O κόσμος συνεχίζει να εργάζεται και να μαζεύεται στο εξωτερικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας. Είναι αυτός λόγος ανησυχίας με τις νέες παραλλαγές; Όχι απαραίτητα, καθώς μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι υψηλές ταχύτητες ανέμου συνδέονται με χαμηλότερη συχνότητα προσβολής από COVID-19 -έως και 40-45%. Αυτό το συμπέρασμα έρχεται σε αντίθεση με την παλιότερη ανησυχία ότι ο αέρας μπορεί να ενισχύσει την μετάδοση του ιού ταξιδεύοντας τον ιό σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Με επικεφαλής τον Sean Clouston, Ph.D., Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας, και το Τμήμα Οικογένειας, Πληθυσμού και Προληπτικής Ιατρικής στην Αναγεννησιακή Σχολή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stony Brook, η μελέτη δημοσιεύεται στο BMC Infectious Diseases.
Τα ευρήματα βασίζονται στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου COVID-19 στην κομητεία Σάφολκ, Νέα Υόρκη, από τις 16 Μαρτίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, και σε δεδομένα δημόσιας υγείας περισσότερων από 96.000 περιπτώσεων.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με ημερήσιες αναφορές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας σχετικά με τη μέση ταχύτητα ανέμου και τις μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες της περιοχής.
«Το θέμα αφορά πραγματικά τον αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης μόλυνσης με την απουσία αέρα», εξηγεί ο Clouston. «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι είμαστε όλοι πιο ασφαλείς όταν η ροή του αέρα είναι σημαντική».
Ο Clouston και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα στατιστικής μοντελοποίησης το οποίο προσδιόρισε από τα δεδομένα δημόσιας υγείας και τις καιρικές αναφορές ότι οι πιο ζεστές μέρες με λίγο άνεμο όταν οι άνθρωποι συναναστρέφονταν έξω είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικά μεγαλύτερη μετάδοση του COVID-19.
Η συνολική ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι ημέρες με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 16 έως 28 βαθμούς C όπου η ταχύτητα του ανέμου ήταν μικρότερη από 8,85 χιλιόμετρα την ώρα είχαν σημαντικά αυξημένη συχνότητα εμφάνισης COVID-19 σε σύγκριση με παρόμοιες ημέρες με μέση ταχύτητα ανέμου μεγαλύτερη από 8,85 χιλιόμετρα την ώρα.
Πηγή: A wind speed threshold for increased outdoor transmission of coronavirus: an ecological study, BMC Infectious Diseases (2021). DOI: 10.1186/s12879-021-06796-z.