Οι φθαλάτες συνδέονται με 100.000 θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ

Η καθημερινή έκθεση σε φθαλικές ενώσεις, μια ομάδα χημικών που χρησιμοποιούνται ευρέως, από πλαστικά δοχεία μέχρι μακιγιάζ, μπορεί να οδηγεί σε περίπου 100.000 θανάτους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, προειδοποίησε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Οι χημικές ουσίες, που μπορούν να βρεθούν σε εκατοντάδες προϊόντα όπως παιχνίδια, ρούχα και σαμπουάν, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι είναι «διαταράκτες ορμονών», επηρεάζοντας το ενδοκρινικό σύστημα ενός ατόμου. Αυτές οι τοξίνες μπορούν να εισέλθουν στο σώμα και συνδέονται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις, ανέφερε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Pollution.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και περιλαμβάνει περίπου 5.303 ενήλικες ηλικίας 55 έως 64 ετών, δείχνει ότι εκείνοι με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις φθαλικών ενώσεων στα ούρα τους ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

“Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι η αυξημένη έκθεση σε φθαλικές ενώσεις συνδέεται με πρόωρο θάνατο, ιδιαίτερα λόγω καρδιακών παθήσεων”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Leonardo Trasande. “Μέχρι τώρα, καταλάβαμε ότι οι χημικές ουσίες συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και οι καρδιακές παθήσεις με τη σειρά τους είναι η κύρια αιτία θανάτου, αλλά δεν είχαμε συνδέσει τις ίδιες τις χημικές ουσίες με το θάνατο”.

Ο Trasande προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η μελέτη δεν καθιερώνει άμεση σχέση αιτίας -αποτελέσματος μεταξύ της έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις και του θανάτου, εν μέρει επειδή οι συγκεκριμένοι βιολογικοί μηχανισμοί αυτής της σχέσης δεν είναι γνωστοί.

“Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η επίπτωση αυτών των χημικών στην κοινωνία είναι πολύ μεγαλύτερο από ό, τι πιστεύαμε”, δήλωσε ο Trasande, προσθέτοντας ότι “είναι αναμφισβήτητα σαφές πως ο περιορισμός της έκθεσης σε τοξικούς φθαλικούς εστέρες μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της φυσικής και οικονομικής ευημερίας των Αμερικανών”.

Άλλες μελέτες έχουν ήδη συνδέσει τις φθαλάτες με πάνω από 10.000 θανάτους ετησίως που σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης σε ενήλικες άνδρες.

Η μελέτη πρόσθεσε ότι η οικονομική ζημία λόγω φθαλικών ενώσεων είναι 40-47 δισ. δολάρια ετησίως ως μείωση της οικονομικής παραγωγικότητας, περισσότερες από τέσσερις φορές από ό, τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Πηγή: Phthalates and attributable mortality: A population-based longitudinal cohort study and cost analysis.

Δείτε επίσης