COVID-19: Η παχυσαρκία επιταχύνει την απώλεια ανοσίας μετά τον εμβολιαμό

Η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 μειώνεται ταχύτερα σε άτομα με σοβαρή παχυσαρκία παρά σε άτομα με φυσιολογικό βάρος, ανακάλυψαν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και του Εδιμβούργου. Η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με παχυσαρκία είναι πιθανό να χρειάζονται πιο συχνές αναμνηστικές δόσεις για να διατηρήσουν ισχυρό το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων, της νοσηλείας και των θανάτων που προκαλούνται από τον ιό, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με παχυσαρκία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μπορεί να είναι χαμηλότερα σε εμβολιασμένα άτομα που έχουν παχυσαρκία και ότι μπορεί να παραμείνουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τα εμβολιασμένα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Οι λόγοι για αυτό, ωστόσο, παρέμειναν ασαφείς.

Η παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, δείχνει ότι η ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν τον ιό μειώνεται ταχύτερα σε εμβολιασμένα άτομα που έχουν παχυσαρκία. Τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις πολιτικές ιεράρχησης των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα άτομα με παχυσαρκία ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν, να χρειαστούν αναπνευστήρα και να πεθάνουν από COVID-19. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ξεκίνησαν να διερευνήσουν κατά πόσο δύο από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια προστατεύουν τα άτομα με παχυσαρκία σε σύγκριση με αυτά με κανονικό βάρος, με την πάροδο του χρόνου.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον καθηγητή Sir Aziz Sheikh, εξέτασε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που παρακολουθούσαν την υγεία 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στον πληθυσμό της Σκωτίας ως μέρος της μελέτης EAVE II. Εξέτασαν τη νοσηλεία και τη θνησιμότητα από COVID-19 σε ενήλικες που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου COVID-19 (είτε Pfizer-BioNTech BNT162b2 mRNA είτε AstraZeneca ChAdOx1).

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία (ΔΜΣ μεγαλύτερο από 40 kg/m2) είχαν 76% υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων COVID-19, σε σύγκριση με εκείνα με φυσιολογικό ΔΜΣ. Μια μέτρια αύξηση του κινδύνου παρατηρήθηκε σε άτομα με παχυσαρκία (30–39,9 kg/m2) και σε όσους ήταν λιποβαρείς.

Ο καθηγητής Aziz Sheikh είπε: «Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η προστασία που αποκτάται μέσω του εμβολιασμού κατά της COVID-19 πέφτει πιο γρήγορα στα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία από εκείνα με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος. Η χρήση στοιχείων μεγάλης κλίμακας όπως η πλατφόρμα EAVE II στη Σκωτία μας έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε σημαντικές και έγκαιρες πληροφορίες που επιτρέπουν βελτιώσεις στην παράδοση των προγραμμάτων εμβολίων για την COVID-19 σε ένα μεταπανδημικό Ηνωμένο Βασίλειο».

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε άτομα με παχυσαρκία και συνέκρινε τον αριθμό και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού στο αίμα τους σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους. Μελέτησε τους ανθρώπους έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και στη συνέχεια εξέτασε την ανταπόκριση σε μια τρίτη «αναμνηστική» δόση με την πάροδο του χρόνου.

Έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, τα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία είχαν παρόμοια επίπεδα αντισωμάτων για τον ιό COVID-19 με τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Αλλά η ικανότητα αυτών των αντισωμάτων να λειτουργούν αποτελεσματικά για την καταπολέμηση του ιού (γνωστή ως «ικανότητα εξουδετέρωσης») μειώθηκε στα άτομα με παχυσαρκία. Το 55% των ατόμων με σοβαρή παχυσαρκία βρέθηκε να έχουν μη ανιχνεύσιμη «ικανότητα εξουδετέρωσης» σε σύγκριση με το 12% των ατόμων με φυσιολογικό ΔΜΣ.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει ότι η παχυσαρκία αλλάζει την απόκριση του εμβολίου και επίσης επηρεάζει τον κίνδυνο μόλυνσης», δήλωσε η Δρ. Agatha van der Klaauw από το Ινστιτούτο Μεταβολικής Επιστήμης Wellcome-MRC και πρώτη συγγραφέας της εργασίας. «Χρειάζεται επειγόντως να κατανοήσουμε πώς να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να ελαχιστοποιήσουμε αυτούς τους κινδύνους για την υγεία».

Τα αντισώματα που παράγονται από άτομα με σοβαρή παχυσαρκία ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση του ιού SARS-CoV-2, πιθανώς επειδή δεν ήταν σε θέση να συνδεθούν με τον ιό με την ίδια ισχύ.

Όταν χορηγήθηκε τρίτη δόση εμβολίου COVID-19, η ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν τον ιό αποκαταστάθηκε τόσο σε ομάδες φυσιολογικού βάρους όσο και σε ομάδες με σοβαρή παχυσαρκία. Ωστόσο, η ανοσία μειώθηκε και πάλι πιο γρήγορα στα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία, θέτοντας τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης με την πάροδο του χρόνου.

Ο Δρ. James Thaventhiran, από το Κέμπριτζ, δήλωσε: «Είναι πολλά υποσχόμενο να δούμε ότι τα ενισχυτικά εμβόλια αποκαθιστούν την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων για άτομα με σοβαρή παχυσαρκία.

Περισσότερες πληροφορίες: Aziz Sheikh, Accelerated waning of the humoral response to COVID-19 vaccines in obesity, Nature Medicine (2023). DOI: 10.1038/s41591-023-02343-2www.nature.com/articles/s41591-023-02343-2.

Δείτε επίσης