του βιβλίου “Managing Time In Medicine”, Ed Pooley, εξηγεί: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην αίσθηση της χαμηλότερης θερμοκρασίας, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία τους τείνουν να συστέλλονται γρηγορότερα ως απόκριση στο κρύο. Η συνέπεια των αιμοφόρων αγγείων που συστέλλονται πιο εύκολα είναι ότι τα χέρια και τα πόδια των γυναικών είναι πιο κρύα στις γυναίκες από τους άνδρες, σε περιβάλλον χαμηλής θερμοκρασίας. Αυτό φαίνεται πως έχει να κάνει με τις ορμόνες και τη μάζα του σώματος, αλλά και πολλά άλλα. «Πιστεύεται ότι οφείλεται σε συνδυασμό επιδράσεων των οιστρογόνων και των σχετικών αναλογιών μυϊκού και λιπώδους ιστού που υπάρχουν στα δύο φύλα. Οι γυναίκες έχουν περισσότερο υποδόριο λίπος το οποίο επικάθεται μεταξύ των μυών και του δέρματος και έτσι το δέρμα αισθάνεται πιο κρύο διότι ενώ το λίπος προστατεύει τα ζωτικά όργανα από το κρύο, αυξάνει την απόσταση μεταξύ των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων που ανιχνεύουν τη θερμοκρασία στο δέρμα».
Η έρευνα του Mike Tipton, καθηγητή ανθρώπινης και εφαρμοσμένης φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth, τονίζει επίσης τις διαφορές στη ροή του αίματος στο δέρμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. «Κάναμε μελέτες όπου μεταφέραμε άνδρες και γυναίκες σε ένα ζεστό περιβάλλον και στη συνέχεια το ψύξαμε», λέει ο Tipton. «Οι γυναίκες έχουν πολύ πιο ευαίσθητη αγγειακή αντίδραση στο κρύο, πράγμα που σημαίνει ότι κλείνουν τη ροή του αίματός τους νωρίτερα, πιο σφιχτά και για περισσότερο από τους άνδρες. Ο λόγος είναι ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στο περιφερικό ερέθισμα του κρύου. Τα οιστρογόνα συμβάλλουν στο να κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία πιο ευαίσθητα στο κρύο. Επειδή οι γυναίκες έχουν περισσότερο σωματικό λίπος, το οποίο δεν επηρεάζει την παροχή αίματος αλλά μονώνει το δέρμα, οι θερμοκρασίες του δέρματός τους τείνουν να είναι χαμηλότερες. Η θερμοκρασία των χεριών και των ποδιών διατηρείται με τη ροή του αίματος, οπότε εάν η ροή του αίματος μειωθεί -όπως συμβαίνει στις γυναίκες- η θερμοκρασία του δέρματος πέφτει, δημιουργώντας την αίσθηση του κρύου χεριού και του κρύου ποδιού. Μπορεί να έχετε άτομα που έχουν μια λογική θερμοκρασία στο στήθος ή στην πλάτη, αλλά αν έχουν κρύα χέρια, θα αισθάνονται κρύοι».
Υπάρχει επίσης η εξελικτική εξήγηση λέει η Δρ. Sarah Jarvis. «Ο Homo sapiens εξελίχθηκε στις τροπικές περιοχές και ο θάνατος από υπερβολική ζέστη ήταν πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος από το να πεθάνει λόγω υποθερμίας. Εκείνες τις εποχές, οι άντρες παρέμεναν ζεστοί κυνηγώντας ενώ οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι φροντίζοντας τα παιδιά. Οι άνδρες ασκούνταν περισσότερο, κάτι που τους βοηθούσε να ζεσταθούν. Αυτό σήμαινε ότι οι άντρες χρειάζονταν να εξελιχθούν με τρόπο που να αποφεύγουν την υπερθέρμανση, κατά την οποία εμφανίζεται η εφίδρωση. Οι γυναίκες ήταν επίσης μικρότερες, που σημαίνει ότι είχαν υψηλότερη αναλογία επιφάνειας προς όγκο αλλά η επιφάνεια του σώματός σας είναι αυτή από όπου χάνεται η θερμότητα».