Το κίνημα της ουδετερότητας του σώματος μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των μη ρεαλιστικών προτύπων

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ διαπίστωσε ότι το κίνημα της ουδετερότητας του σώματος έχει θετική επίδραση στην εικόνα του σώματος των νεαρών γυναικών και μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των μη ρεαλιστικών προτύπων σώματος.

Σε αντίθεση με την κίνηση της θετικότητας σώματος που ενθαρρύνει την άνευ όρων αγάπη για το σώμα κάποιου, η ουδετερότητα του σώματος καλλιεργεί μια αίσθηση μη επικριτικού σεβασμού και φροντίδας για τον φυσικό μας εαυτό και μετατοπίζει την εστίαση από την εμφάνιση σε αυτό που κάνει το σώμα για εμάς.

Συνολικά 189 προπτυχιακές γυναίκες ηλικίας 17 έως 25 ετών χωρίστηκαν τυχαία για να δουν ένα από τα τρία βίντεο συλλογής TikTok σχετικά με την ουδετερότητα του σώματος, το αδύνατο ιδανικό ή το καλλιτεχνικό περιεχόμενο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Body Image Journal.

Η Δρ. Veya Seekis είπε ότι οι γυναίκες στην ομάδα της ουδετερότητας σώματος ανέφεραν υψηλότερη εκτίμηση για τη λειτουργικότητα του σώματός τους και υψηλότερη σωματική ικανοποίηση από τις γυναίκες στις ομάδες ελέγχου, του αδύνατος ιδανικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου.

«Σε σχέση με την ομάδα του λεπτού ιδανικού, οι γυναίκες στην ομάδα της ουδετερότητας σώματος ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα θετικής διάθεσης και έκαναν λιγότερες συγκρίσεις με εκείνες που αντιλαμβάνονταν ότι ήταν καλύτερες», είπε. «Παρόλο που οι γυναίκες τόσο την ομάδα της ουδετερότητας σώματος όσο και σε αυτήν του αδύνατου ιδανικού σκέφτηκαν την εμφάνισή τους και το τι φορούσαν ενώ έβλεπαν τα βίντεο, οι γυναίκες στην ομάδα της ουδετερότητας σώματος ανέφεραν πιο θετικές σκέψεις.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι νεαρές γυναίκες μπορούν να δουν το περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τα ρούχα και την άσκηση με τρόπο που τις εμπνέει, να αισθάνονται εκτίμηση για τη λειτουργικότητα του σώματός τους και αυτό μπορεί να τις βοηθήσει να περιορίσουν την πίεση για τήρηση μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς.

«Μας βοηθά να υποβαθμίσουμε την υπερβολική έμφαση που δίνουμε στην εμφάνισή μας, ενθαρρύνοντάς μας να αναγνωρίσουμε άλλες ιδιότητες του εαυτού μας, όπως η ικανότητα του σώματός μας να θεραπεύει, να κινείται, να αισθάνεται, να εκφράζεται, να αναζωογονείται και να επικοινωνεί, και αυτά τα πράγματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησή μας», είπε η Seekis.

Η ουδετερότητα του σώματος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα που:

  • αισθάνονται άβολα με την ιδέα να αγαπούν το σώμα τους άνευ όρων (όπως υποστηρίζεται από το κίνημα της θετικότητας του σώματος).
  • βιώνουν χρόνιο πόνο και αισθάνονται προδομένοι από το σώμα τους.
  • βρίσκονται σε ανάρρωση από διατροφικές διαταραχές, ενθαρρύνοντάς τους να βλέπουν το σώμα τους ως το σπίτι τους που εξακολουθεί να απαιτεί σεβασμό και υποστήριξη.

Η τάση της ουδετερότητας του σώματος στο TikTok, απέφερε περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο προβολές από τον Μάιο του 2023, επιδεικνύοντας ευρεία απήχηση και έκκληση στους θεατές που αναζητούν περιεχόμενο που υποστηρίζει έναν σεβασμό και μη επικριτικό τρόπο σκέψης για το σώμα τους.

Δείτε επίσης