Πως τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να καταπολεμούν τη φλεγμονή

Είναι υπέροχο που υπάρχουν φάρμακα. Αλλά μερικές φορές το υγιεινό φαγητό μπορεί να βοηθήσει εξίσου με ένα φάρμακο. Ως εκ τούτου, οι φαρμακολόγοι και οι διατροφολόγοι θα πρέπει να συνεργάζονται πολύ πιο στενά, λέει η ερευνήτρια Saskia Braber από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία. Αυτή και η ομάδα της μελέτησαν τις επιδράσεις θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες και οι φυτικές ίνες στο σώμα μας. 

«Το φρέσκο ​​είναι πάντα καλό», λέει η Braber. «Φρέσκα τρόφιμα, λίγο αλάτι, πολλά βότανα και πολλά φρούτα. Όλα αυτά συμβάλλουν στην καλή υγεία. Ας πούμε, όπως η περίφημη μεσογειακή διατροφή. Όλα τα είδη των συστατικών τροφίμων που περιγράφονται σε αυτή τη μελέτη αντιπροσωπεύονται επίσης καλά στη μεσογειακή διατροφή, όπως τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, τα ψάρια, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά».

Τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να λειτουργήσουν με εκπληκτικά παρόμοιους τρόπους ως φάρμακα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι περισσότερη γνώση των ομοιοτήτων μεταξύ τροφίμων και φαρμάκων θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη μια υγιεινής διατροφής για την καταπολέμηση ασθενειών.

Η μεσογειακή διατροφή, τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά ανήκουν στην υγιεινή διατροφή. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, παραμένει ασαφές τι ακριβώς τα κάνει υγιεινά. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στοχεύουν να το αλλάξουν αυτό. Βρήκαν έναν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών που έχουν τα ίδια ιατρικά αποτελέσματα με τις φαρμακευτικές ουσίες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν πάνω από 200 μελέτες που έδειξαν πώς τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τα κύτταρα στο σώμα μας. Συγκεκριμένα, επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να συνδεθούν με τα κύτταρα, και κατά συνέπεια να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα κύτταρα μπορούν να ανταποκριθούν στη δέσμευση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, για παράδειγμα αναστέλλοντας τη φλεγμονή ή τις αλλεργικές αντιδράσεις. Πολλά φάρμακα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Τόσο οι θρεπτικές ενώσεις όσο και τα φάρμακα είναι σε θέση να συνδεθούν με τα κύτταρα, χρησιμοποιώντας τους ίδιους “σταθμούς σύνδεσης” που ονομάζονται κυτταρικοί υποδοχείς και έχουν παρόμοιες επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτή έρευνά της δείχνει ότι μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα θρεπτικά συστατικά για ιατρική χρήση για να καταπολεμήσετε ορισμένα προβλήματα όπως μια αλλεργία ή μια ασθένεια στα αρχικά της στάδια. Για παράδειγμα, φαίνεται να υπάρχει η θετική επίδραση της βιταμίνης D σε άτομα που έχουν τον κορωνοϊό. Τα λευκά αιμοσφαίρια που επιτίθενται σε ιούς έχουν υποδοχείς στους οποίους μπορεί να αγκιστρωθεί η βιταμίνη D. Όταν συμβαίνει αυτό, λαμβάνουν χώρα ανοσοαποκρίσεις. Η έκκριση ορισμένων σηματοδοτικών ουσιών μειώνεται και εμφανίζονται λιγότερες φλεγμονώδεις αποκρίσεις.

«Εξέτασα όλα τα θρεπτικά συστατικά που ταιριάζουν σε έναν υποδοχέα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτές είναι βιταμίνες, αλλά και ολιγοσακχαρίτες –οι δομές σακχάρου που βρίσκονται επίσης στο μητρικό γάλα– ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως ωμέγα 3 και ωμέγα 6, φυτικές ίνες και ούτω καθεξής. Όλα αυτά είναι παραδείγματα συστατικών τροφής που ταιριάζουν στους υποδοχείς του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορούν να το κατευθύνουν με μεγάλη ακρίβεια. Και με τον COVID-19 ειδικότερα, βλέπετε ότι ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα παραμορφώνεται, αναγκάζοντας το σώμα να παράγει όλα τα είδη σηματοδοτικών ουσιών και αυξάνοντας τη φλεγμονή. Έτσι, η βιταμίνη D μπορεί να χορηγηθεί σε αυτή την περίπτωση ως φάρμακο», εξηγεί ο Braber. «Επαναφέρει το ανοσοποιητικό σύστημα σε ισορροπία. Βλέπουμε επίσης ότι η βιταμίνη D αυξάνει την ανάπτυξη των λεγόμενων “φυσικών φονικών κυττάρων”. Ειδικά οι σοβαροί ασθενείς με COVID-19 έχουν πολύ λίγα από αυτά τα φυσικά κύτταρα φονιά. Έτσι, με τη βιταμίνη D μπορείτε να διεγείρετε την ανάπτυξη των κυττάρων που χρειάζεστε για να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή».

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη φλεγμονή επειδή οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις εμπλέκονται στις περισσότερες μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων. Αυτές οι ασθένειες είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 71% όλων των θανάτων.

«Γνωρίζαμε εδώ και πολύ καιρό ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας», λέει η Braber, από το Τμήμα Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης. [Αλλά αυτή η γνώση είναι αρκετά ευρεία. Περιλαμβάνει ολόκληρη τη διατροφή και περιλαμβάνει όλα τα είδη των τροφίμων. Βλέπουμε ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να συνδεθούν με ακρίβεια με συγκεκριμένους υποδοχείς  κυττάρων, όπως τα φάρμακα. Το γεγονός ότι τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις κυτταρικές διεργασίες με έναν τόσο συγκεκριμένο τρόπο προκαλεί έκπληξη».

Για να δημιουργήσουν μια καλύτερη εικόνα αυτού του φαινομένου, οι ερευνητές έκαναν μια απογραφή 15 τύπων κυτταρικών υποδοχέων και των θρεπτικών ουσιών που συνδέονται με αυτούς τους υποδοχείς. Αυτό οδήγησε σε μια εκτενή επισκόπηση που περιλαμβάνει δεκάδες θρεπτικά συστατικά, τους υποδοχείς με τους οποίους συνδέονται και τις συγκεκριμένες ανοσολογικές αποκρίσεις που διαμορφώνονται.

Σύμφωνα με την Braber και τους συνεργάτες της, αυτή η γνώση θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες και πιο συγκεκριμένες δίαιτες, προσαρμοσμένες στην καταπολέμηση ορισμένων ασθενειών. “Για παράδειγμα, όταν αντιμετωπίζετε μια συγκεκριμένη ασθένεια, μπορείτε να καθορίσετε ποιες ανοσολογικές αντιδράσεις εμπλέκονται. Στη συνέχεια, μπορείτε να μάθετε ποιοι υποδοχείς των κυττάρων συνδέονται με αυτές τις αποκρίσεις. Αφού γνωρίσετε τον υποδοχέα, μπορείτε επίσης να βρείτε τα σχετικά θρεπτικά συστατικά για την αντιμετώπιση της ασθένειας”.

Η ερευνητική ομάδα στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ φαρμακολόγων και διατροφολόγων. Η Braber ανέφερε: «Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι φαρμακολόγοι αγνοούσαν τις ιδέες από τη διατροφική έρευνα. Τώρα είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν ότι τα τρόφιμα μπορούν πράγματι να έχουν πολύ συγκεκριμένες φαρμακευτικές επιδράσεις. Η έρευνά μας αφορά τη διατροφή και έχει δημοσιευτεί σε φαρμακευτικό περιοδικό. Αυτό θα ήταν αδύνατο πριν από πέντε ή δέκα χρόνια. Με αυτή τη δημοσίευση, καταφέραμε πραγματικά να σπάσουμε ένα φράγμα».

Πηγή: Pharmacological Modulation of Immune Responses by Nutritional Components.

Δείτε επίσης