Οι αυτοκτονίες έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας στις ΗΠΑ

Των Rodolfo Bonnin, Leonard M. Gralnik και Nathaly Shoua-Desmarais, The Conversation.

Η αυτοκτονία στις ΗΠΑ είναι μια κοινωνική επιδημία και μια συγκλονιστική κρίση δημόσιας υγείας που απαιτεί προσοχή από ειδικούς γιατρούς. Το 2021, στις ΗΠΑ υπήρχε μια αυτοκτονία κάθε 11 λεπτά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτό το ποσοστό ισοδυναμεί με σχεδόν 50.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο. Άλλοι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας το 2021 και πάνω από 12 εκατομμύρια άλλοι είχαν σκέψεις αυτοκτονίας.

Οι προκαταρκτικοί αριθμοί για το 2022 δείχνουν αύξηση 2,6% στους θανάτους από αυτοκτονίες από το 2021.

Η αυτοκτονία επηρεάζει ιδιαίτερα τους νεότερους ανθρώπους -παραμένει μία από τις τρεις πρώτες αιτίες θανάτου για άτομα ηλικίας 10-34 ετών. Μαθητές γυμνασίου που ταυτίζονται ως λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς, queer και αμφισβητούμενοι ή LGBTQ+, επιχειρούν να αυτοκτονήσουν τέσσερις φορές πιο συχνά από τους ετεροφυλόφιλους μαθητές.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία καθιστούν σαφές ότι πρέπει να δοθεί πολύ περισσότερη προσοχή στο πώς να μιλάμε για αυτοκτονία, τόσο με αγαπημένα πρόσωπα όσο και σε ιατρικά και άλλα επαγγελματικά περιβάλλοντα.

Ως ομάδα ειδικών που εκπαιδεύει φοιτητές ιατρικής σχετικά με τον τρόπο αναγνώρισης και θεραπείας ασθενών με αυτοκτονία, γνωρίζουμε καλά ότι οι περισσότερες ιατρικές σχολές δεν αντιμετωπίζουν ακόμη επαρκώς το θέμα της αυτοκτονίας. Aυτοί οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης αναμένεται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη μάχη για την πρόληψη της αυτοκτονίας. Όμως, όπως δείχνουν οι αριθμοί, αυτή η προσέγγιση δεν είναι αρκετή.

Η αυτοκτονία έχει μακρά ιστορία στιγματισμού, που επιδεινώνεται από τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται στα μέσα ενημέρωσης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι, ιστορικά, οι περισσότερες θρησκείες θεωρούν την αυτοκτονία ως αμαρτία και ως εκ τούτου αντιμετωπίζεται ως ταμπού. Αν και οι νόμοι κατά της αυτοκτονίας έχουν καταργηθεί σε πολλά άλλα μέρη, η απόπειρα αυτοκτονίας εξακολουθεί να θεωρείται έγκλημα σε ορισμένες πολιτείες. Το ρήμα «διαπράττω» στο πλαίσιο της αυτοκτονίας μπορεί να υποδηλώνει εγκληματική ενέργεια.

Το πρώτο σημείο επαφής για ασθενείς που αναζητούν θεραπεία για παθήσεις ψυχικής υγείας είναι συνήθως ο γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας τους. Περίπου το 44% όσων αυτοκτόνησαν παγκοσμίως μεταξύ 2000 και 2017 είχαν επισκεφτεί πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης εντός ενός μήνα από τον θάνατό τους.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του συνεχούς στιγματισμού της ψυχικής υγείας, της περιορισμένης πρόσβασης σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και της ευκολίας πρόσβασης και άνεσης με τον επαγγελματία πρωτοβάθμιας φροντίδας ως πρώτο βήμα. Η έρευνα δείχνει ότι τα κενά μεταξύ των γενικών ιατρικών υπηρεσιών και των ειδικών επιλογών ψυχικής υγείας εμποδίζουν τους ενήλικες και τα παιδιά να λάβουν την φροντίδα ψυχικής υγείας που χρειάζονται.

Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με κατάθλιψη αντιμετωπίζεται από τους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι από ψυχιάτρους.

Η έλλειψη διαθέσιμων ψυχιάτρων σημαίνει ότι οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης παρέχουν θεραπεία και συνταγογραφούν φροντίδα ψυχικής υγείας από προεπιλογή, ειδικά για παιδιά, εφήβους και γηριατρικούς ασθενείς. Στην πραγματικότητα, οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης -με άλλα λόγια, οι επαγγελματίες που δεν είναι ψυχίατροι-συνταγογραφούν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των ψυχιατρικών φαρμάκων. Και μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο των ασθενών λάμβαναν φροντίδα ψυχικής υγείας από πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας. Χιλιάδες επιπλέον ζωές θα μπορούσαν να σωθούν εάν οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης και άλλοι επαγγελματίες που δεν είναι ψυχίατροι εκπαιδεύονταν καλύτερα να θέτουν τις ζωτικής σημασίας ερωτήσεις σχετικά με την αυτοκτονία.

Γιατί τόσοι πολλοί Αμερικανοί αφαιρούν τη ζωή τους λίγο μετά την επίσκεψη σε έναν πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης; Μπορεί να οφείλεται στο ότι πολλοί γιατροί είναι απροετοίμαστοι ή αισθάνονται άβολα να συζητούν για αυτοκτονία ή δεν αντιλαμβάνονται τα σημάδια του αυτοκτονικού ιδεασμού. Είναι επίσης πιθανό οι γιατροί απλώς να μην έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να περάσουν με τους ασθενείς, ακόμη και όταν απαιτείται παρέμβαση.

Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, εκπαιδεύουμε όλους τους φοιτητές ιατρικής, ξεκινώντας από το πρώτο έτος, για το πώς να συζητούν την αυτοκτονία με τους ασθενείς. Στη συνέχεια τονίζουμε την ανάγκη για άνεση και εξοικείωση με το θέμα, καθώς και τους πολλούς μύθους γύρω από αυτό. Για παράδειγμα, υπάρχει μια εσφαλμένη πεποίθηση ότι το να ρωτήσετε έναν ασθενή για την αυτοκτονία θα αυξήσει την πιθανότητα να ενεργήσει στην αυτοκτονία. Η έρευνα δείχνει το αντίθετο.

Αν και ο καθολικός προσυμπτωματικός έλεγχος αυτοκτονίας δεν έχει ακόμη γίνει η καλύτερη πρακτική, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια τυπική διαδικασία προσυμπτωματικού ελέγχου θα ήταν επωφελής. Η εκπαίδευση στην αξιολόγηση και την πρόληψη των αυτοκτονιών μπορεί να καταστεί υποχρεωτική για την ανανέωση ιατρικής άδειας, η οποία θα περιλαμβάνει καθολικές πρακτικές προσυμπτωματικού ελέγχου.

Για παράδειγμα, η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών θα μπορούσε να περιλαμβάνει την προσφορά προσυμπτωματικού ελέγχου αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια επισκέψεων ρουτίνας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για τον εντοπισμό ατόμων σε κίνδυνο που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να εντοπιστούν. Άλλο παράδειγμα: Περισσότερα από τα μισά από τα 15.000 παιδιά και εφήβους που επισκέφθηκαν το τμήμα επειγόντων περιστατικών παιδιατρικού νοσοκομείου για μη ψυχιατρικούς λόγους μεταξύ 18 Μαρτίου 2013 και 31 Δεκεμβρίου 2018, εμφάνισαν αυτοκτονικούς ιδεασμούς και συμπεριφορές. Αυτά τα παραδείγματα υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη εκπαίδευσης των γιατρών στην αξιολόγηση και την πρόληψη των αυτοκτονιών.

Υπάρχει μια αυξανόμενη κίνηση προς την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας στις ιατρικές σχολές. Το πρόγραμμά μας δίνει προτεραιότητα στην εκπαίδευση μιας νέας ομάδας γιατρών που θα είναι προετοιμασμένοι και θα παρακινούνται να συζητήσουν την αυτοκτονία με τους ασθενείς τους.

Δείτε επίσης