Επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση του παράγοντα ανάπτυξης ινοβλαστών 21 (FGF21) αποκλειστικά στον λιπώδη ιστό ενήλικων αρσενικών ποντικών παρέτεινε τη διάρκεια ζωής υπό συνεχή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, επιτυγχάνοντας παρατεταμένη διάρκεια ζωής χωρίς προηγουμένως συσχετιζόμενες μειώσεις στην ανάπτυξη ή την οστική πυκνότητα.
Η παχυσαρκία επηρεάζει περίπου το 35% των Αμερικανών ηλικίας άνω των 65 ετών και η γήρανση σε συνδυασμό με το υπερβολικό βάρος αυξάνουν τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, λιπώδους ήπατος και άλλων χρόνιων διαταραχών.
Η FGF21, μια ορμόνη που παράγεται κυρίως από το ήπαρ, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επειδή ρυθμίζει τον μεταβολισμό σε πολλαπλούς ιστούς στα θηλαστικά. Προηγούμενες έρευνες διαπίστωσαν ότι η FGF21 βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μείωσε τη συσσώρευση λιπιδίων στο ήπαρ και ενεργοποίησε οδούς που συνδέονται με τη μακροζωία.
Προηγούμενα μοντέλα ποντικών πυροδότησαν συνεχή έκφραση της πρωτεΐνης FGF21 από τη γέννηση και οδήγησαν σε αναπτυξιακές ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένου του νανισμού, αφήνοντας ανοιχτές ανησυχίες σχετικά με τα κλινικά της οφέλη.
Στη μελέτη, με τίτλο «Η FGF21 προάγει τη μακροζωία στην παχυσαρκία που προκαλείται από τη διατροφή μέσω μεταβολικών οφελών ανεξάρτητα από την καταστολή της ανάπτυξης», που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism, οι ερευνητές δημιούργησαν ποντίκια με υπερέκφραση της FGF21 που προκαλείται από τη δοξυκυκλίνη, ειδική για τα λιποκύτταρα, για να ελέγξουν εάν η FGF21 που προέρχεται από το λίπος των ενηλίκων από μόνη της θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής και να βελτιώσει την μεταβολική υγεία υπό χρόνια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Τα πειράματα περιελάμβαναν αρσενικά ποντίκια ηλικίας 10-12 εβδομάδων κατά την έναρξη, με αναλύσεις επιβίωσης που περιλάμβαναν 64-84 ζώα ανά ομάδα. Όλα τα ζώα έλαβαν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά συμπληρωμένη με δοξυκυκλίνη για την ενεργοποίηση γονιδίων για την παραγωγή FGF21.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ποντίκια που έφεραν δύο γενετικά συστατικά: έναν υποκινητή αδιπονεκτίνης και ένα ξεχωριστό κατασκεύασμα που κωδικοποιεί την FGF21 υπό τον έλεγχο ενός στοιχείου που ανταποκρίνεται στην τετρακυκλίνη.
Όταν τα ποντίκια κατανάλωναν τροφή πλούσια σε λιπαρά εμπλουτισμένη με δοξυκυκλίνη, το σύστημα προκάλεσε επιλεκτικά την έκφραση της FGF21 στους λιπώδεις ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του λευκού λίπους της επιδιδυμίδας, του υποδόριου λευκού λίπους και των καφέ λιπωδών αποθεμάτων.
Τα πειραματικά πρωτόκολλα παρακολούθησαν το σωματικό βάρος, την πρόσληψη τροφής, την έμμεση θερμιδομετρία, την ανοχή στη γλυκόζη και την ινσουλίνη, τα προφίλ λιπιδίων ορού, την ιστολογία του ήπατος, τις μετρήσεις των οστών, τη σύνθεση των ανοσοκυττάρων με κυτταρομετρία ροής και τις λιπιδομικές αναλύσεις κεραμιδίων και σφιγγολιπιδίων.
Η διάμεση επιβίωση αυξήθηκε κατά περίπου 26%. Τα ποντίκια με υπερέκφραση της FGF21 ειδική για τα λιποκύτταρα εμφάνισαν διάμεση επιβίωση 2,22 ετών σε σύγκριση με 1,76 έτη στους μάρτυρες, με αρκετά να ζουν έως και 3,3 χρόνια. Το σωματικό βάρος παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερο και η αναλογία άλιπης μάζας αυξήθηκε σε σχέση με τη λιπώδη μάζα χωρίς ενδείξεις οστικής απώλειας ή μειωμένου μήκους κνήμης. Οι ιστολογικές αξιολογήσεις έδειξαν μειωμένη ηπατική στεάτωση και μικρότερα λιποκύτταρα με λιγότερες φλεγμονώδεις δομές.
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της FGF21 ειδικά στον λιπώδη ιστό κατά την ενήλικη ζωή προκάλεσε εκτεταμένες μεταβολικές βελτιώσεις που προστάτευσαν από τη φλεγμονή που προκαλείται από την παχυσαρκία και τη συσσώρευση κεραμιδίων, ενώ παράλληλα παρέτειναν τη διάρκεια ζωής χωρίς να επηρεάσουν την ανάπτυξη.
Τα ευρήματα δείχνουν τη δυνατότητα των στρατηγικών που βασίζονται στην FGF21 να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής. Το αν και πώς αυτό θα μεταφραζόταν στους ανθρώπους είναι ασαφές.
Περισσότερες πληροφορίες: Christy M. Gliniak et al, FGF21 promotes longevity in diet-induced obesity through metabolic benefits independent of growth suppression, Cell Metabolism (2025). DOI: 10.1016/j.cmet.2025.05.011.