Art Athina: “Το χρήμα που κάνει τον κόσμο να γυρίζει”

Χρήμα-αξία, χρήμα-κοινωνική καταξίωση, χρήμα-κράτος, χρήμα-οικονομική κρίση, χρήμα-τέχνη. Το χρήμα που «κάνει τον κόσμο να γυρίζει», κυκλοφορεί παρα-χαραγμένο και με την μορφή εικαστικού έργου από σήμερα, στην ΑRΤ ΑΤΗΙΝΑ 2011, από την ομάδα δράσης «Εν Φλω».

Φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, υπό την εποπτεία των καθηγητών τους, καλλιτεχνών, Δήμητρας Σιατερλή, Θόδωρου Ζυρπιάδη και Χάρη Κοντοσφύρη, θα παρα-χαράζουν και παρουσία του κοινού, θα τυπώνουν και θα κυκλοφορούν τα δικά τους εικαστικά Χαρτονομίσματα, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα αυθεντικό εικαστικό, χαρακτικό χαρτονόμισμα.

Οι ευφάνταστες και ουσιαστικές παράλληλες εκδηλώσεις της ART ATHINA έως και τις 15 Μαϊου, στο κλειστό Π.Φαλήρου (γήπεδο Τάε Κβο Ντο), χαρακτηρίζουν την φετινή, 17η διοργάνωση, που παρά το βαρύ κλίμα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα «παραμένει ελπιδοφόρα νησίδα πολιτισμού. Γιατί η τέχνη είναι μοχλός εξέλιξης και προόδου, και μπορεί να συμβάλει δυναμικά στον κοινωνικό διάλογο, αλλά και να χρωματίσει την καθημερινότητα», λέει ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσης, Αλέξανδρος Στάνας.

Συμμετέχουν 58 ελληνικές και ξένες γκαλερί, 42 φορείς, περισσότεροι από 300 καταξιωμένοι αλλά και λιγότερο γνωστοί καλλιτέχνες, και φυσικά πολλά περίπτερα Μουσείων, Ιδρυμάτων και καλλιτεχνικών εκδόσεων.

Περιλαμβάνονται έργα που απευθύνονται και στο ευρύ κοινό -η αξία τους θα ξεκινά από 300 ευρώ, ενώ εκτίθενται και έργα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε μουσειακές ή μεγάλες ιδιωτικές συλλογές: όπως τα εντυπωσιακά γλυπτά της Χρύσας, στην αίθουσα του Μιχαλαριά, τoυ Κώστα Κουλεντιανού, του Μάριου Πράσινου και του νεαρού Μίλτου Μιχαηλίδη στην «Μέδουσα», έργα των Όπυ Ζούνη, Παύλο Σάμιου, Χρήστο Καρά, Μανώλη Χάρου στον «Εικαστικό Κύκλο» .

Από τους ξένους εικαστικούς, ο επισκέπτης μπορεί να εντοπίσει αξιόλογα και ενδιαφέροντα έργα, όπως για παράδειγμα την ιστορία που διηγείται η Μόνα Μπρήντε για το τείχος του Βερολίνου στο έργο της, στην γερμανική γκαλερί Βάιγκαντ, όπου επίσης εκθέτει ο Γιόζεφ Σουλτς. Στην, γκαλερί της Φρανσουάζ Χέιτς (Heitsch) από το Μόναχο, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με έργα της τουρκικής καταγωγής Γερμανίδας, Εργκιούλ Τζενγκίζ της Αργεντινής Καρμέλα Οράνγκα αλλά και του Κλάους φον Μπρουχ. Εκεί και μια παραλλαγή μοτίβου από το ψηφιδωτό πάτωμα της Μονής Ιβήρων, αποτελεί φόρο τιμής της κοσμοπολίτικης γκαλερί στον πρόσφατα χαμένο καλλιτέχνη Νίκο Αλεξίου. Στην ίδια αίθουσα τέχνης, το έργο του Ζάφου Ξαγοράρη αλλά και τα 3000 ευρώ, από τη σειρά YES (γιεν, ευρώ, δολάριο) του Κύπριου Ανδρέα Σάββα αλλά και του Γιώργου Μπουζιάνη.

Εκτός από τις αίθουσες τέχνης, και τις παράλληλες δράσεις της ΑRT ATHINA το πρόγραμμα ανοίγει και στο κόσμο της βίντεο αρτ, με σημαντικά ονόματα. Από τη συλλογή έργων βίντεο αρτ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Τα μυστικά Ταξίδια», από τους «Εικαστικούς Διαλόγους» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Όπως επίσης, μια επιλογή από το αρχείο βίντεο αρτ του οργανισμού Electronic Arts Intermix. Το πρόγραμμα «Blitzkrieg» που παρουσιάζεται στην ART ATHINA, δανείζεται τον τίτλο του από τη γερμανική τακτική και επιχειρησιακή μεθοδολογία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν μια συντονισμένη στρατιωτική προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί μια συντριπτική ανωτερότητα στη μάχη. Το «επιχειρεί» μέσα από μια επιλογή τεσσάρων από τους πιο καινοτόμους καλλιτέχνες βίντεο Η επιμέλεια είναι της ομάδας QW3RTY .

«Η ART-ATHINA 2011 είναι πολυσυλλεκτική, με μια νέα δυναμική» τονίζει μεταξύ άλλων η Γιάννα Γραμματοπούλου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αιθουσών Τέχνης.

Δείτε επίσης