Τα πολλά αμινοξέα με θείο μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφών που περιέχουν θειούχα αμινοξέα -βρίσκονται κυρίως στο βόειο κρέας, το κοτόπουλο και τα γαλακτοκομικά- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με μια προκαταρκτική έρευνα.

Τα αμινοξέα που περιέχουν θείο είναι απαραίτητα για το μεταβολισμό και τη γενική υγεία, αλλά ο μέσος δυτικός άνθρωπος καταναλώνει πολύ περισσότερα από ό,τι χρειάζεται -στις ΗΠΑ έως και 2,5 φορές παραπάνω από την εκτιμώμενη μέση απαραίτητη πρόσληψη.

«Αυτό μπορεί να αποτελεί μέρος του λόγου για τον οποίο οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν έμφαση σε φυτικές τροφές οι οποίες συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων από εκείνους που τρώνε μεγάλες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών», δήλωσε η Laila Al-Shaar, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Penn. State University College of Medicine.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 120.699 άτομα σε δύο μακροπρόθεσμες αμερικανικές μελέτες, την Nurses’ Health Study και την Health Professionals Follow-up Study. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν λεπτομερή ερωτηματολόγια υγείας, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων σχετικά με τη διατροφή τους, κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έτρωγαν πάνω από τη διπλάσια ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα θειούχων αμινοξέων, κυρίως από βόειο κρέας, κοτόπουλο και γάλα. Μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες καρδιακού κινδύνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν τα περισσότερα αμινοξέα με θείο είχαν 12% αυξημένο ετήσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο και 28% αυξημένο κίνδυνο θανάτου για μια περίοδο 32 ετών. Τα αποτελέσματα θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν τα πλήρη ευρήματα.

Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν λευκοί άνδρες και γυναίκες. Άλλες μελέτες θα πρέπει να περιλάβουν πληθυσμούς με διαφορετικές διατροφικές συμπεριφορές, και ειδικά εκείνους που λαμβάνουν πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

Αρκετές μελέτες σε ζώα τις τελευταίες δεκαετίες έδειξαν ότι ο περιορισμός αυτών των τύπων αμινοξέων -κυρίως της μεθειονίνης και της κυστεΐνης- καθυστέρησε τη διαδικασία γήρανσης και βοήθησε τα ζώα να ζήσουν περισσότερο, αλλά η παραγωγή αυτών των πλεονεκτημάτων στους ανθρώπους έχει αποδειχθεί δύσκολη.

Μια μελέτη από την ίδια ερευνητική ομάδα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet’s eClinicalMedicine το 2020 συνέδεσε την υψηλότερη κατανάλωση θειούχων αμινοξέων με υψηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου. Αλλά βασίστηκε σε εκτιμώμενες δίαιτες από τους συμμετέχοντες που συμπλήρωσαν μόνο ένα ή δύο ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους τις προηγούμενες 24 ώρες. Η παρούσα έρευνα έχει το πλεονέκτημα της χρήσης μακροπρόθεσμων δεδομένων διατροφής που αξιολογήθηκαν από επαναλαμβανόμενα ερωτηματολόγια διατροφής.

Μια άλλη μελέτη, στην οποία ηγήθηκε η Al-Shaar και δημοσιεύτηκε στο BMJ το 2020, πρότεινε ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές τροφές υψηλής ποιότητας όπως όσπρια, ξηροί καρποί και σόγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στους άνδρες.

Η Al-Shaar είπε ότι οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν την εκτιμώμενη μέση απαίτηση σε θειούχα αμινοξέα -15 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα- μέσω φυτικών πηγών ή ψαριών. «Δεδομένου ότι το κόκκινο κρέας έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία», είπε, «θα ήταν καλύτερο να εστιάσουμε σε πιο υγιεινές πηγές πρωτεϊνών για την κάλυψη της μέσης απαίτησης σε θειούχα αμινοξέα».

Η νέα έρευνα υπογραμμίζει ότι μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά, δήλωσε η Judith Wylie-Rosett, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Albert Einstein College of Medicine, στη Νέα Υόρκη. «Αλλά αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι πρέπει να εστιάζουμε μόνο σε αυτά τα δύο αμινοξέα», την μεθειονίνη και την κυστεΐνη. «Προχωράμε προς τη διατροφή ακριβείας», είπε η Wylie-Rosett. «Αυτή ήταν μια αρκετά απλή μελέτη, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση μελλοντικών ερευνών σχετικά με μερικούς από τους πιο σύνθετους τρόπους εξέτασης της διατροφής και του μεταβολισμού».

Δείτε επίσης