Τα μύδια τρεις φορές την εβδομάδα αυξάνουν τα ωμέγα-3

Η κατανάλωση μυδιών τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία – όπως μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, χάρη στις ιδιότητες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν.

Τα αρχικά ευρήματα από έρευνα, με επικεφαλής ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ, διαπίστωσαν ότι η προσθήκη των οστρακοειδών στη διατροφή για μια περίοδο δύο εβδομάδων “βελτίωσε σημαντικά” την κατάσταση των ωμέγα-3.

Το ερευνητικό έργο -στο οποίο συμμετείχαν 15 συμμετέχοντες- επεδίωξε να βρει τρόπους βελτίωσης της πρόσληψης των απαραίτητων λιπαρών οξέων στον γενικό πληθυσμό. Ανακάλυψε ότι τα μύδια παρέχουν μια βιώσιμη πηγή ωμέγα-3 που μπορεί να συμπληρώσει τις υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις, όπως τα λιπαρά ψάρια.

Ο Δρ. Stefano Carboni, από το Ινστιτούτο Υδατοκαλλιέργειας του Πανεπιστημίου, ηγήθηκε της έρευνας. Είπε: «Παρόλο που αφορούσε μόνο ένα μικρό μέγεθος δείγματος, μέσω αυτής της μελέτης, δείξαμε για πρώτη φορά ότι όταν τα μύδια καταναλώνονται ως μέρος των μεσημεριανών γευμάτων, η κατάσταση των ωμέγα-3 βελτιώνεται σημαντικά.

«Γνωρίζουμε ότι τα ωμέγα-3 έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία και παρόλο που συνιστάται στους ανθρώπους να τρώνε τουλάχιστον μία μερίδα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, λιγότερο από το 20% του πληθυσμού το επιτυγχάνει αυτό και επομένως δεν καταναλώνει τα απαιτούμενα επίπεδα αυτών των απαραίτητων λιπαρών οξέων.

«Τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν επίσης ότι τα ωμέγα-3 στα παγκόσμια αποθέματα ψαριών δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες του πληθυσμού, επομένως είναι απαραίτητο να διερευνηθούν εναλλακτικές διατροφικές πηγές».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε το 2019 Nutrients διερεύνησε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης μυδιών στην αύξηση των επιπέδων ωμέγα-3. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τα θαλασσινά τρεις φορές την εβδομάδα για 14 ημέρες. Ελήφθησαν τακτικά δείγματα αίματος από τους εμπλεκόμενους και στη συνέχεια αναλύθηκαν για να μετρηθεί η σχετική συγκέντρωση των απαραίτητων ωμέγα-3 κατά τη διάρκεια και μετά τη μελέτη.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν σημαντικά για τους αθλητικούς διατροφολόγους που εργάζονται με επαγγελματίες αθλητές.

Ο Carboni δήλωσε: «Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ακούσιας χρήσης ντόπινγκ μέσω μολυσμένων συμπληρωμάτων, το μητρώο Αθλητικής και Άσκησης Διατροφής -το οποίο πιστοποιεί τους διατροφολόγους για να εργάζονται με αθλητές που επικεντρώνονται στην απόδοση- συνιστά μια προσέγγιση «πρώτα η τροφή». Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι το NHS συνιστά να μην καταναλώνονται περισσότερες από τέσσερις μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Τα μύδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν την τέλεια εναλλακτική λύση».

Η αυξημένη κατανάλωση μυδιών εκτροφής θα μπορούσε επίσης να έχει ευρύτερα οφέλη για το περιβάλλον. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, τα θαλασσινά περιλαμβάνουν μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται σε άλλες πηγές με βάση το κρέας, αλλά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά βρώσιμο κιλό μυδιών είναι ένα κλάσμα αυτών που προέρχονται από την παραγωγή χοιρινού, βοδινού ή κοτόπουλου.

Ο Carboni πρόσθεσε: «Η συλλογή μυδιών που καλλιεργούνται με σχοινιά δεν επηρεάζει τη θαλάσσια βιοποικιλότητα με τον ίδιο τρόπο όπως η αλιεία εμπορικής κλίμακας και, ως εκ τούτου, τα μύδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εξαιρετικά θρεπτική πηγή πρωτεΐνης που περιέχει ωμέγα-3 για καταναλωτές με περιβαλλοντική συνείδηση».

Περισσότερες πληροφορίες: Stefano Carboni et al. Mussel Consumption as a “Food First” Approach to Improve Omega-3 Status, Nutrients (2019). DOI: 10.3390/nu11061381.

Δείτε επίσης