Γρίπη και καρδιακές παθήσεις: Γιατί πρέπει να κάνετε το εμβόλιο

Εάν έχετε καρδιακή νόσο ή παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, ίσως να γνωρίζετε ότι η γρίπη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ενός σοβαρού ή ακόμα και θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου. Αλλά η λήψη του εμβολίου γρίπης μπορεί να μειώσει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση από ερευνητές του Houston Methodist που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, οι Αμερικανοί με καρδιακές παθήσεις συνεχίζουν να έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έναντι της γρίπης. Το ποσοστό εμβολιασμού κατά της γρίπης για Αμερικανούς ενήλικες που είναι κάτω των 65 ετών και έχουν καρδιακές παθήσεις είναι μικρότερο από 50%, σε σύγκριση με 80% στους ηλικιωμένους με καρδιοπάθεια.

“Φαίνεται ότι οι νεότεροι Αμερικανοί με παθήσεις υψηλού κινδύνου δεν έχουν λάβει το ίδιο μήνυμα που είχαν λάβει οι παλαιότεροι σχετικά με τη σημασία της λήψης του εμβολίου γρίπης”, είπε η Δρ. Priyanka Bhugra, ειδικός εσωτερικής ιατρικής στο Houston Methodist και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Αυτό είναι επικίνδυνο, δεδομένου ότι τα άτομα με καρδιακές παθήσεις είναι δύο φορές πιο ευάλωτα σε καρδιακές επιπλοκές που σχετίζονται με τη γρίπη, είτε έχουν συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης είτε όχι”.

Είναι γνωστό ότι η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά αναπνευστικά συμπτώματα όπως πνευμονία, βρογχίτιδα και βακτηριακή μόλυνση των πνευμόνων. Οι επιπτώσεις του ιού στην καρδιά ήταν ιστορικά πιο δύσκολο να αναλυθούν, εν μέρει επειδή πολλοί ασθενείς έχουν ήδη γνωστή προδιάθεση για καρδιακά συμβάντα και εν μέρει επειδή το καρδιακό επεισόδιο συμβαίνει συχνά εβδομάδες μετά την εμφάνιση της γρίπης.

Αλλά η πρόσφατη έρευνα έδειξε:

  • Οι καρδιαγγειακοί θάνατοι και οι επιδημίες γρίπης αυξάνονται ταυτόχρονα.
  • Οι ασθενείς έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έμφραγμα την επόμενη εβδομάδα μετά τη μόλυνση από γρίπη.
  • Σε μια μελέτη που εξέτασε 336.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο για γρίπη, το 11,5% αντιμετώπισε σοβαρό καρδιακό συμβάν.
  • Μια άλλη μελέτη που εξέτασε 90.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες λοιμώξεις γρίπης έδειξε ένα εντυπωσιακά παρόμοιο ποσοστό 11,7% που παρουσίασε οξύ καρδιαγγειακό επεισόδιο.
  • Ένας στους οκτώ ασθενείς, ή το 12,5%, που εισήχθη στο νοσοκομείο με γρίπη παρουσίασε καρδιαγγειακό επεισόδιο, με το 31% να χρειάζεται εντατική θεραπεία και το 7% να πεθαίνει ως αποτέλεσμα του συμβάντος.

Ο λόγος που η γρίπη καταπονεί τόσο πολύ την καρδιά και το αγγειακό σύστημα έχει να κάνει με τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος στη μόλυνση. Η φλεγμονή εμφανίζεται όταν οι «πρώτοι ανταποκριτές» του σώματος -τα λευκά αιμοσφαίρια και ό,τι παράγουν για να σας προστατεύσουν- συγκεντρώνονται σε μια περιοχή και ξεκινούν τη δουλειά τους καταπολεμώντας μια μόλυνση, βακτήρια ή ιό. Όταν είστε άρρωστοι, μπορείτε συνήθως να αισθανθείτε τα αποτελέσματα αυτών των «ζωνών μάχης» με πρήξιμο, ευαισθησία, πόνο, αδυναμία και μερικές φορές ερυθρότητα και αυξημένη θερμοκρασία των αρθρώσεων, των μυών και των λεμφαδένων σας. Η αυξημένη δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση, οδηγώντας σε θρόμβους αίματος, αυξημένη αρτηριακή πίεση, ακόμη και πρήξιμο ή ουλές στην καρδιά. Οι πρόσθετοι στρεσογόνοι παράγοντες καθιστούν την αθηρωματική πλάκα εντός των αρτηριών σας πιο ευάλωτη σε ρήξη, προκαλώντας απόφραξη που μπορεί να διακόψει το οξυγόνο στην καρδιά ή τον εγκέφαλο και οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, αντίστοιχα.

Επιπλέον, οι μη καρδιακές επιπλοκές από την ιογενή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της αναπνευστικής ανεπάρκειας, μπορούν να επιδεινώσουν πολύ τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας ή την καρδιακή αρρυθμία. Εν ολίγοις, το πρόσθετο στρες στο καρδιαγγειακό σύστημα θα μπορούσε να είναι συντριπτικό για έναν ήδη εξασθενημένο καρδιακό μυ.

Επειδή οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται συνεχώς, οι επιστήμονες αλλάζουν το εμβόλιο κάθε χρόνο για να ταιριάζει με τα πιθανά επικρατούντα στελέχη. Κατά μέσο όρο, είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης κατά 40%. Αν και αυτό μπορεί να μην ακούγεται υπέροχο, ειδικά σε σύγκριση με τα αποτελεσματικά εμβόλια mRNA έναντι της νόσου COVID-19, είναι αρκετό για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας στην κοινότητα.

Μελέτες κατόρθωσαν να δείξουν ότι το εμβόλιο όχι μόνο είναι αποτελεσματικό στην προστασία του γενικού πληθυσμού και των πιο ευάλωτων ηλικιακών ομάδων (άνω των 65 ετών και κάτω των 2 ετών) από σοβαρά κρούσματα γρίπης, αλλά είναι επίσης προστατευτικό έναντι της καρδιαγγειακής θνησιμότητας. ιδιαίτερα σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

Μερικά από τα πρόσφατα ευρήματα:

  • Οι ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για γρίπη και 82% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στη ΜΕΘ. Μεταξύ των ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με γρίπη, όσοι εμβολιάστηκαν είχαν 59% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στη ΜΕΘ.
  • Εμβολιασμένοι ασθενείς που εισήχθησαν στη ΜΕΘ πέρασαν τέσσερις λιγότερες ημέρες στη ΜΕΘ από τους μη εμβολιασμένους ασθενείς.
  • Ο εμβολιασμός συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων (2,9% έναντι 4,7%) εάν ο ασθενής είχε γρίπη. Μεταξύ των ασθενών υψηλότερου κινδύνου με πιο ενεργή στεφανιαία νόσο, ο εμβολιασμός συσχετίστηκε με σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα.
  • Ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο χωρίστηκαν τυχαία είτε να λάβουν το εμβόλιο κατά της γρίπης είτε όχι. Τα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα ήταν λιγότερο συχνά στην ομάδα του εμβολίου σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (9,5% έναντι 19%).

Για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, υπάρχουν δύο σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο. Κάνετε το εμβόλιο της γρίπης στο φαρμακείο ή τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Όσο νωρίτερα το κάνετε, τόσο καλύτερα θα σας προστατεύσει, καθώς ποτέ δεν γνωρίζετε πότε ο ιός μπορεί να αρχίσει να εξαπλώνεται. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τα φάρμακά σας και ακολουθείτε τα προτεινόμενα σχέδια διατροφής, άσκησης και μείωσης του στρες. Εάν η καρδιακή σας κατάσταση είναι σταθερή και κολλήσετε γρίπη, το πιθανότερο είναι ότι θα αντιμετωπίσετε λιγότερο σοβαρές επιπλοκές από ό, τι εάν η καρδιακή σας κατάσταση δεν έχει καλή διαχείριση.

Πηγή: Determinants of Influenza Vaccine Uptake in Patients With Cardiovascular Disease and Strategies for Improvement. Journal of the American Heart Association, 2021; 10 (15) DOI: 10.1161/JAHA.120.019671.

Δείτε επίσης