Από τους ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο για κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, το 45% πεθαίνει εντός μιας δεκαετίας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.
Μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Linh Ngo από την Ιατρική Σχολή του UQ ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 250.000 ασθενείς που εισήχθησαν για κολπική μαρμαρυγή και κολπικό πτερυγισμό -μια στενά συνδεδεμένη πάθηση- σε όλα τα δημόσια και τα περισσότερα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μεταξύ 2008 και 2017.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο European Heart Journal το 2024.
«Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και η κύρια αιτία νοσηλειών που σχετίζονται με την καρδιά παγκοσμίως, προκαλώντας συμπτώματα όπως αίσθημα παλμών, ζάλη και πόνο στο στήθος», δήλωσε ο Δρ. Ngo. «Η διαταραχή σχετίζεται στενά με το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων νοσηλειών και άλλων συνεπειών, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια ή ο θάνατος. Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι μόνο το 55,2% των ασθενών που νοσηλεύονταν με κολπική μαρμαρυγή επέζησαν πέραν της δεκαετίας».
Η Δρ. Νγκο δήλωσε ότι ενώ ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους οφείλονταν σε συνυπάρχουσες παθήσεις, η έρευνα έδειξε ότι η κολπική μαρμαρυγή μείωσε το προσδόκιμο ζωής ενός ασθενούς κατά μέσο όρο κατά 2,6 χρόνια.
«Στα 10 χρόνια, 1 στους 10 ασθενείς είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, 1 στους 6 νοσηλεύτηκε για καρδιακή ανεπάρκεια και το 41,2% είχε επανεισαχθεί λόγω υποτροπιάζουσας κολπικής μαρμαρυγής ή πτερυγισμού», είπε.
Η συν-συγγραφέας και καρδιολόγος Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ισουρού Ρανασίνγκε από το Νοσοκομείο Πρίγκιπα Καρόλου δήλωσε ότι η έρευνα αποκάλυψε στα 10 χρόνια, λιγότερο από το 7% των ασθενών υποβλήθηκαν σε διαδικασία κατάλυσης με καθετήρα, μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για ασθενείς με συμπτωματική κολπική μαρμαρυγή. «Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αυτή η διαδικασία δεν χρησιμοποιήθηκε επαρκώς στα νοσοκομεία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας», δήλωσε η Δρ. Ρανασίνγκε.
«Οι κλινικοί γιατροί επικεντρώνονται κυρίως στην πρόληψη του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά αυτά τα ευρήματα τονίζουν την ανάγκη να θεωρηθεί η κολπική μαρμαρυγή ως χρόνια ασθένεια με πολλαπλές σοβαρές συνέπειες. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη επαναλαμβανόμενων νοσηλειών και καρδιακής ανεπάρκειας. Η βιβλιογραφία υποδηλώνει επίσης ότι πολλοί ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου δεν λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος, επομένως οι τρέχουσες προληπτικές προσπάθειες απέχουν πολύ από το να είναι ιδανικές. Η καλύτερη εκπαίδευση των ασθενών σε τομείς όπως ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η απώλεια βάρους, καθώς και η κατάλληλη προληπτική θεραπεία στο νοσοκομείο και την πρωτοβάθμια περίθαλψη θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή».
Περισσότερες πληροφορίες: Linh Thi Hai Ngo et al, Long-term outcomes after hospitalization for atrial fibrillation or flutter, European Heart Journal (2024). DOI: 10.1093/eurheartj/ehae204.