Οι δυνατοί ήχοι μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής

Του Cory Portnuff, The Conversation.

Έχετε πάει ποτέ στον κινηματογράφο ή σε μια ροκ συναυλία και να σας ενθουσιάσει ο ήχος; Μπορεί να μην το καταλάβετε όταν συμβαίνει, αλλά η συνεχής έκθεση σε δυνατούς ήχους σε αυτούς τους χώρους μπορεί να βλάψει την ακοή σας.

Τα αυτιά μας είναι πολύ ευαίσθητα στο δυνατό θόρυβο. Ακόμη και πολύ σύντομες εκθέσεις σε ήχους υψηλού επιπέδου -δηλαδή οτιδήποτε πάνω από 132 ντεσιμπέλ- μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια ακοής σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό είναι αλήθεια ακόμα κι αν είναι απλώς μια σύντομη έκρηξη, ένας πυροβολισμός ή μια έκρηξη πυροτεχνημάτων -μπορεί να προκαλέσει άμεση βλάβη στο αυτί.

Ακόμη και ήχοι χαμηλότερου επιπέδου -περίπου 85 ντεσιμπέλ- μπορούν να τραυματίσουν το αυτί εάν ακούγονται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Η ακρόαση ενός χλοοκοπτικού για οκτώ ώρες την ημέρα, για παράδειγμα, μπορεί να θέσει ένα άτομο σε κίνδυνο απώλειας ακοής.

Με απλά λόγια, καθώς ο ήχος γίνεται πιο δυνατός, οι χρόνοι ασφαλούς έκθεσης μειώνονται. Και είτε από ταινίες είτε από συναυλίες, πυροτεχνήματα ή χλοοκοπτικά, πολλοί άνθρωποι -40 εκατομμύρια στις ΗΠΑ- αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής από την έκθεση σε δυνατό θόρυβο. Αλλά όλα μπορούν να προληφθούν.

Πώς συμβαίνει η βλάβη της ακοής

Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι η έκθεση σε δυνατούς ήχους με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βλάψει τα μικροσκοπικά τριχωτά κύτταρα του εσωτερικού αυτιού. Αυτά τα κύτταρα συλλαμβάνουν τον ήχο και τον μετατρέπουν σε νευρικές ώσεις που ταξιδεύουν στα κέντρα ακοής του εγκεφάλου.

Τραυματισμοί στο αυτί από δυνατό ήχο μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην ακοή, μειωμένη ανοχή στους δυνατούς ήχους -γνωστό και ως υπερακουσία- και εμβοές, ένα συνεχές κουδούνισμα στα αυτιά.

Υπάρχει ανησυχία για την έκθεση στον ψυχαγωγικό θόρυβο. Ενώ συνήθως σκεφτόμαστε πιθανές βλάβες από δυνατούς θορύβους σε εργοστάσια, εργοτάξια ή άλλους δυνατούς χώρους εργασίας, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπολογίζουν ότι το 53% των ατόμων ηλικίας 20 έως 69 ετών που έχουν απώλεια ακοής από δυνατό θόρυβο δεν αναφέρουν έκθεση σε θόρυβο χώρου εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν δυνατά χόμπι ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους. Δεν είναι μόνο ταινίες, συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις. ηλεκτρικά εργαλεία, μοτοσικλέτες, οχήματα εκτός δρόμου και πυροβόλα όπλα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για το αυτί.

Οι συναυλίες ξεπερνούν συχνά τα 105 ντεσιμπέλ, όπου η έκθεση στον ήχο είναι ασφαλής μόνο για περίπου 4 λεπτά. Μερικές εκπομπές μπορεί να είναι ακόμα πιο δυνατές. Και αυτά τα επίπεδα ήχου διαρκούν συνήθως για μεγάλα χρονικά διαστήματα -δύο ή τρεις ώρες. Αυτό σαφώς θέτει τους ακροατές σε κίνδυνο απώλειας ακοής. Το ίδιο ισχύει και για άλλες εκδηλώσεις που κυριαρχούν στη μουσική, όπως τα νυχτερινά κέντρα.

Οι κινηματογραφικές αίθουσες μπορεί να ξεπεράσουν τα 100 ντεσιμπέλ, αν και συνήθως όχι για μεγάλες χρονικές περιόδους. Γενικά, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ασφαλείς όταν πηγαίνουν στον κινηματογράφο, αν και πολλοί θεατές μπορεί να βρουν κάποιους πιο δυνατούς ήχους άβολους -όπως μουσική ή υπερβολικά ηχητικά εφέ, μαζί με τις εκρήξεις και πυροβολισμούς. Η εκτεταμένη παρακολούθηση ταινιών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του θεατή.

Προστατεύοντας τον εαυτό σας

Η χρήση μιας εφαρμογής μετρητή ήχου μπορεί να υπολογίσει πόσο δυνατό είναι το περιβάλλον και, στη συνέχεια, μπορείτε να αποφασίσετε εάν πρέπει να προστατεύσετε την ακοή σας. Για iPhone, η εφαρμογή NIOSH SLM είναι καλή και για Android η εφαρμογή Decibel X λειτουργεί καλά. Τα Apple Watches συνοδεύονται από μια ήδη εγκατεστημένη εφαρμογή Noise.

Ακολουθούν μερικές άλλες συμβουλές για να προστατεύσετε τα αυτιά σας:

Αρχικά, εάν μπορείτε να ελέγξετε την ένταση, χαμηλώστε την. Για τα ακουστικά, χρησιμοποιήστε τον κανόνα 80-90, που σημαίνει ότι μπορείτε να ακούτε στο 80% της μέγιστης έντασης για 90 λεπτά την ημέρα. Η απόρριψή του σας δίνει περισσότερο χρόνο. Aν το ανεβάσετε σας δίνει λιγότερο χρόνο.

Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε την ένταση, απομακρυνθείτε περισσότερο από την πηγή του ήχου. Το να στέκεστε δίπλα σε μεγάλα ηχεία σε μια συναυλία, για παράδειγμα, είναι χειρότερο από το να είστε στη μέση του πλήθους. Τα διαλείμματα από τον ήχο βοηθούν επίσης.

Το ίδιο και οι ωτοασπίδες. Οι ωτοασπίδες από αφρό ή καουτσούκ λειτουργούν μπλοκάροντας τις υψηλές συχνότητες, κάτι που μερικές φορές σβήνει τον ήχο. Αλλά οι ειδικές ωτοασπίδες έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τα επίπεδα δυνατής μουσικής χωρίς να σβήνουν τον ήχο. Τούτου λεχθέντος, για τα παιδιά, οι ωτοασπίδες είναι συνήθως η πιο εύκολη και ασφαλής επιλογή.

Ο τραυματισμός από δυνατό ήχο έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση των αυτιών. Τα αυτιά ενός 30χρονου με βλάβη από δυνατό ήχο μπορεί να ακούν περισσότερο σαν τα αυτιά ενός 50χρονου. Αλλά θυμηθείτε, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτρέψιμο. Η ανάληψη δράσης σήμερα μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε και να διατηρήσετε την ακοή σας για μια ζωή.

Δείτε επίσης