Σεξ: Και η γυναίκα έχει… οίστρο

Πριν λίγα χρόνια, η άποψη που κυριαρχούσε μεταξύ των  σεξολόγων ήταν ότι η γυναίκα, σε αντίθεση με όλα τα άλλα θηλαστικά, έχει χάσει αυτό που αποκαλείται οίστρος. Κατά κυριολεξία, οίστρος είναι η αλογόμυγα ή η βοιδόμυγα που μπαίνει στα ρουθούνια του ζώου και το εξαγριώνει μέχρι τρέλας, ωστόσο η λέξη δηλώνει επίσης το ιλιγγιώδες πάθος για σεξ που εκδηλώνουν τα θηλυκά ζώα. Στη βιολογία, οίστρος είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία τα θηλυκά αποδέχονται το ζευγάρωμα και εμφανίζεται λίγες μέρες πριν την ωορρηξία, δηλαδή όταν το θηλυκό βρίσκεται στη γόνιμη φάση του.

Μόνο στη διάρκεια του οίστρου τα θηλυκά ζώα δείχνουν σεξουαλικό ενδιαφέρον, και μερικές φορές το εκδηλώνουν με κραυγαλέο τρόπο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της γάτας που όταν βρίσκεται σε οίστρο γρατζουνάει ακατάπαυστα και κραυγάζει μέχρι να συναντήσει κάποιο αρσενικό. Η χιμπατζίνα, όταν βρίσκεται σε οίστρο πρήζεται και κοκκινίζει έντονα στα ‘ευαίσθητα σημεία’ και είναι σε θέση να επιτύχει ακόμα και 40 συνουσίες μέσα σε ένα πρωινό με τα αρσενικά της αγέλης.

Και ενώ όλα τα θηλυκά στον κόσμο των θηλαστικών παρουσιάζουν οίστρο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι μελετητές του φαινομένου θεωρούσαν ότι υπάρχει μια εξαίρεση, η γυναίκα. Πραγματικά, η γυναίκα ούτε γρατζουνάει, ούτε κοκκινίζει όταν βρίσκεται στην γόνιμη φάση του 28ήμερου εμμηνορροϊκού κύκλου της.  Όμως οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η γυναίκα έχει οίστρο όταν βρίσκεται στη γόνιμη φάση της. Ο οίστρος εμφανίζεται λίγες μέρες πριν την ωορρηξία και κορυφώνεται όταν απελευθερώνεται το ωάριο την 14η μέρα του γυναικείου κύκλου.

Ο λόγος που μεταβάλλεται η ερωτική επιθυμία της γυναίκας είναι οι αλλαγές στα επίπεδα παραγωγής των θηλυκών ορμονών, των οιστρογόνων, και κυρίως της οιστραδιόλης η οποία κορυφώνεται δύο μέρες πριν την ωορρηξία. Οι ορμόνες αυτές εκρίνονται στο αίμα και στοχεύουν σε συγκεκριμένους ιστούς μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος. Βέβαια, οίστρος της γυναίκας είναι διακριτικός  και σύμφωνα με μια μελέτη αυξάνει την σεξουαλική επιθυμία μόνο 25%, ωστόσο αυτό που αλλάζει δραματικά είναι η γυναικεία συμπεριφορά.

Οι ψυχολόγοι παρατήρησαν ότι λίγες μέρες πριν την ωορρηξία οι γυναίκες ντύνονται πιο σέξι, φορούν πιο στενά ρούχα, επιδεικνύουν περισσότερο δέρμα, επισκέπτονται πιο συχνά το κομμωτήριο και βάφονται περισσότερο. Την περίοδο του οίστρου η γυναίκα γίνεται πιο παιχνιδιάρα, της αρέσει να μιλάει περισσότερο, αγγίζει πιο εύκολα τους άνδρες και στέλνει περισσότερα σεξουαλικά μηνύματα. Επίσης η μυρωδιά της είναι διαφορετική λόγω ουσιών που εκκρίνονται από τους αποκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες οι οποίοι βρίσκονται στη μασχάλη, γύρω από το στήθος και στη γεννητική χώρα. Αυτές τις ουσίες οι σεξολόγοι τις αποκαλούν ‘συνουσίνες’ γιατί δημιουργούν μια ελαφρώς ευχάριστη αίσθηση στον άνδρα.

“Δυαδική” συμπεριφορά

Ο εξελικτικός ψυχολόγος Ντέιβιντ Μπας αναφέρει το παράδειγμα μιας γυναίκας την οποία ήξερε αρκετό καιρό αλλά δεν την είχε προσέξει ιδιαίτερα παρά μόνο όταν τη συνάντησε τυχαία σε ένα πάρτι. Η γυναίκα ακτινοβολούσε τόση σεξουαλικότητα που ο Μπας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο. Όταν μετά από μια εβδομάδα ξαναείδε την ίδια γυναίκα τυχαία στο δρόμο, η συμπεριφορά της ήταν πάλι αδιάφορη και ο ψυχολόγος αναρωτήθηκε αν η διαφορά που είχε παρατηρήσει στο πάρτι οφειλόταν στον οίστρο ή ήταν απλώς η ιδέα του.

Η πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα των ψυχολόγων σχετικά με τον οίστρο της γυναίκας είναι κάτι που κανένας σύζυγος δεν θα ήθελε να ακούσει: όταν η γυναίκα βρίσκεται σε οίστρο, έχει την επιθυμία να κάνει σεξ με διαφορετικό άντρα από τον σύζυγο.  Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται σε ερωτηματολόγια τα οποία κατέγραψαν ότι την περίοδο του οίστρου οι ερωτικές φαντασιώσεις της γυναίκας που αφορούν άγνωστους άνδρες ή πρώην εραστές αυξάνονται 65% ενώ οι ερωτικές φαντασιώσεις με τον άντρα που έχει μόνιμη σχέση εκμηδενίζονται.

Μέχρι τώρα, η επικρατούσα θεωρία ήταν ότι η γυναίκα διαθέτει ένα πάγιο ψυχολογικό μηχανισμό να έλκεται από άνδρες που έχουν οικονομικούς πόρους και κοινωνικό στάτους. Φαίνεται όμως ότι η γυναίκα έχει ‘κρυφή σεξουαλική ατζέντα’ και παρουσιάζει ‘δυαδική’ συμπεριφορά: όταν δεν έχει οίστρο, ενδιαφέρεται για άνδρες που είναι σε θέση να επενδύσουν στην ίδια και τα παιδιά της, ενώ όταν έχει οίστρο ενδιαφέρεται για άνδρες με αρρενωπά χαρακτηριστικά χωρίς να εξετάζει το πορτοφόλι τους.

Διαβάστε επίσης:

1. Η απιστία των ανδρών και το φαινόμενο Κούλιτζ

2. Η χημεία του έρωτα: Aρχίζει με φερομόνες, συνεχίζει με ντοπαμίνη και τελειώνει με ωκυτοκίνη

3. Υπάρχει γνήσια φιλία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες;

 

Δείτε επίσης