Οι λεμούριοι δεν εμφανίζουν φλεγμονή που σχετίζεται με την ηλικία

Τι μπορούν να μας πουν οι λεμούριοι για τη φλεγμονή και τη γήρανση, γνωστή και ως «φλεγμονογήρανση» στους ανθρώπους; Αυτό είναι το ερώτημα που έθεσε ως στόχο να κατανοήσει η Elaine Guevara, βιολογική ανθρωπολόγος που μελετά την εξέλιξη της ιστορίας της ζωής και τη γήρανση στα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Σε πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα σχετικά με τη φλεγμονή που σχετίζεται με την ηλικία στους λεμούριους με δακτυλιωτή ουρά και τους σιφάκα λεμούριους, η Guevara ανακάλυψε ότι ίσως θα έπρεπε να επανεξετάσουμε την αναπόφευκτη φύση της φλεγμονής στους ανθρώπους. Η εργασία δημοσιεύθηκε στο Journal of Comparative Physiology B.

Αν και παρόμοιοι από πολλές απόψεις, οι λεμούριοι με δακτυλιωτή ουρά και οι σιφάκα εμφανίζουν διαφορές στον ρυθμό ζωής και τη διάρκεια ζωής, μπορούν να γίνουν χρήσιμες συγκρίσεις. Επειδή οι λεμούριοι και οι άνθρωποι είναι πρωτεύοντα θηλαστικά και μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο που έζησε πριν από εκατομμύρια χρόνια, προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για την ανθρώπινη εξέλιξη.

Τα ευρήματά της, είπε, ήταν «εκπληκτικά», είπε η Guevara. «Σε αντίθεση με τις προβλέψεις μας, κανένα είδος δεν έδειξε αλλαγή που σχετίζεται με την ηλικία σε κανέναν από τους δύο δείκτες οξειδωτικού στρες. Κανένα είδος λεμούριου δεν εμφάνισε αλλαγή που σχετίζεται με την ηλικία στη φλεγμονή. Αν μη τι άλλο, σε αντίθεση με την πρόβλεψή μας, οι λεμούριοι με δακτυλιοειδή ουρά έδειξαν οριακή μείωση της φλεγμονής με την ηλικία».

Αυτό το εύρημα, σύμφωνα με μερικές πρόσφατες μελέτες άλλων μη ανθρώπινων πρωτευόντων, υποδηλώνει ότι οι λεμούριοι αποφεύγουν το φαινόμενο της «φλεγμονής» που παρατηρείται ευρέως στους ανθρώπους.

Η μελέτη δείχνει ότι η φλεγμονή δεν είναι ένα καθολικό χαρακτηριστικό των πρωτευόντων, επισημαίνοντας ορισμένες διαφορές που μπορεί να υποδηλώνουν ότι αποδεικνύεται ότι δεν είναι καν ένα καθολικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων, σύμφωνα με την Christine Drea, καθηγήτρια εξελικτικής ανθρωπολογίας που ήταν μία από τις ερευνήτριες που συνεργάστηκαν στη μελέτη.

Τι είναι η φλεγμονή; Καθώς μεγαλώνουμε, εμφανίζεται χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, καρκίνο και οστεοαρθρίτιδα. Γιατί η φλεγμονή αυξάνεται με την ηλικία στους ανθρώπους. Τι την προκαλεί και πώς μπορεί να προληφθεί είναι απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορούν να ξεκλειδώσουν κρίσιμες πληροφορίες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή.

Η Drea είπε ότι η ομάδα έπρεπε πρώτα να βρει έναν τρόπο να μετρήσει το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να βρεθεί στο αίμα, τα ούρα και το σάλιο. Κατέληξαν στα ούρα. «Ο ρόλος μας στην αρχή ήταν ο σχεδιασμός, η δημιουργία ιδεών, η σύγκριση και η λήψη αυτών των δειγμάτων», δήλωσε η Drea, που συνεργάζεται με το Κέντρο Λεμούριων Duke από το 1999. Το Κέντρο Λεμούριων δεν επιτρέπει έρευνα που θα βλάψει τα ζώα.

Το επόμενο βήμα, λέει η Guevara, είναι να διεξαχθεί παρόμοια έρευνα με τους λεμούριους στην άγρια ​​φύση. «Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η γήρανση μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική στην αιχμαλωσία και στην άγρια ​​φύση, και αυτό από μόνο του είναι κατατοπιστικό για την αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο η ανθρώπινη φλεγμονή είναι εγγενής έναντι του περιβαλλοντικού», είπε.

Εν τω μεταξύ, η Γκεβάρα λέει ότι αυτή η μελέτη χρησιμεύει ως το πρώτο βήμα για την επίλυση του ερωτήματος γιατί οι άνθρωποι υποφέρουν από φλεγμονώδεις και ηλικιακές παθήσεις και για την εύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους. Με έναν ταχέως γερασμένο παγκόσμιο πληθυσμό, «αυτές οι γνώσεις είναι απαραίτητες για τον μετριασμό της αναπηρίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στα επόμενα χρόνια», είπε.

Περισσότερες πληροφορίες: Elaine E. Guevara et al, Comparison of age-related inflammation and oxidative stress in two lemur species, Journal of Comparative Physiology B (2025). DOI: 10.1007/s00360-025-01619-y.

Δείτε επίσης