Σπανάκι και πράσινα λαχανικά εναντίον διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας σπανακιού και άλλων πράσινων φυλλωδών λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Medical Journal’.

Η έρευνα εισέρχεται σε αντιφατική περιοχή και οι συγγραφείς της προειδοποιούν ότι χρειάζονται νέες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Patrice Carter, του Πανεπιστημίου του Leicester, επισκόπησε 6 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 220.000 ανθρώπους που εξέταζαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και διαβήτη 2.

Η επισκόπηση έδειξε ότι η κατανάλωση 1,5 παραπάνω μερίδας πράσινων φυλλωδών λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 14% αλλά η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συνδυαστικά είχε αμελητέα επίδραση.

Η διατροφή και η άσκηση είναι γνωστοί παράγοντες πρόληψης διαβήτη 2, αλλά ποιες τροφές είναι καλύτερες και γιατί παραμένει ασαφές, καθώς έχουν διεξαχθεί λίγες ποιοτικές έρευνες.

Η ομάδα του Carter υποδεικνύει ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι χρήσιμα επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί.

Σε χωριστή έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Journal of Pharmacology’, Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν ότι ουσία που βρίσκεται σε διάφορα κινέζικα βότανα βοήθησε να μειωθεί η επίδραση του διαβήτη 2 στα ποντίκια.

Το προϊόν, γνωστό ως emodin, καταστέλλει ένα ένζυμο, το 11-Beta-HSD1, που παίζει ρόλο στην αντίσταση στην ινσουλίνη, ορμόνη που βοηθά να καθαρίσει το υπερβάλλον σάκχαρο από το αίμα.

Το emodin μπορεί να αφαιρεθεί από το Κινεζικό ραβέντι και το γιαπωνέζικο πολύγονο.

Ο Ying Leng, του Institute Materia Medica στη Σαγκάη, δήλωσε ότι οι ερευνητές θα πρέπει να αναπτύξουν χημικές ουσίες που θα έχουν παρόμοια επίδραση με το emodin και να διαπιστώσουν αν κάποια ουσία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο.

Δείτε επίσης