Το παιδί μου έχει βήχα – Τί κακό έχει το σιρόπι;

Τα μικρά παιδιά μπορεί να κρυολογούν πάνω από έξι φορές το χρόνο. Σε προηγούμενες γενιές, οι γονείς χρησιμοποιούσαν το σιρόπι για το βήχα για να ανακουφίσουν τα παιδιά από ένα ξηρό βήχα. Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι τα σιρόπια δεν είναι πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία του βήχα των παιδιών. Και εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων για βλάβες από δηλητηρίαση και θανάτους, πολλές χώρες έχουν περιορίσει τα φάρμακα για το βήχα, ώστε να μην μπορούν να χορηγούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών.

Τι υπάρχει στο φάρμακο για το βήχα; Τα ενεργά συστατικά στα σιρόπια για το βήχα ποικίλλουν ανάλογα με το ισχυριζόμενο όφελος τους. Μπορούν να περιέχουν κατασταλτικά του βήχα (μειώνοντας το αντανακλαστικό του βήχα), αποχρεμπτικά και βλεννολυτικά (και τα δύο βοηθούν στην απομάκρυνση του φλέγματος).

Άλλα φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για το κρυολόγημα και τη γρίπη περιέχουν συχνά αποσυμφορητικά (για την ανακούφιση από την βουλωμένη μύτη) και ηρεμιστικά αντιισταμινικά για την ανακούφιση από το φτέρνισμα, τη διακοπή της καταρροής και την ενίσχυση του ύπνου.

Τα πιο επικίνδυνα φάρμακα είναι αυτά με ηρεμιστική δράση, όπως τα καταπραϋντικά αντιισταμινικά ή τα κατασταλτικά του βήχα με βάση τα οπιοειδή. Ενώ η καταστολή μπορεί να είναι ένα επιθυμητό αποτέλεσμα για τους γονείς με ένα άυπνο παιδί, τα μικρά παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερα κίνδυνο σοβαρής βλάβης ή θανάτου. Τα ηρεμιστικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν διέγερση και υπερκινητικότητα.

Ενώ τα σιρόπια για το βήχα που δεν περιέχουν ηρεμιστικά είναι πιθανώς ασφαλέστερα, υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των προϊόντων στα παιδιά. Παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης και της ψύχωσης, έχουν αναφερθεί, ειδικά με την υπερβολική χρήση.

Η υπερβολική χρήση μπορεί να είναι αποτέλεσμα λανθασμένης ανάγνωσης από τους γονείς της ετικέτας, σκόπιμης χρήσης περισσότερης ποσότητας με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει καλύτερα, ακούσιες επιπλέον δόσεις και χρήση ανακριβών συσκευών μέτρησης, όπως τα οικιακά κουτάλια.

Τα μικρά παιδιά κάτω των δύο ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανατηφόρας υπερβολικής δόσης από σιρόπια για το βήχα. Αλλά ορισμένες ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων συνιστούν να μην χρησιμοποιείτε σιρόπια για το βήχα για άτομα κάτω των έξι ετών. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν οδηγίες δοσολογίας για παιδιά κάτω των έξι ετών στις ετικέτες αυτών των προϊόντων.

Τα σιρόπια για το βήχα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Οι φαρμακοποιοί είναι πιθανό να ρωτήσουν την ηλικία του ατόμου που θα το πάρει και να δώσουν οδηγίες σχετικά με τη δοσολογία και την κατάλληλη χρήση.

Προειδοποιήσεις

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2023 στο Medical Journal of Australia, δείχνει ότι ο περιορισμός της χρήσης φαρμάκων για το βήχα και το κρυολόγημα στα παιδιά έχει ως αποτέλεσμα σημαντική και διαρκή μείωση των δηλητηριάσεων. Η μελέτη εξέτασε λάθη στη δοσολογία, παρενέργειες στις σωστές δόσεις και τυχαίες «διερευνητικές καταναλώσεις», όπως όταν ένα μικρό παιδί ψάχνει στο ντουλάπι φαρμάκων.

Το 2020, δόθηκαν προειδοποιήσεις στην Αυστραλία για τα καταπραϋντικά αντιισταμινικά λέγοντας ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά κάτω των δύο ετών για κανένα λόγο (ούτε για την αλλεργική ρινίτιδα λόγω γύρης). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ήμισυ του ποσοστού των κλήσεων στο κέντρο δηλητηριάσεων και τη μείωση κατά το ήμισυ του ποσοστού των νοσηλειών.

Πότε επιτρέπονται τα σιρόπια;

Οι βλάβες έχουν καταγραφεί κυρίως σε μικρότερα παιδιά. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο μικρότερο μέγεθός τους, που σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερη ποσότητα για να προκληθεί βλάβη, καθώς και στην ευαισθησία τους σε ηρεμιστικά αποτελέσματα λόγω του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου τους. Τα σιρόπια για το βήχα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά ηλικίας έξι έως 11 ετών, ωστόσο απαιτείται προσοχή. Αυτά τα προϊόντα πρέπει να χορηγούνται μόνο σε συνεννόηση με γιατρό, φαρμακοποιό ή νοσοκόμο.

Ορισμένα φυτικά προϊόντα είναι διαθέσιμα και κυκλοφορούν για παιδιά, όπως το Hedera helix (εκχύλισμα φύλλων κισσού). Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι αυτά τα φάρμακα βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα του βήχα. Αλλά ο κίνδυνος δηλητηρίασης είναι χαμηλός.

Τα απλά σιρόπια που δεν περιέχουν δραστικές ουσίες μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά: έως και το 85% της αποτελεσματικότητας των αντιβηχικών φαρμάκων έχει αποδοθεί στο «φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου». Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα σιρόπια επικαλύπτουν το λαιμό και μειώνουν την ερεθιστική αίσθηση γαργαλήματος.

Τι μπορώ να κάνω για το παιδί μου;

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας είναι να του δώσετε ανάπαυση και επιβεβαίωση. Τα αντιβιοτικά θα χρειαστούν μόνο εάν ο γιατρός διαγνώσει οξεία βακτηριακή πνευμονία ή χρόνιο βήχα λόγω βακτηριακής λοίμωξης, όπως παρατεταμένη βακτηριακή βρογχίτιδα, κοκκύτη ή πνευμονικό απόστημα.

Η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν υπάρχει πυρετός, και πόνοι μαζί με το βήχα. Ελέγξτε τη σωστή δοσολογία στη συσκευασία για το βάρος και την ηλικία του παιδιού σας.

Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο των 12 μηνών και έχει υγρό βήχα (που παράγει φλέγματα στο λαιμό του), σκεφτείτε να του δώσετε μέλι. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το μέλι μπορεί να μειώσει την παραγωγή βλέννας και επομένως την ποσότητα του βήχα.

Δείτε επίσης