Οι μονογαμικοί άνδρες είναι εξυπνότεροι;

Οι άνδρες με υψηλό δείκτη νοημοσύνης τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη αξία στο γάμο, εκτιμούν τώρα ορισμένοι εξελικτικοί ψυχολόγοι. Πιστεύουν βέβαια ότι τόσο στον άνθρωπο όσο και στη συντριπτική πλειονότητα των θηλαστικών, τα αρσενικά επιδιώκουν τη σεξουαλική συνεύρεση με όσο γίνεται περισσότερα θηλυκά, ώστε να αποκτήσουν περισσότερους απογόνους που φέρουν τα γονίδιά τους.  Τα θηλυκά αντίθετα είναι επιλεκτικά καθώς μπορούν να αποκτήσουν περιορισμένο αριθμό απογόνων τους οποίους πρέπει μάλιστα να φροντίζουν για πολλά χρόνια. Ωστόσο ο Σατόσι Καναζάβα, επικεφαλής μιας μελέτης στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), εκτιμά ότι σήμερα η μονογαμία έχει εξελιχθεί ως «νέα εξελικτική» προσαρμογή, λέγοντας ότι η πολυγαμία δεν αποδίδει όσο παλαιότερα στη διαιώνιση των γονιδίων.

Η ομάδα του Καναζάβα ανέλυσε δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες στις ΗΠΑ οι οποίες αντιστοίχισαν στους δείκτες νοημοσύνης και τις κοινωνικές στάσεις και αντιλήψεις χιλιάδων εφήβων και ενηλίκων. «Όπως δείχνει η εμπειρική ανάλυση, οι εξυπνότεροι άνδρες είναι πιθανότερο να εκτιμούν περισσότερο τη μονογαμία και τη σεξουαλική αποκλειστικότητα σε σχέση με τους λιγότερο έξυπνους άνδρες» υπογραμμίζει η ερευνητική ομάδα στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Social Psychology Quarterly.

Αυτή η σχέση ανάμεσα στην ευφυΐα και τη συμβατική σεξουαλική ηθική δεν βρέθηκε να ισχύει στις γυναίκες.

Παραμένει όμως άγνωστο αν οι αναφορές των εθελοντών της μελέτης για τις σεξουαλικές τους συμπεριφορές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, και αν όντως σχετίζονται στατιστικά με τον αριθμό των απογόνων τους. Θα χρειαστούν επομένως περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί η υπόθεση των οικονομολόγων όσον αφορά το εξελικτικό πλεονέκτημα της ανδρικής μονογαμικότητας.

Δείτε επίσης