Αύξηση μισθών σε κινεζικό εργοστάσιο ύστερα από σειρά αυτοκτονιών

Η εταιρεία ηλεκτρονικών της Ταϊβάν Foxconn Technology ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να αυξήσει κατά 30% τους μισθούς για τους κινέζους εργαζομένους που απασχολεί ύστερα από μία σειρά αυτοκτονιών στο εργοστάσιό της στη νότια Κίνα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ταϊπέι δήλωσε ότι η αύξηση των μισθών από 900 γιουάν (132 δολάρια) σε 1.200 γιουάν θα έφαρμοστεί άμεσα.

Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη από την αύξηση κατά 20% που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Μία σειρά αυτοκτονιών στο εργοστάσιο στη Σενζέν προκάλεσε συζητήσεις σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, τους μισθούς και τον αυστηρό τρόπο διοίκησης που χαρακτηρίστηκε “στρατιωτικού τύπου” από τους επικριτές.
Από την αρχή του έτους δέκα εργαζόμενοι στη Foxconn αυτοκτόνησαν και τρεις αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν.

Η Foxconn είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο κατασκευής ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Στους πελάτες της περιλαμβάνονται η Dell Inc και η Αpple Inc και απασχολεί πάνω από 400.000 άτομα στην Σενζέν.
Ο διευθυντής της Αpple Στιβ Τζόμπς, μιλώντας σε μία τεχνολογική διάσκεψη στην Καλιφόρνια , υπερασπίστηκε την εταιρεία.

“Είναι ένα εργοστάσιο, αλλά έχει εστιατόρια και θέατρα. Σημειώθηκαν ορισμένες αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονιών. Υπάρχουν εκεί περίπου 400.000 εργαζόμενοι. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο από αυτό στις ΗΠΑ, αλλά εξακολουθεί να δημιουργεί ανησυχία”.

Αρκετοί διεθνείς πελάτες της Foxconn άρχισαν ανεξάρτητες έρευνες για τις αυτοκτονίες.

Κινέζοι ειδικοί ανέφεραν ότι πιθανά αίτια για τις αυτοκτονίες είναι η μεγάλη πίεση για εργασία, η απομόνωση και η έλλειψη προοπτικής για πολλούς από τους νέους μετανάστες εργαζομένους.

Εργαζόμενοι σε ένα εργοστάσιο της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Honda Μοtor Co πραγματοποιούν απεργία για δύο εβδομάδες στη Φοσάν στη Νότια Κίνα διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς.

Χθες η εταιρεία συμφώνησε να αυξήσει τους μηνιαίους βασικούς μισθούς από 366 γιουάν και το προσωπικό επέστρεψε προσωρινά σήμερα στην εργασία του.

Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα γνωστοποιήσει την τελική της προσφορά την Παρασκευή.

Δείτε επίσης