Οι αριστερόχειρες είναι λιγότερο αυθόρμητοι

Οι αριστερόχειρες δίνουν καθημερινές μάχες προσαρμογής σε ένα κόσμο φτιαγμένο για δεξιόχειρες. Φαίνεται όμως πως έχουν ένα ακόμα “μέτωπο” μάχης, στο νοητικό και ψυχολογικό τομέα, καθώς μια  έρευνα υποστηρίζει ότι είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος, τις αναστολές και τις απωθήσεις. Όταν πρόκειται να κάνουν κάτι, οι αριστερόχειρες τείνουν να αμφιταλαντεύονται περισσότερο από τους δεξιόχειρες, που είναι πιο γρήγοροι και αυθόρμητοι στις αποφάσεις τους, σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας συμπεριφορική ψυχολόγο Λιν Ράιτ του βρετανικού πανεπιστημίου του Νταντί.

Σε μια σειρά από τεστ ανάλυσης της συμπεριφοράς, οι αριστερόχειρες επέδειξαν περισσότερες αναστολές και αναποφασιστικότητα, ενώ οι γυναίκες εμφάνισαν μεγαλύτερη διστακτικότητα έκφρασης των συναισθημάτων τους.  Σε σχέση με τους δεξιόχειρες, οι αριστερόχειρες και οι γυναίκες ήταν πιθανότερο να συμφωνήσουν με δηλώσεις του τύπου “ανησυχώ μήπως κάνω λάθη” και “η κριτική ή η επίπληξη με πληγώνουν πολύ”.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, οι παρατηρούμενες διαφορές πιθανώς οφείλονται στις διαφορές των δύο ημισφαιρίων. Στους αριστερόχειρες το δεξί ημισφαίριο είναι κυρίαρχο και είναι εκείνο που φαίνεται να ελέγχει τις αρνητικές πλευρές των συναισθημάτων, ενώ στους δεξιόχειρες κυριαρχεί αντίθετα το αριστερό ημισφαίριο.

Δείτε επίσης