Ορατό το τέλος της πανδημίας αλλά ο κορωνοϊός και οι εμβολιασμοί θα παραμείνουν

«Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό» , δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον κορωνοϊό, Δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο «Sky News», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση θα είναι «δύσκολη για τους επόμενους τρεις μήνες τουλάχιστον».

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για σημαντικούς περιορισμούς σε καμία χώρα, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες. Ο κόσμος πρέπει απλώς να συνεχίσει να εργάζεται και έτσι υπάρχουν μερικές πολύ δύσκολες επιλογές για τους πολιτικούς αυτή τη στιγμή», τόνισε ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού.

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται κι ότι ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες παραλλαγές.

Ο καθηγητής Ναμπάρο έσπευσε να τονίσει ότι, αν και το τέλος της πανδημίας είναι ορατός, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στο τέλος. «Μπορούμε να δούμε το τέλος να έρχεται, όμως δεν είμαστε ακόμα εκεί. Θα αντιμετωπίσουμε μερικά εμπόδια πριν φτάσουμε εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ιός θα παραμείνει

Νέα δεδομένα στην πανδημία φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον, ανέφερε ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας σε συνέδριο με στελέχη της Goldman Sachs, όπου εκτίμησε ότι ο κορωνοϊός θα παραμείνει τα επόμενα 10 χρόνια.

«Ο ιός δεν θα φύγει. Και μπορώ να μιλήσω για μια δεκαετία», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι έχει γίνει παντού ενδημικός. Το δεύτερο που γνωρίζουμε, είπε, είναι ότι η τόσο η προστασία από το εμβόλιο όσο και από τη νόσηση διαρκούν λίγους μήνες. Αρχικά, είχε γίνει η πρόβλεψη δύο δόσεων συν μίας αναμνηστικής και στη συνέχεια ετήσιο εμβολιασμό, για να διατηρηθούν καλά επίπεδα ανοσίας.

«Αυτό αμφισβητείται σαφώς αυτή τη στιγμή, επειδή όπως βλέπουμε, η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων ανοίγουν το ζήτημα της τέταρτης δόσης» είπε ο Μπουρλά. Πάντως, αν και διατηρεί αβεβαιότητες, εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο προβλέπει ετήσιο εμβολιασμό, κάτι που όμως θα γίνει τα επόμενα χρόνια.

Η Pfizer, τόνισε «προχωρά ολοταχώς στην ανάπτυξη εμβολίου για την Όμικρον». «Νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο για την Όμικρον εντός του χρονοδιαγράμματος, μέχρι τον Μάρτιο», συμπλήρωσε. Ο επικεφαλής της Pfizer διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο για μαζική παραγωγή αυτόν τον χρόνο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας μετάλλαξης, ο Άλμπερτ Μπουρλά επισήμανε ότι ελάχιστοι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει νέα παραλλαγή στο μέλλον.

Καλπάζει η Όμικρον

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Την πρώτη εβδομάδα του 2022 στην Ευρώπη καταγράφηκαν περισσότερα από 7 εκατομμύρια νέα περιστατικά μόλυνσης, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με πριν δύο εβδομάδες, επισήμανε στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.

«Με αυτούς τους ρυθμούς, το Ινστιτούτο Υγειονομικών Μετρήσεων και Εκτιμήσεων (IHME) προβλέπει ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της περιοχής θα έχει μολυνθεί από την Όμικρον τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης