Έχετε διαβήτη ή προδιαβήτη; Μειώστε τους υδατάνθρακες

Ενώ οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων συχνά συνιστώνται σε όσους υποβάλλονται σε θεραπεία για διαβήτη, λίγα στοιχεία υπάρχουν σχετικά με το εάν πράγματι η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα για όσους έχουν διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη.

Αλλά τώρα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tulane, μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από διαβήτη και δεν λαμβάνουν φάρμακα -ή όσους κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη- να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα τους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

Στη μελέτη συμμετείχαν 150 άτομα των οποίων το σάκχαρο στο αίμα κυμαινόταν από προδιαβητικά έως διαβητικά επίπεδα και δεν έπαιρναν φάρμακα για τον διαβήτη: Οι μισοί ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και οι άλλοι μισοί συνέχισαν τη συνήθη διατροφή τους.

Στη δίαιτα των χαμηλών υδατανθράκων η ποσότητά τους ήταν 66 γραμμάρια το πρώτο τρίμηνο και 75 γραμμάρια το δεύτερο τρίμηνο (έναντι 162 και 170 γραμμαρίων αντίστοιχα, στην άλλη ομάδα). Τα λίπη αποτελούσαν περίπου τις μισές θερμίδες που καταναλώνονταν από την ομάδα με χαμηλούς υδατάνθρακες (έναντι 37-38% στην άλλη ομάδα), αλλά ήταν κυρίως υγιεινά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί. Οι πρωτεΐνες επίσης ήταν περισσότερες.

Οι ερευνητές ήθελαν να απαντήσουν στο ερώτημα: ποιο είναι το αποτέλεσμα μιας διατροφικής παρέμβασης χαμηλών υδατανθράκων για έξι μήνες σε σύγκριση με τη συνήθη διατροφή σε άτομα με αιμοσφαιρίνη A1c από 6,0% έως 6,9%;

Μετά από έξι μήνες, μόνο η ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων είχε πτώση στην αιμοσφαιρίνη A1c, έναν δείκτη για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα επίπεδα της A1c μειώθηκαν κατά μέσο όρο 0,23%. Η γλυκόζη νηστείας μειώθηκε κατά μέσο όρο 8,2 mg/dL ενώ στην άλλη ομάδα αυξήθηκε κατά 1,2 mg/dL. Η ομάδα με τη διατροφή των χαμηλών υδατανθράκων έχασε  6,4 κιλά και η περιφέρεια μέσης μειώθηκε κατά 5,2 εκατοστά -η άλλη ομάδα έχασε μισό κιλό και μισό εκατοστό, αντίστοιχα. Η αρτηριακή πίεση του αίματος επίσης μειώθηκε περισσότερο στην ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων. Λόγω του σχεδιασμού της μελέτης, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τα αποτελέσματα της μείωσης των υδατανθράκων ανεξάρτητα από την πρόσληψη θερμίδων και την απώλεια βάρους.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, εάν διατηρηθεί, μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσέγγιση για την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Kirsten Dorans, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Tulane University School of. Δημόσια Υγεία και Τροπική Ιατρική.

Περίπου 37 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη, μια πάθηση που εμφανίζεται όταν το σώμα δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη και δεν μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου 2 περιλαμβάνει περισσότερο από το 90% αυτών των περιπτώσεων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής με συμπτώματα όπως θολή όραση, μουδιασμένα χέρια και πόδια και γενική κούραση και μπορεί να προκαλέσει άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, απώλεια όρασης και νεφρική νόσο.

Προλαμβάνει η μείωση των υδατανθράκων τον διαβήτη τύπου 2;

Τα ευρήματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα άτομα με προδιαβήτη των οποίων τα επίπεδα A1c είναι υψηλότερα από το κανονικό αλλά κάτω από τα επίπεδα που θα ταξινομούνταν ως διαβήτης. Περίπου 96 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν προδιαβήτη και πάνω από το 80% αυτών των ατόμων δεν το γνωρίζουν, σύμφωνα με το CDC. Τα άτομα με προδιαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη Τύπου 2, εμφράγματα ή εγκεφαλικά και συνήθως δεν λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας την υγιεινή διατροφή πιο σημαντική.

Η Dorans είπε ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι μια διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες αποτελεί πρόληψη για τον διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω έρευνα σχετικά με το πώς θα μετριαστούν οι κίνδυνοι για την υγεία των ατόμων με προδιαβήτη και διαβήτη που δεν λαμβάνουν φάρμακα.

«Γνωρίζουμε ότι η διατροφή χαμηλών υδατανθράκων είναι μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τις επιπτώσεις αυτής της δίαιτας στο σάκχαρο του αίματος σε άτομα με προδιαβήτη», είπε ο Dorans. «Θα μπορούσε να γίνει μια μελλοντική εργασία για να διαπιστωθεί εάν αυτή η διατροφική προσέγγιση μπορεί να είναι μια εναλλακτική προσέγγιση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2».

Πηγή: Effects of a Low-Carbohydrate Dietary Intervention on Hemoglobin A1c. JAMA Network Open, 2022; 5 (10): e2238645 DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.38645.

Δείτε επίσης