Πόσο δύσκολη είναι η ύφεση του διαβήτη με δίαιτα;

Των Duane Mellor, Craig Russell και Srikanth Bellary, The Conversation.

Το 2017, μια μελέτη ορόσημο που δημοσιεύθηκε στο The Lancet έδειξε ότι ο διαβήτης τύπου 2 θα μπορούσε να αντιστραφεί μόνο με δίαιτα. Η μελέτη Direct, όπως είναι γνωστή, φάνηκε να τα αλλάζει όλα. Με ένα εντατικό πρόγραμμα απώλειας βάρους και υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, το 46% των συμμετεχόντων μπόρεσαν να θέσουν τον διαβήτη σε ύφεση μετά από ένα χρόνο. Αυτό οδήγησε σε εφαρμογή προγραμμάτων ύφεσης του διαβήτη.

Πόσο πιθανό είναι όμως αυτή η θεραπεία να λειτουργήσει εκτός του προσεκτικά ελεγχόμενου περιβάλλοντος μιας κλινικής δοκιμής;

Μια μελέτη το 2024 από το Χονγκ Κονγκ δείχνει ότι η ύφεση του διαβήτη τύπου 2 είναι πολύ λιγότερο συχνή στον πραγματικό κόσμο. Αυτό οδήγησε σε τίτλους που υποδηλώνουν ότι η ύφεση του διαβήτη τύπου 2 είναι σπάνια (εμφανιζόταν στο 6% των ατόμων στη μελέτη) και τα μέσα ενημέρωσης των ειδικών σχολίασαν ότι ήταν «λίγο καταθλιπτικό».

Γνωρίζουμε για περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 που υφίστανται ύφεση ή τα επίπεδα γλυκόζης επιστρέφουν στο φυσιολογικό από τη δεκαετία του 1960. Αυτές οι παρατηρήσεις έγιναν για πρώτη φορά δεκαετίες πριν από τον πρώτο διεθνώς συμφωνημένο ορισμό του τι είναι ύφεση. Το 2021, η ύφεση του διαβήτη τύπου 2 ορίστηκε ως η HbA1c (ένα μέτρο των μέσων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα για δύο έως τρεις μήνες) μικρότερο από 48 mmol/mol ή 6,5% για τουλάχιστον τρεις μήνες χωρίς τη λήψη φαρμάκων για τον διαβήτη.

Λοιπόν, είναι αλήθεια ότι αυτή η μέθοδος επίτευξης ύφεσης είναι λιγότερο πιθανή στον ακατάστατο κόσμο έξω από τις κλινικές δοκιμές όπου οι άνθρωποι δεν επιλέγονται προσεκτικά για ομοιότητα μεταξύ τους και όπου οι ερευνητές δεν πιέζουν τους συμμετέχοντες. Φαίνεται ότι η ύφεση μπορεί να είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί και να διατηρηθεί στον πραγματικό κόσμο, αλλά τα νέα ίσως δεν είναι τόσο ζοφερά όσο υποδηλώνει η μελέτη του Χονγκ Κονγκ.

Επίσης, μπορεί να εξαρτάται από τον τρόπο φροντίδας των ασθενών στον πραγματικό κόσμο. Για παράδειγμα, ο Δρ. David Unwin, γιατρός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, βοήθησε το 20% των ασθενών του με διαβήτη τύπου 2 να επιτύχουν ύφεση, συμβουλεύοντάς τους για τον τύπο δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που πρέπει να ακολουθήσουν και παρέχοντας υποστήριξη ένας προς έναν μέσω τηλεφώνου.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η επίτευξη ύφεσης είναι ευκολότερη για μερικούς, για άνδρες, άτομα που χάνουν περισσότερα από 15 κιλά σωματικού βάρους και άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 σχετικά πρόσφατα. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει τους ανθρώπους που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια. Οποιαδήποτε απώλεια βάρους και βελτίωση στον έλεγχο του διαβήτη θα βελτιώσει την υγεία ενός ατόμου και θα πρέπει πάντα να ενθαρρύνεται.

Και η απώλεια βάρους δεν χρειάζεται να επιτευχθεί με κάτι τόσο ριζικό όσο τα «ολικά υποκατάστατο δίαιτας» -συνήθως μιλκσέικ- που χρησιμοποιούν πολλές κλινικές δοκιμές. Η ανασκόπησή μας διαπίστωσε ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί ύφεση με δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και, σε μικρότερο βαθμό, με μεσογειακές και vegan δίαιτες. Το κλειδί είναι να βρείτε μια δίαιτα που θα ακολουθούν οι άνθρωποι μακροπρόθεσμα.

Γιατί απέτυχαν οι ασθενείς του Χονγκ Κονγκ

Σε αντίθεση με την δοκιμή Direct, τα δεδομένα του Χονγκ Κονγκ δεν ήταν ένα πρόγραμμα που στόχευε στην επίτευξη ύφεσης. Και, φυσικά, είναι απίθανο να πετύχετε κάτι αν δεν σκοπεύετε να το κάνετε. Η αλλαγή της διατροφής και του τρόπου ζωής σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον θα μπορούσε να ήταν αυτό που έλειπε στη μελέτη του Χονγκ Κονγκ. Οι ερευνητές ανέφεραν μόνο δεδομένα για κλινικούς ελέγχους που είχαν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Οι πιθανότητες ύφεσης είναι αυξημένες σε άτομα που χάνουν σημαντικό βάρος, είτε μέσω βαριατρικής χειρουργικής είτε μέσω δίαιτας. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν υποστηρίχθηκαν και επομένως ήταν ασυνήθιστες στα δεδομένα του Χονγκ Κονγκ.

Εάν αυτή η νέα μελέτη αποδεικνύει ένα πράγμα, είναι ότι δεν αρκεί απλώς η παρακολούθηση των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 για να επιτύχουν ύφεση. Χρειάζονται συμβουλές, υποστήριξη και ενθάρρυνση, τόσο αρχικά όσο και μακροπρόθεσμα.

Δείτε επίσης