Καρκίνος του προστάτη: Πότε η θεραπεία μπορεί να κάνει κακό παρά καλό

Της Jinping Xu, Chair of Family Medicine and Public Health Sciences, Wayne State Universit. The Conversation.

Αν και περίπου 1 στους 8 άνδρες στις ΗΠΑ θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του, μόνο περίπου 1 στους 44 θα πεθάνει από αυτόν -οι μαύροι ασθενείς έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν και να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με τους λευκούς ασθενείς.

Οι περισσότεροι άνδρες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη πεθαίνουν από άλλες αιτίες, ειδικά εκείνοι με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου που αναπτύσσεται αργά. Ωστόσο, μέχρι πριν από περίπου μια δεκαετία, οι περισσότεροι άνδρες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου αντιμετωπίζονταν αμέσως με χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία. Αν και και τα δύο μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο, μπορούν επίσης να έχουν σοβαρές επιπλοκές που θα αλλάξουν τη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της ακράτειας ούρων και της στυτικής δυσλειτουργίας.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όλο και περισσότεροι άνδρες δεν επιλέγουν την άμεση θεραπεία. Αντίθετα, επιλέγουν μια πιο συντηρητική προσέγγιση γνωστή ως ενεργητική επιτήρηση: παρακολουθούν στενά τον καρκίνο και αναστέλλουν τη θεραπεία μέχρι να εμφανιστούν σημάδια εξέλιξης.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του προστάτη είναι αμφιλεγόμενος επειδή συχνά οδηγεί σε υπερδιάγνωση και υπερθεραπεία καρκίνων που διαφορετικά θα ήταν ακίνδυνοι αν δεν ανιχνευθούν και δεν αντιμετωπιστούν. Συνήθως χρησιμοποιείται εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που παράγουν τα κύτταρα του προστάτη και ονομάζεται ειδικό προστατικό αντιγόνο ή PSA. Τα αυξημένα επίπεδα PSA μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία καρκίνου του προστάτη, αλλά δεν είναι όλες οι περιπτώσεις επιθετικές ή απειλητικές για τη ζωή. Τα επίπεδα του PSA μπορούν να αυξηθούν για άλλους λόγους εκτός από τον καρκίνο του προστάτη, όπως ένας διευρυμένος αδένας του προστάτη λόγω της γήρανσης.

Λόγω του εκτεταμένου προσυμπτωματικού ελέγχου PSA σε ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους του προστάτη που ανιχνεύονται μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου είναι χαμηλού κινδύνου. Οι ανησυχίες σχετικά με την υπερδιάγνωση και την υπερθεραπεία των καρκίνων χαμηλού κινδύνου είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους δεν συνιστάται ο προσυμπτωματικός έλεγχος, εκτός εάν οι ασθενείς θέλουν να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο αφού συζητήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα με τον γιατρό τους.

Τι είναι η ενεργή επιτήρηση;

Η ενεργή επιτήρηση είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη διαχείριση του καρκίνου του προστάτη χαμηλού κινδύνου περιορίζοντας τις θεραπείες όπως η χειρουργική επέμβαση ή η ακτινοβολία μόνο σε καρκίνους που αυξάνονται ή γίνονται πιο επιθετικοί. Περιλαμβάνει την παρακολούθηση των όγκων μέσω τακτικών εξετάσεων και εξετάσεων. Επιτρέπει στους ασθενείς να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν τις επεμβατικές θεραπείες και τις σχετικές παρενέργειές τους. Αποσκοπεί στην εξισορρόπηση της παρακολούθησης του καρκίνου, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις θεραπείες εκτός εάν είναι πραγματικά απαραίτητες.

Η ενεργή επιτήρηση διαφέρει από την «προσεγμένη αναμονή», μια άλλη συντηρητική στρατηγική με λιγότερο έντονο τύπο παρακολούθησης που περιλαμβάνει λιγότερες εξετάσεις και ανακουφίζει μόνο από τα συμπτώματα. Η ενεργός επιτήρηση περιλαμβάνει πιο αυστηρή παρακολούθηση, με περισσότερες εξετάσεις με πρόθεση θεραπείας εάν χρειαστεί.

Η ενεργή επιτήρηση έχει γίνει πιο αποδεκτή τόσο από τους ασθενείς όσο και από τους ουρολόγους την τελευταία δεκαετία. Όλες οι κορυφαίες ιατρικές ομάδες συνιστούν την ενεργή επιτήρηση ως την προτιμώμενη προσέγγιση για τη φροντίδα των ανδρών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, ο αριθμός των ασθενών που επιλέγουν την ενεργή επιτήρηση στις ΗΠΑ ήταν χαμηλός, κυμαινόμενος από κάτω από 15% το 2010 έως περίπου 40% το 2015. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία, όπου πάνω από το 80% των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου επιλέγουν την ενεργή παρακολούθηση.

Οι ασθενείς επηρεάζονται, φυσικά, από τη σύσταση του ουρολόγου. όταν οι γιατροί περιγράφουν τον καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου ως μικρό ή όχι επιθετικό, σε συνδυασμό με ευνοϊκή πρόγνωση, αυτό μπορεί να δώσει στους ασθενείς μια αίσθηση ανακούφισης. Οι ασθενείς με τη σειρά τους αισθάνονται πιο άνετα όταν υποβάλλονται σε ενεργή παρακολούθηση.

Σε μια μελέτη, σχεδόν το 85% των ασθενών που επέλεξαν την ενεργή επιτήρηση δήλωσαν ότι ο ουρολόγος τους το συνέστησε. Άλλοι παράγοντες περιελάμβαναν μια κοινή απόφαση θεραπείας ασθενούς-γιατρού και μεγαλύτερη γνώση σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη. Η ηλικία του ασθενούς έχει μεγάλη σημασία. Λανθασμένες αντιλήψεις, μη ρεαλιστικές προσδοκίες θεραπείας και προκαταλήψεις μπορεί να οδηγήσουν τους ασθενείς να επιλέξουν άσκοπα επιθετική θεραπεία, να υποφέρουν από τυχόν βλάβες της χωρίς κανένα όφελος επιβίωσης και ενδεχομένως να μετανιώσουν για την απόφασή τους αργότερα.

Η εσφαλμένη αντίληψη ενός ασθενούς για το πόσο σοβαρός είναι ο καρκίνος του μπορεί να οδηγήσει σε περιττή θεραπεία. Οι γιατροί μπορούν να καθησυχάσουν τους ασθενείς ότι η ενεργή επιτήρηση είναι μια ασφαλής και προτιμώμενη εναλλακτική. Μπορούν επίσης να εξηγήσουν ότι οι επιθετικές θεραπείες δεν βελτιώνουν την επιβίωση για τους περισσότερους ασθενείς χαμηλού κινδύνου και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές μακροπρόθεσμες παρενέργειες.

Δείτε επίσης