Τα χαμηλά επίπεδα NAD δεν προκάλεσαν μυϊκή αδυναμία στα ποντίκια

Στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του στο Netflix, Don’t Die: The Man Who Wants to Live Forever, ο εκατομμυριούχος της τεχνολογίας Bryan Johnson αποκάλυψε ότι περιλαμβάνει πρόδρομες ουσίες NAD στην εκτεταμένη ρουτίνα συμπληρωμάτων του, συνολικά περισσότερα από 50 χάπια την ημέρα.

Υπάρχει ένας καλός λόγος γι’ αυτό -το NAD είναι ένα απαραίτητο μόριο που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας και πολλές άλλες ζωτικές κυτταρικές διεργασίες. Τα επίπεδα του NAD+ στους σκελετικούς μύες μειώνονται έως και 30% με την ηλικία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι τα συμπληρώματα NAD μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία και να αντισταθμίσουν τη γήρανση.

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι σπατάλη χρημάτων. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μείωση των επιπέδων NAD+ στους σκελετικούς μύες σε ποντίκια κατά 85% δεν επιτάχυνε τη γήρανση ούτε επηρέασε τον μεταβολισμό ολόκληρου του σώματος.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι σκελετικοί μύες μπορούν να ανεχθούν σημαντική μείωση του NAD χωρίς απώλεια λειτουργίας ή επιταχυνόμενη γήρανση», λέει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Jonas Treebak, αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό αμφισβητεί την επικρατούσα άποψη ότι η μείωση του NAD+ είναι ένας κύριος παράγοντας γήρανσης και ευθραυστότητας των μυών».

Το NAD βοηθά τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα να παράγουν ενέργεια με τη μορφή ATP. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως τον βαθμό στον οποίο η μείωση του NAD επηρεάζει τη μιτοχονδριακή λειτουργία και τη γήρανση γενικότερα. Για παράδειγμα, πόσο χαμηλά μπορούν να μειωθούν τα επίπεδα NAD πριν γίνει αντιληπτό ένα αποτέλεσμα;

Για να μελετήσουν αυτά τα ερωτήματα, οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν ειδικό τύπο ποντικού του οποίου τα επίπεδα NAD μπορούσαν να μειωθούν ειδικά στους σκελετικούς μύες μετά την ενηλικίωσή τους. Αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες να δοκιμάσουν την επίδραση στους ώριμους μύες, αποφεύγοντας οποιαδήποτε σύγχυση σχετικά με το πώς το NAD μπορεί να επηρεάσει τους μύες καθώς αναπτύσσονται.

Παρόλο που αυτά τα ποντίκια είχαν πολύ χαμηλότερο NAD στους μύες τους, το μέγεθος των μυών τους, η συνολική υγεία, η δύναμη και η απόδοση στην άσκηση ήταν όλα φυσιολογικά. Λεπτομερείς μελέτες των γονιδίων, των πρωτεϊνών, των μιτοχονδρίων και των δεικτών DNA των κυττάρων, που ονομάζονται μεθυλίωση DNA, παρέμειναν φυσιολογικές παρά τα χαμηλά επίπεδα NAD.

Ενώ τα ποντίκια με χαμηλό NAD στους μύες έδειξαν αυξημένο ενεργειακό στρες κατά τη διάρκεια της άσκησης και κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο που επεξεργάζονταν την ενέργεια, οι συνολικοί δείκτες της υγείας ολόκληρου του σώματος και των μυών τους παρέμειναν οι ίδιοι με τα κανονικά ποντίκια, ακόμη και αφού έζησαν ολόκληρη τη ζωή τους με χαμηλό NAD στους μύες.

«Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, η υγιής λειτουργία των σκελετικών μυών δεν εξαρτάται τόσο από τα υψηλά επίπεδα NAD όσο πιστεύαμε προηγουμένως. Είναι σημαντικό ότι τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η μείωση των επιπέδων NAD στους μύες πολύ πέρα ​​από τις μέτριες μειώσεις που παρατηρούνται με την κανονική γήρανση δεν προκαλεί μυϊκή αδυναμία ούτε επιταχύνει τη γήρανση των μυών», λέει η Sabina Chubanava, η οποία διεξήγαγε την έρευνα ως διδακτορική φοιτήτρια και μεταδιδακτορική στην ομάδα Treebak.

Περισσότερες πληροφορίες: Sabina Chubanava et al, NAD depletion in skeletal muscle does not compromise muscle function or accelerate aging, Cell Metabolism (2025). DOI: 10.1016/j.cmet.2025.04.002.

Δείτε επίσης