Λιγότερη μυωπία όταν το μάτι εκτίθεται στο φυσικό φως

Είναι γνωστό ότι τα παλιότερα χρόνια τα ποσοστά μυωπίας ήταν μικρότερα στα παιδιά και τους ενήλικες. Επίσης είναι γνωστό ότι ορισμένες φορές τα παιδιά παρουσιάζουν μυωπία η οποία στη συνέχεια εξαφανίζεται. Δεν υπάρχουν επαρκείς εξηγήσεις για το τι οδηγεί στην καλή όραση και τι προκαλεί την μυωπία αλλά ενδεχομένως να υπάρχει σχέση με το πόσο μακριά βλέπουν τα μάτια και το αν εκτίθενται στο φυσικό ή στο τεχνητό φως. Ίσως τα παιδιά που παίζουν συχνά εκτός σπιτιού να αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας  λόγω του φυσικού φωτός στο οποίο εκτίθενται. Αυτό εκτιμά μια νέα βρετανική μελέτη.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης συνδέσει το παιχνίδι έξω με λιγότερη μυωπία, ωστόσο μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να προσδιορίσουν εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει λόγω της φυσικής άσκησης των παιδιών ή του φυσικού φωτός στο οποίο εκτίθενται.  Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Μπριστόλ και του Κάρντιφ, ανακάλυψαν ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ευεργετική δράση του παιχνιδιού εκτός σπιτιού στην όραση, χάρη στην έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου.

Υπαίθριο παιχνίδι και μυωπία

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί μελέτησαν τις οφθαλμολογικές εξετάσεις συνολικά 7.000 παιδιών σε ηλικίες επτά, 10, 11, 12 και 15 ετών, από τη νοτιοδυτική Βρετανία. Στη συνέχεια, συνέκριναν τον χρόνο που περνούσαν τα παιδιά εκτός σπιτιού στην ηλικία των εννέα ετών με τα επίπεδα της φυσικής τους άσκησης στην ηλικία των 11 ετών. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα παιδιά που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στο παιχνίδι έξω κατά τις ηλικίες των οκτώ-εννέα ετών είχαν τελικά 50% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης μυωπίας κατά την εφηβεία τους. Αντίθετα, στην περίπτωση των παιδιών που προτιμούσαν το υπαίθριο παιχνίδι κατά τις ηλικίες των 10-11 ετών δεν παρατηρήθηκε παρόμοια προστατευτική δράση.

«Δεν είμαστε σίγουροι γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο, όμως δεδομένων των υπολοίπων οφελών που προσφέρει στην υγεία το παιχνίδι έξω, καλό θα ήταν να το ενθαρρύνουμε – φυσικά οι γονείς οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ως προς την έκθεση των παιδιών στην βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου» υπογραμμίζει από την πλευρά της η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Κάθι Γουίλιαμς από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Τώρα υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω μελέτη σχετικά με τον χρόνο που μπορούν τα παιδιά να αφιερώσουν εκτός σπιτιού ώστε να προστατεύονται από τη μυωπία, σχετικά με τις ηλικίες κατά τις οποίες τα προστατευτικά οφέλη του παιχνιδιού έξω είναι πιο μεγάλα, αλλά και σχετικά με το πώς η ακριβώς λειτουργεί η δράση αυτή, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των παιδιών που εμφανίζουν μυωπία» αναφέρει η ειδικός.

Δείτε επίσης